20 ميزان ـ چاپ

ميزان

  

از مصنفات:

عالم ربانی و حکیم صمدانی

مرحوم آقای حاج محمد باقر شریف طباطبایی

اعلی‌الله مقامه

 

 

«* ميزان صفحه 1 *»

 

 بسم الله الرحمن الرحیم

حمد مخصوص حكيمي است كامل كه نور هدايت او روشن‏تر از آن است كه طالبان آن، آن را نبينند و ظهور او ظاهرتر از آن است كه آن را نشناسند و نداي او بليغ‏تر و فصيح‏تر از آن است كه آن را نشنوند و نفهمند و راه او واضح‏تر از آن است كه آن را گم كنند و امر او آسان‏تر از آن است كه نتوانند از عهده برآيند اگرچه در مشاعر و افهام خود در نهايت ضعف باشند چرا كه تكليف نكرده احدي را مگر به همان قدر كه قدرت به ايشان عطا كرده.

و صلوات با بركات از او و ساير انبيا و مرسلين و اولياي مكرمين و ملائكه مقربين او مخصوص اول موجودات و اشرف كائنات و عترت طيبين و آل‏طاهرين اوست كه كوتاهي در رسانيدن اوامر و نواهي او نكردند تا آنكه ظاهر كردند دعوت او را و بيان كردند فرائض او را و برپا داشتند حدود او را و منتشر كردند شرايع

 

«* ميزان صفحه 2 *»

او را و احكام او را از واجبات و محرّمات و مستحبات و مكروهات و مباحات و صحيح و فاسد و حق و باطل و اصل و فرع هر چيزي را به حدي كه خداوند مي‏خواست و راضي بود چرا كه ايشان را معصوم و محفوظ از مخالفت خود آفريده بود.

 و لعنت ابدمدت او و ساير خلق او بر كساني كه ايشان را شناخته و نشناخته انكار كردند و در هر زمان درصدد آزار و اذيت ايشان برآمدند و خواستند اطفاء نور ايشان كنند و يأبي اللّه ا÷ ان‏يتمّه.

و بعـد؛ چنين گويد اين حقير خاكسار و ذرة بي‏مقدار محمّدباقر بن محمّدجعفر غفراللّه‌له و لوالديه و اخوانه المؤمنين كه اگرچه واللّه خود را كوچك‏تر از آن مي‏دانم كه در شمار علماي ابرار درآيم و تأليف و تصنيفي نمايم بلكه در عداد زهّاد و عبّاد خود را گمان نكرده‏ام چه جاي علماي اخيار و بسي اين معني واضح و هويداست كه ٭گدا گر تواضع كند خوي اوست٭ و اگر من هم اظهار اين بديهي را نكنم كساني كه مرا شناخته‏اند مي‏دانند ولكن چون فتنه‏هاي اختلافها و فسادهاي بي‏اندازة آنها در اين آخرالزمان بالا گرفته، به حدي كه جاي آن دارد كه مؤمن متقي تمنا كند كه در دنيا نباشد، و بسي واضح است كه اين اختلافها و افسادها از جانب خدا و رسول او9 و آل او: نيست پس اين اختلافها و افسادها

 

«* ميزان صفحه 3 *»

از خود اين خلق است كه از راه غرض و مرض و عادت و طبيعت و شهوت و غضب و الحاد و شقاوت و ساير مقتضيات انحرافات خود را به مهلكه انداخته‏اند و نزديك به اين شده كه در طايفة اثني‏عشريه وفقهم اللّه لاطاعة مواليهم: طوايف بسيار پيدا شوند و مانند ساير طوايف هفتاد و سه فرقه هريك ديگري را لعن كنند و تولي موافق و تبري مخالف را لازم دانند.

و هر طفلي كه در ميان طايفه‏اي متولد شد مثل ساير طوايف بايد ملحق به طايفه خود باشد و فكري و رويه‏اي به كار نبرد كه من چرا چنين باشم و با بعضي از مردم دوست باشم و با بعضي دشمن. و معلوم است كه چون بناي مردم روزگار غالباً جاري‏شدن بر عادات و طبايع و ساير موانع وصول به امر واقع است بر هر عادتي و طبيعتي كه بيشتر جاري شوند در آن عادت ثابت‏تر و محكم‏تر مي‌شوند و چون پسران اين ارث را از پدران بردند ثابت‏تر و محكم‏تر مي‏شوند تا آنكه كار به جايي خواهد انجاميد يا انجاميده كه بدون تأمل باشد دوستي ايشان با هركه با ايشان دوستند و دشمني ايشان با هركه دشمنند.

و اگر شخص عاقلي در اين دوستي و دشمني فكر كند سبب آنرا نخواهد يافت مگر محض عادتي يا طبيعتي يا حسدي يا كبري يا

 

«* ميزان صفحه 4 *»

امثال اينها و مي‏داند كه اينها نبايد سبب دوستي و دشمني ديني و مذهبي شود و بعضي بعض را نجس و كافر دانند. واللّه محل عبرت است كه شيطان به چه سهل و آساني سوار شده بر گردنهاي مردم و عنان ايشان را به هر سمت كه ميل دارد ميل مي‏دهد و ايشان بالطوع و الرغبة مطيع و منقاد او شده كه هرگز مخالفت او را نمي‏كنند و در اطاعت او به حد عصمت كليه رسيده‏اند.

فرقه‏اي نام خود را حيدري و طايفة ديگر نام خود را نعمتي گذارده‏اند و با يكديگر كينه‏ها در دل دارند و عداوتها اظهار مي‏كنند به حدي كه پاي جان يكديگر ايستاده خون يكديگر را مي‏ريزند. و عداوت و كينه را پسران از پدران به ارث مي‏برند و نزاع و جدال و قتال در ميان است و سببي از براي آن مطلقا نيست مگر آنكه شيطان بر دوش ايشان سوار شده و بي‏آنكه سبب اختلافي به دست ايشان بدهد و چيزي از خود مايه گذارد و سرمايه به ايشان دهد ايشان را تسخير كرده كه بالطوع و الرغبة اطاعت او را مي‏كنند و اوقاتها صرف مي‏كنند و مالها خرج مي‏كنند و هريك در تقويت خود كه تقويت شيطان است خود را به بزرگي مي‏بندند و پيشكش‏ها و رشوه‏ها مي‏دهند كه تقويت شيطان كرده باشند و هريك كه در تقويت آن خبيث غالب شدند و خود را در راه آن خبيث هلاك

 

«* ميزان صفحه 5 *»

كردند شاديها مي‏كنند و فخرها اظهار مي‏كنند كه ما آن كسانيم كه در خدمت شيطان امري را فروگذاشت نكرديم و با جان خود دشمني كرديم و او را از خود راضي كرديم و به خواهش او دشمني كرديم با دوستان اميرالمؤمنين7 و با ايشان جنگ كرديم و چه‏بسيار سرها و دستها و پاها كه شكستيم و چه‏بسيار زخمها و جراحتها كه به ايشان وارد آورديم و بعضي از ايشان را كشتيم و بر ايشان غالب شديم و حال آنكه ايشان با گريبانهاي چاك شده روضه مي‏خواندند و از براي جگرگوشة محمّد مصطفي و علي مرتضي و فاطمة زهرا، شهيد كربلا عليهم‏التحية و الثناء به سر و سينه مي‏زدند و گريه و زاري مي‏كردند و نوحه و بي‏قراري مي‏نمودند پس تكية ايشان را خراب كرديم و منبر ايشان را شكستيم و روضه‏خوان را از منبر كشيديم و علم و نخل ايشان را بر زمين انداختيم و شكستيم و اسباب عزاداري سيدالشهداء7 را از هم پاشيديم و جمعيت عزاداران او را متفرق كرديم.

و اگر عاقلي از ايشان بپرسد كه نزاع شما با ايشان از براي چيست و اين كينه‏ها و عداوتها براي چه؟ جواب مي‏دهند كه از براي آن است كه ماها حيدري هستيم و آنها نعمتي بودند و بيش از اين دليلي و برهاني و جوابي از براي ايشان نيست.

 

«* ميزان صفحه 6 *»

پس اگر آن شخص عاقل بپرسد كه معني حيدري چيست و مراد از نعمتي كدام است؟ ديگر جوابي در ميان نيست.

پس مي‏پرسد كه آيا خداي شما دوتاست؟ مي‏گويند نه. آيا از براي هريك پيغمبري است جدا كه امر كرده كه با يكديگر نزاع كنيد؟ آيا به امامهاي مختلف قائل هستيد كه شما را امر به اين‏جور سلوك كرده‏اند؟ آيا شماها قائل نيستيد كه جميع دوازده امام: و پيغمبر9 و خداي سبحانه همگي امر كرده‏اند كه دوستان خدا و رسول و ائمه: را دوست بداريد؟ آيا حيدري دوست ايشان نيست؟ اگر هست پس چرا نعمتي با او دشمني مي‏كند؟ و آيا نعمتي دوست ايشان نيست؟ و اگر هست پس چرا حيدري با ايشان دشمن است؟ آيا نه اين است كه هر دو طايفه خدايتان يكي است و پيغمبرتان شخص معيني است9 و امامانتان اشخاص معيّني‏اند سلام‏اللّه عليهم‏ اجمعين؟ آيا نه اين است كه هر دو طايفه يك‏طور نماز مي‏كنيد و يك‏طور روزه مي‏گيريد. و همچنين هر دو اقرار داريد به وجوب حج و جهاد و خمس و زكات با شرايط آنها. و هر دو مي‏گوييد ما دوست ائمه هستيم و دوست دوستان ايشان و دشمن دشمنان ايشان هستيم. وهر يك مي‏خوانيد كه: سلم لمن سالمكم و حرب لمن حاربكم و وليّ لمن والاكم و عدوّ لمن عاداكم يعني ما

 

«* ميزان صفحه 7 *»

صلحيم با كسي كه با شما اي امامان ما صلح بود و جنگ مي‏كنيم با كسي كه با شما جنگ كرده و دوستيم با كسي كه با شما دوستي كرد و دشمنيم با كسي كه با شما دشمني كرد.

پس شخص عاقل از حماقت اين جهال تعجب مي‏كند و عبرت مي‏گيرد و مي‏گويد اي مردمان احمق شما كه در اعتقادات موافق هستيد و در اعمال هم متفقيد. گريبانها چاك كرده و به‌سر و سينه مي‏زنيد و گريه و زاري و نوحه و بي‏قراري مي‏كنيد كه به سيدالشهداء7 از دشمنان ايشان بر ايشان مصيبت وارد آمده، و گريه مي‏كنيد كه فلان غلام سياه در صحراي كربلا زخم خورده. و اگر بپرسند كه بعد از هزارسال چرا از براي غلام سياهي كه زخم خورده گريه مي‏كنيد و حال آنكه از اين‏جور صدمات به بسياري از مردم در حضور شما مي‏رسد و بنا نيست كه شما گريه و زاري كنيد و آه بكشيد و ناله كنيد، جواب مي‏گويند كه چون دوست سيدالشهداء7 بود و نوكر ايشان بود ما از براي او بعد از هزارسال فغان و زاري مي‏كنيم و زخم‏زننده او را لعن مي‏كنيم و از او بيزاريم و به واسطه گريه بر او و لعن بر ظلم‏كنندة او تقرب مي‏جوئيم به خداي عزّوجلّ و به اين واسطه دفع بلاها و رفع اعدا از خود مي‏كنيم و به اين واسطه عمرهاي ما دراز مي‏شود و رزقهاي ما

 

«* ميزان صفحه 8 *»

وسعت مي‏گيرد و اولاد ما زياد مي‏شود و گناهان ما آمرزيده مي‏شود، اگرچه به قدر كف درياها و ريگ بيابانها و به عدد قطرات باران و سنگيني زمين و آسمان باشد.

پس حيرت آن شخص عاقل افزوده مي‏شود كه اگر چنين است پس چرا خود شماها با خودتان چنين مي‏كنيد و يكديگر را فحش و ناسزا مي‏گوييد و زخم به يكديگر مي‏زنيد و سر و دست و پاي يكديگر را مي‏شكنيد و يكديگر را مي‏كشيد؟ آيا همة شما دوست سيدالشهداء7 نيستيد؟ آيا همه ادعاي نوكري او را نمي‏كنيد؟ آيا به قدر يك غلام سياه رعايت امام خود را نمي‏كنيد؟ پس چرا با يكديگر اين‏جور رفتارها روا داريد؟

جواب آن احمقان نيست مگر همين كه طايفه‏اي بگويند ما حيدري هستيم و طايفه‏اي ديگر بگويند ما نعمتي هستيم.

آيا حيدر و نعمت دو شخص بودند كه در دين و مذهب بر خلاف يكديگر بودند؟ پس شماها چرا دو دين و دو مذهب نداريد و هر دو در اعتقادات و اعمال به يك‏طور مي‏گوييد و عمل مي‏كنيد؟ باز جوابي از آن احمقان نخواهي شنيد مگر آنكه فرقه‏اي بگويند ما حيدري هستيم و فرقه‏اي بگويند ما نعمتي هستيم پس شخص عاقل البته نزاعها و جدالها و كشت و كشتارها را مي‏بيند كه از روي

 

«* ميزان صفحه 9 *»

نافهمي و محض آن است كه شيطان پنبه غفلت را در گوشهاي آنها طپانده كه يا مثل دو قاطر چموش به يكديگر لگد زنند بدون سببي و جهتي يا يكي از آنها مثل قاطر چموشي مي‏كند و آن ديگري انساني است لگدخور مظلوم و مقهور؛ تا فكر كند و عاقبت‌انديشي نمايد و بفهمد كه از كدام قسم است.

حال بيا و تعجب كن از حال مردم در آخرالزمان و رفتار ايشان با يكديگر تا حيرتت بر حيرت افزايد و آرزو كني كه كاش سلوكشان با يكديگر مثل سلوك حيدري و نعمتي بود با يكديگر، اگرچه حيدري و نعمتي از روي غفلت و بي‏شعوري نزاعها كردند با يكديگر و سر و دست و پاها شكستند و خونها ريختند و خود را به زحمتهاي بي‌جا انداختند و مالهاي بي‌جا صرف كردند به طورهايي كه شنيده‏اي و ديده‏اي ولكن كجا ديدي و شنيدي كه حيدري و نعمتي يكديگر را كافر و نجس دانند و ريختن خون يكديگر را حلال بلكه واجب دانند و تهمت و افترا و غيبت و ناسزا را هريك جزء دين خود قرار دهند؟ و آيا كسي سراغ دارد كه سركردة حيدري و نعمتي علما و پيشوايان و صلحا و مقدسين باشند؟ و به افتراها و تهمتها كتابها بنويسند؟ و اول تجويز تهمت را در حق طرف مقابل بكنند و بعد تهمت بزنند و بعد بر آن تهمتها كه خود بسته‏اند احكام شرعيه جاري كنند؟

 

«* ميزان صفحه 10 *»

و چون شخص عاقل تدبر كند سبب نزاعي و جدالي و تكفيري و لعني در ميان نيابد.

پس تعجب كن اي شخص عاقل كه چقدر غافل شدند اين مردم در آخرالزمان در كار و بارشان و بپرس از اين جماعت مختلفين كه به اين سرحد اختلاف دارند كه آيا يكي از شما به دو خدا قائليد؟ و آيا يكي از شما به غير از محمّد بن عبداللّه9 به پيغمبر آخرالزماني قائل شده‏ايد؟ آيا يكي از شما به غير از دوازده امام: كه معروفند به امامي ديگر كه مفترض‏الطاعة باشد قائل شده‏ايد؟ آيا در عدد ايشان اختلافي داريد كه كمترند از دوازده يا زيادترند؟ نخواهي يافت كسي را در ميان شيعة اثني‏عشريه كه در آنچه عرض شد اختلافي بيابد. آيا نه اين است كه اختلافي نيست كه همة اين چهارده، معصوم و مطهرند؟ و آيا نه اين است كه در اصول دين و فروع دين آنچه را جماعتي مي‏گويند آن جماعت ديگر هم مي‏گويند؟ پس در نماز و روزه و حج و جهاد و خمس و زكات و ساير امور كه به حد ضرورت اسلام يا ضرورت مذهب رسيده همه مختلفين به آن قائل هستند. پس چرا نزاع داريد و هريك ديگري را كافر و نجس مي‏دانيد؟ و صاحب بدعت و خارج از اسلام يا مذهب مي‏خوانيد؟ جواب موافق صواب از ايشان استماع نمي‏شود.

 

«* ميزان صفحه 11 *»

و بسا آنكه جمعي در جواب بگويند كه مخالفين ما چون به فضائل آل‏محمّد: قائل نيستند و منكر فضائل ايشانند ما ايشان را كافر و ناصب مي‏دانيم.

و چون مي‏پرسي از مخالف اين جماعت كه آيا راست مي‏گويند مدعيان شما كه شما قائل به فضائل ائمه: نيستيد بلكه منكر فضائل ايشانيد؟ وحشت مي‏كنند و مي‏گويند كسي كه قائل به فضائل ايشان نباشد گمراه است و هركس منكر فضائل ايشان باشد كافر و ناصب است و ما لعن مي‏كنيم منكرين فضائل ايشان را.

و اگر بپرسي از اين جماعت پس چرا شما بد مي‏دانيد جماعتي را كه شغل خود را منحصر كرده‏اند در ذكركردن فضائل آل‏محمّد:؟

جواب مي‏گويند كه ما به جهت ذكر فضائل ايشان را بد نمي‏دانيم بلكه ايشانرا بد مي‏دانيم از اين جهت كه ايشان غلو كرده‏اند و ائمه يا حضرت امير را: خدا مي‏دانند، و حضرت امير7 را خالق و رازق و محيي و مميت مي‏دانند، و منكر معاد جسماني و منكر معراج جسماني مي‏باشند و هركس چنين باشد كافر است. و بعضي از ايشان علماي خود را مفترض‏الطاعة مي‏دانند و هركس تقليد از ايشان نكرد او را بي‏دين مي‏شمارند و با ايشان وصلت

 

«* ميزان صفحه 12 *»

نمي‏كنند و زن به ايشان نمي‏دهند و از ايشان زن نمي‏گيرند و خمس و زكات را به ايشان نمي‏دهند و ايشان را نائب در عباداتي كه نيابت در آنها جايز است نمي‏كنند مثل نماز استيجار و روزه و زيارت و حج و امثال اينها پس به اين جهتها ما ايشان را بد مي‏دانيم.

حتي آنكه ملاهاي ما كه از ما بهتر مي‏دانند و بهتر مي‏فهمند بعضي از اين نسبتها را در كتابهاي خود نوشته‏اند و به اين جماعت نسبت داده‏اند و ما را امر كرده‏اند كه از اين جماعت كناره كنيم، و ايشان را بد بدانيم، و با ايشان وصلت نكنيم، و خمس و زكات به ايشان ندهيم، و ايشان را نائب در عبادات خود قرار ندهيم، و چون ايشان اهل بدعت در دين و مذهب هستند تهمت به ايشان بزنيم، پس اگر ببينيم كه ايشان نماز مي‏كنند تهمت بزنيم و در مجالس و محافل از براي كساني كه خبر از حال اين جماعت ندارند بگوييم كه ايشان زنا مي‏كنند و اگر ببينيم كه اين جماعت روزه مي‏گيرند بگوييم كه ما ديديم شراب مي‏خورند و اگر ديديم نماز شب مي‏كنند بگوييم كه ما ديديم كه دزدي مي‏كنند و ملاهاي ما، ما را امر كرده‏اند كه در هر مجلس هركس از حقيقت واقع خبردار نباشد از هر عمل بدي و هر اعتقاد باطلي كه وحشت زياد دارد آن عمل ناشايست را و آن اعتقاد باطل را نسبت به اين جماعت بدهيد و

 

«* ميزان صفحه 13 *»

بگوييد خودمان ديديم كه اين جماعت فلان معصيت را كردند، و خودمان با گوش خود شنيديم از ايشان كه فلان اعتقاد باطل را مي‏گفتند تا مردم از اين جماعت كناره كنند و ايشان را از اهل دين و مذهب ندانند، و مطلقا گوش به سخن ايشان ندهند، و از ايشان برحذر باشند، و پيرامون ايشان گذر نكنند، چرا كه ايشان زباني چرب و نرم و شيرين دارند و هركس گوش به سخن ايشان داد لامحاله او را از راه حق بيرون مي‏برند و حق را بر او مشتبه مي‏كنند و ايشان زبانشان با قلبشان دوتا است، بسا آنكه به زبان بگويند كه ما حضرت امير يا ساير ائمه: را خدا نمي‏دانيم و ايشان را خالق و رازق و محيي و مميت نمي‏دانيم.

و بسا آنكه قسم ياد كنند كه ماها اين اعتقادها را دربارة ائمه: نداريم و صاحب اين اعتقادها كافر است و مشرك است و نجس و ماها از صاحب اين اعتقادها بيزاريم. مبادا كه به اين سخنها فريب ايشان را بخوريد كه ايشان به زبان، قسم دروغ مي‏خورند و انكار اين اعتقادهاي فاسده را مي‏كنند كه شما را فريب دهند و از دين برگردانند.

و بسا آنكه قسم ياد كنند كه ماها منكر معاد جسماني يا معراج جسماني را كافر مي‏دانيم و علماي خود را مفترض‏الطاعة نمي‏دانيم

 

«* ميزان صفحه 14 *»

مگر در آنچه روايت كنند از امامان معصوم كه چهارده‌تن مخصوصند ما روايت ايشان را قبول مي‏كنيم و اين امر اختصاص به ماها ندارد از صدر اسلام تا حال تا بعد از اين راويان اخبار و ناقلان آثار از ائمة اطهار از براي مردم روايت مي‏كنند و هركس، هركس را متدين و راستگو دانست حكايت او را قبول مي‏كند و اين امر مخصوص ماها و علماي ما نيست. مبادا از ايشان، اين سخنان نرم را قبول كنيد كه خورده‏خورده فريب ايشان را خواهيد خورد و ايشان آنچه در دل دارند همه كفر است و اين شيرين‏زبانيها را از براي فريب‏دادن شما مي‏كنند و قسم دروغ مي‏خورند و به دروغي وحشت مي‏كنند.

و چون اين نسبتها را از براي خود آن جماعت ذكر مي‏كني همه را انكار مي‏كنند و مي‏گويند ملاهاي شما كه در كتاب خود نوشته‏اند كه شماها تهمت به ما بزنيد، و شما را امر كرده‏اند كه اگر ماها نماز كنيم در حضور شماها شما بگوييد كه با چشم ديديم كه ايشان زنا كردند، و اگر ماها روزه بداريم بگوييد كه ما ديديم شراب خوردند، و اگر ما اعتقادات حقه را بيان كنيم بگوييد كه با گوش خود شنيديم كه اعتقادات باطله را مي‏گفتند، البته خود آن ملاها اصرار بيشتر دارند در افتراگفتن و تهمت‏زدن بر ما.

 

«* ميزان صفحه 15 *»

پس آنچه در كتابهاي خود نوشته‏اند كه ماها حضرت امير7 را خدا مي‏دانيم، و خالق و رازق و محيي و مميت مي‏دانيم، و آنچه نسبت به ماها داده‏اند كه شماها را به وحشت اندازند همة آنها افتراي محض و تهمت است و دروغ نوشته‏اند، و از اين‏جهت اگر ماها اخلاصي هم به اين‏جور از ملاها نداشته باشيم انصافاً نبايد خلاف توقع شما باشد.

و اما كسانيكه ساكتند و افترا و تهمتي را بر ما روا ندارند و به قواعد اسلام و دين و مذهب با ما و علماي ما جاري مي‏شوند ايشان بزرگان دين ما هستند و پيشوايان و پيشقدمان در دين و مذهب ما هستند و محبت ايشان بر ما لازم است مثل محبت آن علمائي كه ما تقليد از ايشان مي‏كنيم بدون تفاوت.

و بسا آنكه شخصي جاهل كه خود را نسبت به ما مي‏دهد و سلوك بعضي از ملاهاي شما را مي‏بيند كه جايز دانسته‏اند كه به ما و علماي ما تهمت زنيد، چنين خيال كند كه همة ملاها عادتشان چنين است و به اين‏واسطه به همة آنها اظهار بي‏اخلاصي كند يا نعوذباللّه ناسزايي به همه بگويد، شما چنين خيال نكنيد كه اعتقاد همة ماها مثل خيال آن جاهل است و بدانيد كه اگر ما فهميديم كه جاهلي از ماها چنين كاري را كرده و تسلطي بر او داشته باشيم او را

 

«* ميزان صفحه 16 *»

منع مي‏كنيم و اگر تسلطي بر او نداريم اقلاً اظهار كراهت خود را از كردار او مي‏كنيم و از كردار او بيزاريم.

خلاصة كلام آنكه چون بناي غالب مردم در آخرالزمان در خوب‏دانستن چيزي و كسي و بد دانستن چيزي و كسي بر طبع خودشان است و بر عادتهاي خودشان جاري مي‏شوند در امور دين و مذهب بعضي چنين ميل دارند كه با جماعتي معاشرت كنند و بعضي چنين ميل دارند كه با مخالف اين جماعت معاشرت كنند و هريك بر حسب طبيعت و عادت جاري شوند در اعتقادات و اعمال و رجوعي به قواعد اسلاميه و ايمانيه نكنند هريك چيزي را و كسي را اختيار كرده‏اند،

 

متاع كفر و دين بي‏مشتري نيست

 

گروهي اين گروهي آن پسندند

 

لازم شد كه قواعد اسلاميه و ايمانيه را به قدري كه امر از آنها واضح شود به رشتة تحرير درآورم كه اگر احياناً متحيري در اين آخرالزمان يافت شود كه واقعاً طالب فهم حقيقت امر باشد، و بخواهد كه واقعاً حق را از باطل تميز دهد، و صاحب علم و عمل گردد، به آن‏طور كه خداوند عالم خواسته و رسول او9 خبر داده و ائمة هدي: هدايت فرموده‏اند از تحير درآيد و چنين گمان نكند كه واقعاً امر دين

 

«* ميزان صفحه 17 *»

و مذهب و فهم حقيقت آنها در اين روزها مشكل شده و نمي‏توان تميز داد حق را از باطل و مُحلّي4 را از عاطل.

و اگر چنين باشد كه بعضي گمان كرده‏اند بايد كه اولاً بگويند كه خداوند قادر حاضر ناظر شاهد هادي، امر را به اشتباه گذارده و حجت خود را بر خلق آخرالزمان تمام نكرده و خلق را بر خداوند كامل حجت است كه راه خود را بر ماها ننمودي و واضح نكردي و ما نتوانستيم از پيش خود راه به سوي تو پيدا كنيم پس متحير مانديم و زندگاني خود را به تحيّر گذرانيديم، مدعيان حق را مختلف ديديم كه همه ادعاي رسيدن به حق را مي‏كردند و با وجود اين بعضي بعضي را باطل مي‏دانستند، و ما نتوانستيم بفهميم كه كدام راستگو و كدام دروغگويند.

يا آنكه بايد بگويند كه خداوند كامل قادر شاهد هادي، نقصي در صفات خود ندارد ولكن رسول او9 بايد ابلاغ كند حجتهاي او را و او نعوذباللّه با عصمت كليه تقصير كرده در رسانيدن و واضح‏كردن راه خداوند عالم در اين آخرالزمان.

يا آنكه بايد بگويند رسول هم9 تقصير در بيان و ابلاغ و ايضاح نفرموده ولكن چون امور دين و مذهب را به اوصياي خود سپرده كه ايشان به خلق عالم برسانند ايشان نعوذباللّه با اينكه

 

«* ميزان صفحه 18 *»

معصومند و مأمورند از جانب خدا و رسول9 كه امر را واضح كنند كه اشتباهي از براي طالبين حق باقي نماند، تقصير كرده‏اند و به تكليف خودشان عمل نكرده‏اند و حال آنكه در زيارت ايشان مي‏خواني و خودشان امر كرده‏اند كه بخواني و اعتقاد كني كه مي‏فرمايد: و جاهدتم في اللّه حق جهاده حتي اعلنتم دعوته و بيّنتم فرائضه و اقمتم حدوده و نشرتم شرايع احكامه و سننتم سنته و صرتم في ذلك منه الي الرضا يعني اي امامان ما مجاهده كرديد در راه خدا به همان‏طوري كه خدا خواسته بود تا آنكه ظاهر و واضح كرديد آنچه را كه خدا از اين خلق خواسته بود و بيان كرديد حدودي را كه از براي اين خلق قرار داده بود و منتشر كرديد در ميان خلق و نموديد به ايشان راههاي حكمهاي او را، از واجبات و مستحبات و محرمات و مكروهات و مباحات و محكم كرديد سنتهاي او را و سنتهاي او جميع احكام اوست و مراد از اين سنتها همان سنتي است كه در قرآن مي‏خواني كه: لن‏تجد لسنة اللّه تبديلاً و لن‏تجد لسنة اللّه تحويلاً و مراد سنتي كه در مقابل واجب است نيست، مقصود آنكه ايشان كوتاهي در رسانيدن آنچه خداوند از اين خلق خواسته نفرموده‏اند ولكن چون خلق از ايشان و قواعد ايشان اعراض كردند، خودشان راه خود را دور كردند و از ديدن

 

«* ميزان صفحه 19 *»

نور هدايت ايشان كور شدند و بعد از كورشدن حيران شدند و گفتند ما نور هدايت ايشان را مشاهده نمي‏كنيم پس معلوم است كه نوري نيست و غافل از اينكه خود اعراض كرده‏اند نه اينكه نور در عالم نيست.

گر نهد خفاش بر خورشيد عيب
 
  عيب خفاش است اين مِن غير ريب

و در اشعار منسوبه به امام7 است كه مي‏فرمايد:

علم المحجة واضح لمريده
 
  و اري القلوب عن المحجة في عمي
و لقدعجبت لهالك و نجاته
 
  موجودة و لقدعجبت لمن نجي

يعني علامت راه هدايت واضح است از براي طلب‏كنندة آن و حال آنكه مي‏بينم دلهايي چند را كه كور و نابينا است آن علامت را و به تحقيق كه تعجب كردم از كسي كه هلاكت را اختيار كرد و حال آنكه نجات او موجود بود و به تحقيق كه تعجب كردم از كسي كه نجات يافت.

و سبب تعجب‏كردن از كسي كه نجات يافته اين است كه چون بناي خلق روزگار بر خودسري باشد و رجوع نكنند به خدا و

 

«* ميزان صفحه 20 *»

رسول و ائمه: اگر شخصي در ميان اين خلق بسيار به‌هم رسيد كه پا بر روي خودسري گذاشت و به راه هدايت‏كنندگان الهي رفت خلاف عادت و رفتار جمعي بسيار كرده و جاي تعجب است.

القصه كه هرچه مي‏خواهم شروع در اصل مقصود كنم باز به چيزي متذكر مي‏شوم و كلام به كلامي ديگر مي‏كشاند و حرفي حرفي ديگر مي‌آورد به مناسبتهايي كه مي‏بيني.

پس چون بناي اغلب خلق در آخرالزمان به خودسري است و رجوع‏نكردن به قواعد اسلاميه و مذهبيه، پس هركس هر طوري كه طبع او اقتضا كرد بر حسب آن طبع جاري شد و البته طبيعتها چون مختلفند به راههاي مختلف مي‏روند و چيزهاي مختلف را اختيار مي‏كنند.

همه از جرعة پندار مستند
 
  خيال خويش چون بت مي‏پرستند

پس خدايا تو رحم كن و؛

بر افكن پرده تا معلوم گردد
كه ياران ديگري را مي‏پرستند

پس بنا بر خودسري چه‏بسيار از مردم كه از هيچ سمت طبعشان اقتضا نكرده كه بروند و بالطبع از نزاع و جدال و گفتگو اِبائي دارند و مشغول خود و خورد و خواب و نكاح خودند و مانند

 

«* ميزان صفحه 21 *»

حيوانات همتي به غير از اين‏جور كارها ندارند و بالطبع اگر اسم ديني و مذهبي و اختلافي و حبّي و بغضي هم بشنوند منزجرند و مي‏خواهند به آسودگي تمام به خورد و خواب و نكاح خود مشغول باشند و چون مشغول‏شدن به ديني و مذهبي و دوستي با كسي و دشمني با كسي لامحاله مانع كارهاي ايشان است پيرامون اختلافها نمي‏گردند و بيزارند از شنيدن لفظ اختلاف چه جاي پا گذاردن در معني آن و رفع‏كردن آن و حق را از باطل تميزدادن. شريعت ابوموسي را كه مثل او مثل حمار است كه بار آن كتابها است در اخبار آل‏اللّه اطهار سلام‏ اللّه ‏عليهم اختيار كرده. و دأب آن سالوس مأيوس از خدا بي‏خبر اين بود كه بر منبر بالا مي‏رفت و مردم را به شريعت خود مي‏خواند و مي‏گفت اي بندگان خدا مشغول به كار و بار خود باشيد و عبادات شما معلوم است مشغول باشيد به نمازكردن و روزه‌گرفتن و خمس و زكات‏دادن به طوري كه خدا گفته و به استراحت تمام در خانه‏هاي خود باشيد شما را چه‏كار است با علي و معاويه، اين هردو طالبان دنيا هستند و هريك مي‏خواهند دنياي خود را معمور كنند و شما را اسباب جمع‏كردن دنياي خود مي‏خواهند بكنند و مي‏خواهند شماها را به كشتن دهند و زنهاي شما را بي‏شوهر كنند و اطفال شما را بي‏پرستار نمايند و

 

«* ميزان صفحه 22 *»

مالهاي شما را تلف كنند و شما را به فقر و فاقه و پريشاني گرفتار كنند اگر زنده بمانيد و الا كه كشته مي‏شويد و عيال شما بعد از شما به فقر و فاقه و پريشاني مبتلا خواهند شد. الحذر الحذر كه پيروي هيچ‏يك را مكنيد. رسول خدا از براي شما شريعتي آورد و آن شريعت نماز و روزه و حج و خمس و زكات است و تا خودش بود جهادي هم مي‏كرد از براي آنكه شما بتوانيد نماز كنيد و روزه بگيريد و حج برويد و خمس و زكات بدهيد و بگيريد. حال مشغول كار خود باشيد و به مسلماني خود مشغول باشيد و علي و معاويه مي‏خواهند خونهاي مسلمانان را بريزند و تابعان علي مسلمانانند و تابعان معاويه مسلمان و از هر طرف كه كشته شد مسلمان كشته شده و اين جايز نيست و حرام است و خلاف فرمايش رسول‌خدا است و رسول خدا جهاد را با كفار مي‏كردند نه با مسلمانان. پس از اين قبيل مزخرفات از براي پيروان و هم‏طبعان خود مي‏گفت و ايشان هم بهتر از اين چيزي را طالب نبودند و جانشان را فداي ابوموساي حمار مي‏كردند چرا كه خودشان خر بودند، پس خرپرست شدند و دست از ياري ياري‏كنندة خدا و رسول9 كشيدند و چشيدند آن زقّومي را كه چشيدند و ثمرة نيكي از نماز و روزه و حج و خمس و زكات خود نديدند بعد از اعراض‏كردن از ياري حق و اهل حق.

 

«* ميزان صفحه 23 *»

و چه‏بسيار از خلق روزگار بايد ترسيد و دم از رفتار ابوموسي و تابعان او بايد دركشيد، كه بسا آنكه ابوموسائيها بگويند كه از اين حرفها و حكايتها چنين معلوم مي‏شود كه شما هم اگر ياوري داشته باشيد چون خود را از پيروان حضرت امير7 گمان مي‏كنيد با مسلمانان جنگ مي‏كنيد و ايشان را در واقع مسلمان نمي‏دانيد، چنانكه كساني كه ياري جناب امير7 نكردند در واقع آنها را مسلمان نمي‏دانيد.

پس عرض ‌مي‏كنم كه كسيكه خود را تابع حضرت‌امير7 دانست ادعاي امامت نمي‏كند و در جميع چيزها تابع اوست و او جهاد و جنگ را در ركاب خود و امامان مثل خود واجب كرده بر تابعان خود و حرام كرده جهاد را در ركاب غير امام7 به اعتقاد ما.

و علاوه بر اين، اين گمان دربارة اين فقراي خاكسار كه نان شب ندارند نمي‏رود بر فرضي كه بي‏دين باشند و بخواهند فسادي در ملك خدا بكنند.

و سؤال مي‏كنم از خداي خود به بركت ائمة هداي خود: كه هرگز اسباب فساد را در ملك از براي ما مهيا نكند و ما را بدارد به رضاي خود و باز دارد از غضب و سخط خود و ما را مشغول

 

«* ميزان صفحه 24 *»

كند به عيب‏كردن خودمان در نزد او و بيامرزد ما را به جهت اقرارمان به معصيتهاي خود.

و چون سخن به اينجا كشيد عرض مي‏كنم كه چون بناي اغلب خلق در آخرالزمان بر اين شده كه به هوي و هوس خود راه روند، هرچه را پسندند همان خوب باشد و هرچه را پسند نكنند بد باشد و هر راهي را كه ميل داشته باشند حق و مستقيم باشد و هر راهي را كه ميل نداشته باشند باطل و معوجّ باشد بعضي از مردم هم طبعشان چنين اقتضائي كرده كه ادعاي امور باطنيه كنند و خود را از بالاروندگان در مراتب عاليه بنامند و ادعاي رسيدن به آن مقامات كنند. پس شنيده بودند كه خدايي هست و مراتب توحيد و صفاتي از براي او هست و او پيغمبري به سوي اين خلق فرستاده و آن پيغمبر مشاهدة انوار جمال و جلال و عظمت او را كرده و به دار قرب او رسيده و كلام او را شنيده و تلقي وحي از ملائكة او كرده و متحمل اسرار و انوار او شده و از جانب او آنچه بايد به اين خلق برساند رسانيده و خليفه و جانشينان و قائم‏مقامان از براي خود تعيين كرده و اسرار خود را به ايشان آموخته و ايشان متحمل اسرار و انوار الهيه گرديده‏اند و به واسطة او چون چراغي شده‏اند كه از چراغي درگير شده و ايشان را مقتداي ساير خلق و امام ايشان قرار داده.

 

«* ميزان صفحه 25 *»

و شنيدند كه از براي اين امامان: هم مقربان و خاصاني چند هست كه حاملان اسرار و واصلان انوار و روايان اخبار و ناقلان آثار و حاكيان رخسار و خاليان از اغيارند، به مقتضاي طمع خام و طبع هوي و هوس از حقيقت امر دين و مذهب عري و بري به خيالاتِ شعري از براي خود خيالي كردند كه ادعا كنند كه ما نايبان خاص امام‏عصر عجل‏اللّه‏فرجه هستيم. و چند روزي كه گذشت ديدند كه خيال خود امام را هم به گمان خود مي‏توانند كرد چنانكه خيال نيابت خاصه را توانستند كرد و چون از حقيقت امر تقرب به امام7 بالمرة غافل بودند ملتفت اين معني نشدند كه رسيدن به هر مقامي را علامتي است كه همراه آن مقام است و محال است كه از آن مقام منفكّ شود چرا كه از براي هر چيزي اثري خداوند قرار داده است كه لازم آن است لازم آتش گرمي است و لازم آب تري است و لازم خاك خشكي است و لازم آفتاب نور است و لازم روكردن به آفتاب نوراني‏شدن و لازم پشت‏كردن ظلماني‏شدن و هكذا از براي هر چيزي اثري است كه همراه آن است فرمودند: علي كل حق حقيقة و علي كل صواب نور.

و حضرات از اين معني به كلّي غافل بودند و خيال كردند كه محض خيال‏كردن مقامي به آن مقام مي‏توان رسيد و رسيده‏اند. مثل

 

«* ميزان صفحه 26 *»

خيال بنگيان كه اول خيال مي‏كنند كه به آسمان اول بروند چون محض خيال است مي‏بينند كه رسيدند به آسمان اول به جهت تجميد بنگ خيال ايشان را، آن‏وقت باز خيال مي‏كنند كه از اينجا بالاتر مي‏رويم و به آسمان دويم مي‏رسيم. و باز چون محض خيال است نه رسيدن به آسمان واقعي باز مي‏بينند كه به آسمان دويم هم رسيدند. باز خيال مي‏دارد ايشان را كه به آسمان سيّم مي‏رويم و به خيال خود مي‏روند تا آنكه به خيال به عرش مي‏رسند و به سرادقات داخل مي‏شوند و سراپردة سرادقات را مي‏درند و از عالم كثرات ماديه تجاوز مي‏كنند و به عالم تجرد پاي مي‏گذارند و به مقام نفس مجرد داخل مي‏شوند و نفس متلألئ را مشاهده مي‏كنند و از آنجا باز خيال مي‏كنند كه بالاتر مي‏رويم و به خيال مي‏روند و از جزيرة خضرا مي‏پرند و به ارض زعفران مي‏رسند و مقام حيات كل را مشاهده مي‏كنند و خود را زنده و باقي و خلق را مرده مي‏بينند و از آنجا باز خيال مي‏كنند كه بالا مي‏رويم و خيال مي‏كنند كه بالا رفتند و به مقام قاب‏قوسين رسيدند و باز خيال مي‏كنند كه مي‏رويم بالاتر و خيال مي‏كنند كه رفتند و به مقام اَواَدني4 رسيدند و چون محض خيال است باز خيال مي‏كنند كه از عالم كيف بايد بالاتر پريد و پرده‏هاي چند و چون را بايد دريد، نه كيفي مي‏داند چيست و نه

 

«* ميزان صفحه 27 *»

چند و چون كدام. محض خيالي كرده و اسم خيالي بي‏اصل بر سر آن گذارده و از عالم كيف خيالي بالا مي‏رود و نمي‏داند بيچاره كه كيف بنگ است كه او را مي‏خواهد بي‏كيف كند، بيچاره كيف و بي‏كيفي بنگ را از كيف تميز نداده به عالم لاكيف پا مي‏گذارد و از لاكيف هم به كيف بنگ بالا مي‏رود و به صبح ازل مي‏رسد و به اسم صبح ازل خود را مي‏نامد و باز به كيف بنگ به شمس ازل بنگي مي‏رسد تا باز كيف بنگ او را به كجا ببرد.

ولكن بيچارة بنگي همين‏كه از كيف بنگ به حال خود آمد و به مقام لاكيف بنگ داخل شد مي‏فهمد كه در همان طويله كه منزل داشت در پِهِن و سرگين دست و پا مي‏زند و مي‏داند كه عروج او در همان بخارات سرگين بوده بلكه از بخارات نجاسات شكم او بوده به خلاف اين بنگيان كه بنگ رياست و بي‏ديني را زهرمار كرده اول ادعاي مقام كمال كردند كه از جملة شيعيان كامليم و خدمت امام عصر مي‏رسيم و از جانب او آمده‏ايم كه شما را به دين او بخوانيم.

چون در عالم خيال خودشان به خيال خام به آسمان مقام كاملان بالا رفتند و ديدند كه مقام امامت را مي‏توانند خيال كنند خيال كردند كه مي‏رويم و به آن مقام مي‏رسيم. پس به خيال خود رفتند و رسيدند و گفتند كه آن كسي كه هزارسال است انتظار او را

 

«* ميزان صفحه 28 *»

داريد ما هستيم و رأيمان چنين قرار گرفته كه از راه مخصوصي بياييم. پس از نسل اين اشخاص و از رحم اين زنان بيرون آمديم.

و چون به اين مقام خيالي هم رسيدند و ديدند كه خيال مقام نبوت را هم مي‏توانند بكنند گفتند حال بالا مي‏رويم و به مقام نبوت مي‏رسيم و به خيال رفتند و رسيدند. و ديدند كه از آنچه رسيده‏اند باز بيشتر مي‏توانند خيال كنند گفتند كه محمّد9 در مقام كيف سير كرد و به مقام اوادني رسيد ما در مقام لاكيف سير مي‏كنيم و فوق مقام اوادني مي‏رويم و نازل كردند از خيالي به خيالي اين آية خياليّه را «و لقدارفعناك فوق مقام اوادني» و اين‏قدر هم شعور نداشتند كه اَرفَعَ غلط است و رَفَعَ بايد استعمال كرد.

چون ديدند كه باز بيشتر مي‏توانند در خيال خود خيالي بالاتر كنند و بروند و به آنجا برسند رفتند و رسيدند و صبح ازل و شمس ازل را دريافتند و آنچه لفظ آن را شنيده بودند كه در عالم يافت مي‏شود به خود نسبت دادند و ادعاي وصول به آن را نمودند و فقرات قرآن و ادعيه و زيارات هم كه در عالم بسيار بود بدون اينكه چيزي از آنها را بفهمند آنها را حفظ كرده و چون در خيال ادعاهاي خود بودند ملكه هم براي ايشان حاصل شد در بافتن نامربوطهاي بي‏معني و اسم آنها را نعوذباللّه قرآن و صحيفه گذاشتند.

 

«* ميزان صفحه 29 *»

و اگر كسي گفت كه اينها مزخرف است و معني ندارد! گفتند تو كلام خدا را نمي‏فهمي! و اگر گفت چه حجتي دارد چيزي كه من نمي‏فهمم؟ گفتند از روي اخلاص نيامده‏اي! و اگر گفت غلطهاي آن را مي‏فهمم و مي‏بينم كه اولاً املا ندارد و چيزي كه بايد مثلاً به الف باشد به عين نوشته و چيزي كه بايد به ذال باشد به زاي اخت الراء چنانكه ديده شده از خط منحوس خودشان كه نوشته بودند «من از تو متعزي شدم» و خواسته بود بنويسد من از تو متأذي شدم و امثال اين‏جور بي‏املائيها در كلامشان بسيار بود كه به جاي سين ثاء مثلثه و به جاي ثاء صاد و به جاي ذال زاء و ضاد و ظاء و به جاي طاء تاء استعمال كرده بودند و فاعل را منصوب يا مجرور و مفعول را مرفوع يا مجرور و مضاف‏اليه را مرفوع يا منصوب نوشته بودند و همچنين به جاي فعل متعدي فعل لازم و به جاي فعل لازم فعل متعدي و فعل متعدي را مثل رَفَعَ به باب افعال‌بردن بسيار بسيار در كلمات نامربوط خود داشتند و از اين غلطها در كتابهايشان يافت مي‏شد كه قابل اصلاح نبود و از حد مي‏گذشت و علاوه بعد هم باز بناي نوشتن داشتند و باز هم غلط مي‏شد و رسوا مي‏شدند جان خود را فارغ كردند و گفتند حروف و كلمات در نزد ما به سجده افتادند و از براي ما تواضع كردند ما اذن داديم كه هر حرفي معني حرف

 

«* ميزان صفحه 30 *»

ديگر را داشته باشد و هر كلمه‏اي عمل كلمة ديگري بكند.

و باز گفتند كه خلق بايد حروف و كلمات خود را از خدا بياموزد نه آنكه خدا از خلق چيزي بياموزد و اين كلمات از خداست تعجب آنكه شما كه مخلوق هستيد با خدا بحث مي‏كنيد كه چرا مثل شما تكلم نمي‏كند! بلكه شماها بايد مثل خدا تكلم كنيد و املا و معني حروف و عمل كتاب بياموزيد.

و بعضي به جهت آنكه مغالطه‏اي خواسته بكند گفته كه با پيغمبر هم9 در بعضي از كلمات بحث كردند پس حالت كساني كه با اين بنگيان بحث مي‏كنند حالت كساني است كه با پيغمبر بحث كردند و اين هم باز يكي از آن خيالات خام ايشان است چرا كه منافقان و كفّاري كه بحث كردند در بعضي از كلمات قرآن مثل لفظ استهزاء و لفظ كُبّار و امثال اينها پيغمبر9 از خود ايشان شاهد آورد و ثابت فرمود كه اين‏جور كلمات در كلام عرب هست نهايت در ميان شما چند نفر معروف نيست و اگر بحثي در معني كلمات داشتند با دليل و برهان جواب آنها را مي‏دادند كه در احتجاجات الي‌الآن مذكور است كه جميع عقلاي عالم تصديق مي‏كنند كه آن بحثها بي‌جا بوده.

القصه مقصود رد و بحث با شخص معيني در اين مختصر

 

«* ميزان صفحه 31 *»

نيست و خود را داخل زمرة علماي ابرار نمي‏دانم كه درصدد رد و بحث و اثبات و نفي باشم لكن اميدوارم كه خداوند از فضل و كرم خود به بركت محمّد و آل‏محمّد صلوات‏اللّه‏عليهم مرا از جملة مسلمانان محسوب‌دارد و با دوستان محمّد و آل‏محمّد: محشور كند و قواعد اسلاميّه و مذهبيّه آشكار است كه متمسك‏شدن به آنها احتياج به علمي و فضلي و كمالي ندارد با عدم علم و فضل و كمال، آنها را به قدري كه احياناً به كار متحيري غافل بيايد ايراد مي‏نمايم بلكه كسانيكه غافل و متحيرند و واقعاً طالب فهم منشأ اختلافات هستند و مي‏خواهند رفع شكوك و شبهات خود را بكنند اگر رجوعي به اين مختصر كنند رفع آنها بشود و ثواب آن عايد اين عاصي بشود اگرچه به كار صاحبان اغراض و اعراض نيايد.

آن‌كه را روي به بهبود نبود
ديدن روي نبي سود نبود

چه جاي اين كلمات خالي از بلاغت و فصاحت بي‏سجع و انشاء و ان‏شاءاللّه اميد است كه صاحبان ادب را نكته نباشد چرا كه اظهار بي‏كمالي خود را كردم پس به عون خداوند و به واسطه توجه محمّد و آل‏محمّد: شروع مي‏كنم در اصل مقصود و در ضمن فصولي چند عرضها مي‏كنم و اگر احياناً كسي برخورد و خواست تمام مطلب را بفهمد و رفع شكوك و شبهات او بشود به تمام اين

 

«* ميزان صفحه 32 *»

مختصر رجوع كند و فصول آن را به‌هم وصل كند و اگر به كلام بسيار واضحي برخورد ملول نشود و بي‏اعتنائي نكند شايد كه همان كلام واضح رفع شبهات او را بكند اگرچه در فصل بعد ثمرة آن معلوم شود ان‏شاءاللّه تعالي.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 33 *»

فصل

از جمله واضحات و بديهيات اين است كه اگر چند نفر در چيزي اختلاف كنند و تا قيام قيامت مباحثه با يكديگر كنند تا ميزاني در ميان ايشان نباشد كه همة ايشان آن ميزان را قبول داشته باشند و به آن ميزان اختلافات خود را بسنجند رفع اختلافات ايشان نخواهد شد، مثل آنكه چيزي در ميان جماعتي باشد و بعضي بگويند اين چيز ده‌مثقال است و بعضي بگويند پنج‌مثقال است پس اگر ميزاني معين در ميان باشد مثل مثقال صيرفي كه جماعت مختلفين آن را قبول دارند و آن چيز را با آن مثقال سنجيدند معلوم مي‏شود كه حق با كدام بوده و كدام بي‌جا ادعا كرده‏اند.

پس اگر مثقال متفقٌ‏ٌُعليه در ميان نباشد البته رفع نزاع ايشان نخواهد شد و هريك بر ادعاي خود باقي خواهند ماند و حاكمي در ميان ايشان نمي‏تواند حكم كند.

و همچنين اگر از براي هريك از جماعت مختلفين ميزاني و مثقالي معين باشد كه هريك مخصوص فرقه‏اي باشد كه فرقة ديگر آن را قبول نداشته باشند باز رفع نزاع ايشان نخواهد شد مگر آنكه شخص حاكم مطلع باشد بر همة مثقال‏ها و ميزان‏ها و نسبت آنها را

«* ميزان صفحه 34 *»

بداند پس اگر خود آن شخص را قبول داشته‌باشند همة مختلفين، مي‏تواند كه بگويد نزاع شماها لفظي است و در واقع نزاعي نداريد بالجمله و در اين صورت باز امر برگشت به آنكه در رفع هر اختلافي ميزان مقبول بين المختلفين ضرور است و ا÷ هر مدعي بر ادعاي خود باقي خواهد ماند.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 35 *»

                                          فصل

بعد از آنكه اين قاعدة واضحه را متذكر شدي كه از براي رفع هر اختلافي ميزاني ضرور است كه آن ميزان را جميع مختلفين قبول داشته باشند و ا÷ رفع اختلاف نخواهد شد باز اين معني را ملتفت باش كه از براي رفع‏كردن هر اختلافي هر ميزاني به كار نيايد بلكه در رفع هر اختلافي ميزاني مناسب ضرور است مثل آنكه اگر اختلاف در وزن چيزي شد ميزان وزني ضرور است چنانكه گذشت و اگر اختلاف در قد و پهناي چيزي شد يكي گفت اين كرباس مثلاً ده ‌ذرع است و يكي گفت پنج‌ ذرع در رفع اين اختلاف سنگ مثقال به كار نيايد پس ذرعي ضرور است كه جميع مختلفين آن را قبول داشته باشند تا رفع نزاع شود.

و واضح است كه اگر كسي در رفع نزاع ده‌ذرع و پنج‌ذرع سنگ مثقال آورد و آن كرباس را مثقال كرد و حكم كرد در ميان مختلفين در ذرع مغالطه كرده.

و اگر مختلفين برنخورند مغرور به حكم او شده و فريب خورده‏اند و اين حكم بخلاف ما انزل اللّه است و حكم جبت و طاغوت است.

«* ميزان صفحه 36 *»

و همچنين در رفع اختلاف در ميان معدني‏ها وزنه‏اي ضرور است كه متفقٌ‌عليه باشد و محكي ضرور است و استاد بالغي ضرور است كه عيار هريك را بداند و امانت و ديانت او محل سخن نباشد.

و در رفع نزاع در بناء و عمارات معمار ماهر متدين امين ضرور است.

و در رفع نزاع در اسباب و آلات نجاري و در و پنجره و چوب مناسب آنها نجار كاملي ضرور است كه اولاً دانا و بينا و ثانياً امين و بي‏غرض و مرض باشد كه جميع مختلفين در چوب و پنجره و آلات و اسباب او را قبول داشته‌باشند. پس نه هركس مي‏تواند شهادت دهد كه فلان چوب از براي فلان‌چيز مناسب است و نه هر حاكمي مي‏تواند چنين حكمي كند مگر نجار كامل كه مي‏داند كه چوب چنار از براي در و پنجره مناسب است و با آنكه قيمت او از همة چوبها زيادتر است مناسب دندانه آسيا نيست و چوب زردآلو مثلاً مناسب است اگرچه قيمت آن كمتر باشد و مي‏تواند در اختلاف در چوب و آلات مصنوعة از آن شهادت دهد يا حكم كند.

پس از اين است كه شهادت اهل خبره در شريعت پيغمبر9 به كار است و هركس اهل خبرة هركار نيست.

پس در رفع اختلاف ميان اطباء طبيب حاذق امين ضرور است

 

«* ميزان صفحه 37 *»

كه متفق‏عليه باشد نه منجم اگرچه در علم نجوم استاد باشد و نه اديب اگرچه صرف و نحو و معاني و بيان را بداند و نه فقيه محض اگرچه عالم و عامل باشد مگر آنكه از روي شهادت اهل خبره بر امري حكم جاري كند.

و اگر بنابراين مي‏شد كه شهادت اهل خبره قبول باشد لاغير البته در قضايا بسيار بسيار كم اشتباهات واقع مي‏شد و لكن عيب كار اين است كه از اين بسياري غافل شده همين‏كه كسي اعتكاف در مساجد كرد و نماز و روزة استيجار كار او شد ديگر شهادت او در همة قضايا بايد مقبول باشد.

و بسا آنكه اين مقدس رفت در مدرسه و ديد دونفر عالم مباحثه مي‏كنند در تركيب نحوي و اشتقاق صرفي «اُعبُدِ اللّه» پس مي‏گويند «اعبد» فعل است و فاعل «انت» است و «اللّه» مفعول است پس اين شخص مقدس بسا آنكه به فغان آيد كه چطور باشد كه اللّه مفعول باشد و تو فاعل باشي پس تو ادعا مي‏كني كه تو خالقي و اللّه مخلوق تو است! چرا كه «تو» و «انت» يك معني دارد پس تو كافري تو نجسي.

و بسا آنكه اين مقبول الشهاده شهادت داد در نزد فقيهي كه من با گوش خود شنيدم كه فلان عالم به فلان عالم مي‏گفت كه تو فاعلي و اللّه مفعول تو است.

 

«* ميزان صفحه 38 *»

يا بسا آنكه در تركيب «عليٌ عَبَدَ اللّه» تكلم كنند و يكي بگويد «علي»7 مبتدا است و «عبد اللّه» خبر «علي» و مبتدا كه «علي» است مقدم است و «عبد اللّه» كه خبر است مؤخر است و يكي بگويد كه «علي»7 فاعل مقدم است و «عبد» فعل او است و «اللّه» مفعول فعل او است و مفعول از فعل پست‏تر است و فعل از فاعل كه «علي» است پست‏تر است.

و بسا آنكه تكلم در اشتقاق «اللّه» كنند و بگويند كه «اللّه» مشتق است يعني «اللّه» اصلي دارد كه از آن اصل ساخته شده آن‏وقت آن معتكف به فغان آيد و گريه و زاري كند و آن‏دو را لعن كند و كافر و نجس خواند و برود نزد فقيهي شهادت دهد كه من به گوش خود شنيدم كه اين دو نفر گفتند كه علي7 به دو مرتبه از خدا بالاتر است و خدا به دو مرتبه از علي7 پست‏تر است و گفتند كه خدا از اصلي ساخته شده پس اگر آن فقيه غافل باشد كه آن دو نفر عالم بودند و اين معتكف جاهل است و اهل خبره نيست و شهادت او بي‏مصرف است بسا آنكه مغرور شده حكم ارتداد را جاري كند و بسا آنكه رأي او چنين باشد كه توبة مرتد هم قبول نيست اگر توبه از ايشان بشنود قبول نكند و تا آخر عمر ايشان را مرتد داند.

 

«* ميزان صفحه 39 *»

مقصود آنكه ميزان در هر امري از جنس آن امر بايد باشد نه هر ميزاني را در هر امري بايد به كار برد اگرچه در سر جاي خود ميزاني عدل باشد پس از براي هر امري كه در نظر داري بفهمي اول ميزان آن را تحصيل كن تا اختلافات را به آن ميزان بسنجي چرا كه در آخرالزمان صاحبان ادعاها زياد شده و زياده بر اين خواهد شد و روز به روز فساد عالم زياد خواهد شد تا آنكه تمام عالم در ظلم و جور فرو رود تا بعد كه صاحب‏الامر عجل‏اللّه‏فرجه ظهور فرمايد.

و عجالتاً همين‏قدر مي‏خواستم عرض كنم كه در رفع انواع اختلافات انواع موازين ضرور است تا بعد ان‏شاءاللّه برويم بر سر مطلب. پس به اندك فكري خواهي يافت كه ميزان رنگها چشم است و ميزان صداها گوش است و ميزان بوها بيني است و ميزان طعمها زبان است و ميزان سردي و گرمي و تري و خشكي و نرمي و درشتي، پوست اعضا است و ميزان هيچ‏يك به كار ديگري نيايد اگرچه در سر جاي خود محكم و عدل باشد پس از اين معني اگر غافل نشوي و خدا بخواهد زود به مطلب مي‏رسي.

پس بدان كه اهل خبرة رنگها صاحب چشم است اگر امين و بي‏غرض باشد پس بدان‏كه به شهادت كور مادرزاد در شبهات رنگها اعتباري نيست نه به تصديق او اعتنائي است نه به تكذيب او اگرچه

 

«* ميزان صفحه 40 *»

گوش بسيار تندي از براي او باشد. پس اگر در امر رنگ فكري كردي و تمامي عالم را كور مادرزاد مثلاً يافتي مگر جماعت بسيار كمي را صاحب چشم يافتي اگر آن جماعت بسيار برخلاف آن جماعت معدود در رنگها سخنها گفتند و آن جماعت كم برخلاف ايشان چيزي گفتند اگر تو عاقل باشي البته اعتنائي به آن كوران نخواهي كرد اگرچه بسيار باشند و تمام اعتناي تو به‌بينايان است اگرچه بسيار كم باشند. حضرت‏امير7 فرمودند: لايستوحشنّك في طريق الحق قلة اهله فان الناس اجتمعوا علي مائدة جوعها طويل و شبعها قليل يعني البته به وحشت نيندازد تو را در راه حق كمي اهل حق چرا كه مردم اجتماع كرده‏اند بر متاعي كه گرسنگي آن طولاني است و سيري آن كم است.

و از اين است كه در اخبار واقع شده كه اگر علي7 در طرفي بايستد و تمام خلق در طرفي ديگر تو بر طرف علي7 برو.

و همچنين اگر فرض كني جميع عالم كر باشند مگر جماعت معدودي شنوا وحشت مكن اگر همة كرها بر خلاف صاحبان گوش بگويند در اختلاف صداها چرا كه اهل خبره نيستند اگرچه بسيار باشند و صاحبان گوش اهل خبره‏اند اگرچه بسيار كم باشند و به اين قاعده ان‏شاءاللّه جاري شو تا هدايت يابي.

 

«* ميزان صفحه 41 *»

و از اين جور سخنها چنين گمان مكن كه مي‏گويم هرجا كه جمعيت بسيار است اعتنا مكن و هرجا كه جمعيت كم است به آنها ملحق شو. حاشا! مي‏گويم هركه چشم دارد در اختلاف رنگها تصديق او كن اگر او را امين بداني و هركه گوش دارد در اختلاف صداها تصديق او كن اگر او را راستگو بداني مي‏خواهند كم باشند يا بسيار.

و باز گمان مكن كه مرادم از اين جماعت قليل صاحب چشم و گوش خودمان است و از كوران و كراني كه گفتم هركس بر خلاف ما است. حاشا تو عجالتاً تعجيل مكن و حرفهاي مرا به خواهش و هواي خود و بدگماني معني مكن و در همان جايي كه هستي باش و ظاهر همين حرفها را كه مي‏بيني راست است تصديق بكن بعد هم اگر حرف مربوطي شنيدي و معني آن را فهميدي تصديق كن و اگر نامربوطي شنيدي و نفهميدي تكذيب كن.

آنچه عرض مي‏كنم از اول اين مختصر تا آخر آن واللّه هيچ كنايه به جايي به خصوص نيست نه از طرف حرفهايي كه گمان مي‏كني از براي خودمان گفته‏ام و نه از طرف حرفهايي كه گمان مي‏كني به مخالفين خودمان مي‏گويم هيچ كنايه از سمتي واللّه

 

«* ميزان صفحه 42 *»

مقصود نيست. تو گوش و هوش خود را جمع‌كن و محكم بايست كه فريب نخوري ولكن اگر حقي فهميدي تصديق كن و اگر نعوذباللّه به باطلي برخوردي تكذيب كن به شرط آنكه حرفهاي مرا به طور كنايه معني نكني.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 43 *»

فصل

چون دانستي كه از براي رفع‏كردن هر اختلافي ميزاني ضرور است كه آن ميزان را جميع اختلاف‏كنندگان قبول داشته باشند و باز دانستي كه از براي رفع‏كردن هر اختلافي ميزاني مناسب آن ضرور است،

پس هوش خود را جمع كن كه آيا ميزان خوبي و بدي و كفر و ايمان و عدل و فسق چه‌چيز بايد باشد؟ آيا هركس در اين دنيا سلطان است خوب است؟ پس چرا فرعون بد بود؟ و آيا هركس در اين دنيا سلطان است بد است؟ پس چرا سليمان7 خوب بود؟ و آيا هركس تابع و رعيت است خوب است؟ پس چرا تابعان فرعون بد بودند؟ و آيا هركس تابع است بد است؟ پس چرا تابعان سليمان خوب بودند؟ و از اين قبيل فكر كن كه آيا هركس از عرب است خوب است؟ پس چرا ابوجهل بد بود؟ و آيا هركس از عرب است بد است؟ پس چرا رسول خدا9 از عرب بود و خوب بود؟ و آيا هركس از عجم است خوب است؟ پس چرا كسري44 بد بود؟ و آيا هركس از عجم است بد است؟ پس چرا سلمان سلام‏اللّه‏ عليه و علي امثاله خوب بود؟ و آيا هركس در اين دنيا پدرش خوب است

 

«* ميزان صفحه 44 *»

خوب است؟ پس چرا پسر نوح بد بود؟ و آيا هركس پدرش خوب است بد است؟ پس چرا ساير پسران نوح خوب بودند؟ و آيا هركس پدرش بد است بد است؟ پس چرا علي بن يقطين خوب بود؟ و آيا هركس پدرش بد است خوب است؟ پس چرا مأمون بد بود؟ و آيا هركس خوش‏صورت است خوب است؟ پس چرا خضراءالدمن بد است؟ و آيا هركس خوش‌صورت است بد است؟ پس چرا يوسف7 خوب بود؟ و آيا هركس كريه‏المنظر است بد است؟ پس چرا لقمان7 خوب بود؟ و آيا هركس كريه‏المنظر است خوب است؟ پس چرا دجال بد است؟

و از اين قبيل اگر فكر بكني خواهي دانست به اندك فكري كه مناط خوبي و بدي و كفر و ايمان و عدالت و فسق و سعادت و شقاوت تسلط و عجز و عرب‏بودن و عجم‏بودن و غني‏بودن و فقيربودن و صاحب ايل و قبيله بودن و بي‏ياور و معين بودن و آقازاده بودن و نبودن و جمعيت داشتن و نداشتن و صحيح بودن و مريض بودن و سياه بودن و سفيد بودن و بلندبودن و كوتاه بودن و بلغمي بودن و دموي بودن و صفراوي بودن و سوداوي بودن نيست.

بلكه اگر فكر كني خواهي دانست كه زيركيهاي ظاهري و داناييهاي ظاهري و نافهميهاي ظاهري هم مناط كفر و ايمان و عدالت

 

«* ميزان صفحه 45 *»

و فسق كسي نيست چرا كه معاويه با همة آن نكرائي كه داشت با حضرت امير7 عداوت داشت و بسياري يافت مي‏شوند كه فهم ظاهري كم دارند و مردمان خوبي هستند و همچنين نافهمي دليل خوبي نيست چراكه ابوموسي نافهم بود به قدري كه مَثَل او مَثَل حمار بود و بد بود. و از اين قبيل اگر فكر بكني به اندك فكري خواهي يافت كه نه هرچه شيرين است خوب است از براي هركس و نه هرچه تلخ است بد است براي هركس و نه هر شيريني از طيبات است و نه هر تلخي از خبيثات است و نه هر سمتي خوب است از براي هر كسي و هر كاري و نه هر سمتي بد است از براي هر كسي و هر كاري و نه هر كاري خوب است و نه هر كاري بد است و نه هر حركتي خوب است و نه هر حركتي بد است و نه هر سكوني خوب است و نه هر سكوني بد است و نه هر هيئتي خوب است و نه هر هيئتي بد است و نه هر جوهري خوب است و نه هر جوهري بد است و نه هر عرضي خوب است و نه هر عرضي بد است و نه هر ظاهري خوب است و نه هر ظاهري بد است و نه هر باطني خوب است و نه هر باطني بد است و نه هر جسمي خوب است و نه هر جسمي بد است و نه هر روحي خوب است و نه هر روحي بد است و نه هر نظيفي خوب است و نه هر كثيفي بد است و نه هر گرمي خوب و نه

 

«* ميزان صفحه 46 *»

هر سردي بد و نه هر تري خوب و نه هر خشكي بد و نه هر نرمي خوب و نه هر درشتي بد و نه هر سفيدي خوب و نه هر سياهي بد و نه هر صدايي خوب و نه هر صدايي بد و نه هر بويي خوب و نه هر بويي بد و نه هر طعمي خوب و نه هر طعمي بد.

و اگر به دقت فكر كني و مثل بسياري از مردم روزگار لاعن شعور چيزي نگويي و پيرو جهال روزگار نباشي خواهي دانست كه آنچه خداوند عالم خلق فرموده همه در سرجاي خود ضرور بوده و وجود آن بي‏حاصل و لغو نيست و اگر چيزي بي‏حاصل بود خداوند حكيم خلق نمي‏فرمود ولكن مردم روزگار به اغواي شيطان و مَرَدة او چيزها را از جاهاي خود تغيير مي‏دهند و چون چنين كردند بد مي‏شود چنانكه حكايت از شيطان است و لآمرنّهم فليغيّرنّ خلق‏اللّه.

بالجمله پس در ملك مثلاً آتش ضرور بود و بد نبود و اگر نبود ملك منتظم نمي‏شد و غذاها طبخ نمي‏شد و آجرها پخته نمي‏شد و اطاقها روشن نمي‏شد و معدنها طلا و نقره نمي‏شد پس اگر آن را به كار بردي در همان كارها كه خداوند عالم جل‏شأنه آن را از براي آن كارها آفريده نعمت خداوند جل‏شأنه را در جاي آن صرف كرده‏اي و منفعت برده‏اي از نعمت او و اگر خود را در آن افكندي و سوخته شدي خودت به جان خود آتش افروختي و به

 

«* ميزان صفحه 47 *»

عذاب خدا خود را گرفتار كردي و به غضب او مبتلا شدي و از همين قبيل است جميع ملك خداوند عالم كه همه نعمتي است از او و كرمي و جودي كه به بندگان خود فرموده و طرز و طور استعمال آنها را بيان فرموده كه عذري از براي احدي باقي نماند مثل استعمال آتش بدون تفاوت.

 پس هركس به راه هدايت او رفت در نعمت او قرار گرفت و هركس تخلف كرد هلاك شد خدا مي‏فرمايد: مايفعل اللّه بعذابكم ان شكرتم و شكر آن است كه نعمت را در جاي آن صرف كني و كفر آن است كه در جاي خود صرف نكني پس اگر احسان كردي و نعمت آتش را در بيرون آوردن طلا و نقره و مس و آهن و سرب و روي و برنج صرف كردي خود منفعت بردي و اگر در و پنجره و اسباب و آلات و رخوت و فروش خود را سوزانيدي خود ضرر كردي ملامتي بر خداي عزّوجلّ نداري و همة ملامتها بر خود تو جاري است و خداوند مي‏فرمايد: انا هديناه السبيل اما شاكراً و اما كفوراً و مي‏فرمايد: ان احسنتم احسنتم لانفسكم و ان اسأتم فلها پس ان‏شاءاللّه از روي مثلي كه عرض شد فكر كن تا بيابي كه جميع ملك خداوند بر يك نسق است و ماتري في خلق الرحمن من تفاوت را مشاهده كن و مباش مثل جهالي چند كه چون اظهار فهم

 

«* ميزان صفحه 48 *»

خود را مي‏كنند خود را در نزد عقلاي عالم رسوا كرده بحث مي‏كنند كه چرا خداوند عالم بد را آفريده تا آنكه مردم را به بدي مبتلا كرده و مقتضاي جود و كرم آن بود كه خلق را بر نظم حكمت خلق كند. و بر اين نظم خلق كرده و هر چيز را در جاي خود قرار داده و اين فهمي را كه دقت خيال كرده‏اند و بحث كرده‏اند در نزد عقلاي عالم نهايت نافهمي و حمق است.

پس در آنچه عرض شد فكر كن تا به زودي تصديق كني كه در هر چيزي خوبي هست و در هر چيزي بدي هست و آن خوبي و بدي را نمي‏توانيم فهميد مگر به ميزان مناسب كه همگي آن ميزان را قبول داشته باشيم در دست باشد و به آن ميزان بسنجيم و خوبي را از بدي و خوبها را از بدها و خوبان را از بدان تميز دهيم.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 49 *»

فصل

حال بيا و فكر كن كه آيا آنچه را كه تو به عقل خود مي‏پسندي همان خوب است؟ و آنچه را كه نپسندي بد است؟ و صلاح تو و ساير خلق در اين است كه آنچه را كه تو پسند كرده‏اي عمل كنند و از آنچه پسند تو نشده احتراز كنند؟ و اگر چنين باشد بايد تو مطاع كل باشي و همة خلق مطيع تو باشند و اگر چنين ادعائي داري جميع مردم اين ادعا را مي‏توانند بكنند و تو اولي نيستي به آنكه مطاع كل باشي و كل، مطيع تو باشند.

و اگر بگويي كه من چنين ادعائي ندارم كه آنچه را پسنديدم خوب باشد از براي كل خلق و آنچه را كه پسند نكردم بد باشد از براي همة خلق و من ادعاي مطاعيت ندارم ولكن مطيع كسي هم نيستم هركس هرچه را كه پسنديد از براي خودش خوب است و آنچه را كه پسند نكرد از براي خودش بد است پس هركس هرطور كه بخواهد رفتار كند همان خوب است.

پس اگر چنين خيالي كردي فكر كن كه اولاً تو مي‏تواني خود به خود اكتفا كني و مصالح و مفاسد خود را بداني و عقل تو ميزاني باشد از براي تو كه حكم كند به مصالح و مفاسد تو؟ و آيا مي‏داني

«* ميزان صفحه 50 *»

تأثير جميع چيزها را در بدن تو و روح تو كه به مصالح خود نسبت به جميع چيزها عمل كني و از چيزهايي كه ضرر به تو مي‏رساند در بدن و روح احتراز كني؟

و ثانياً فكر كن كه اگر چنين باشد كه هركس هرطور كه بخواهد رفتار كند ملك منتظم نخواهد شد و تو باقي نخواهي ماند كه رفتار نمايي. بسا آنكه كسي چنين فهميده و پسنديده كه اموال تو را از دست تو بگيرد و خدم و حشم و اهل و عيال تو را ضبط كند و در خانة تو مسكن كند و تو را بكشد يا يكي از خدام خود محسوب دارد. آيا تو تمكين او مي‏كني در آنچه فهميده و پسنديده؟ يا البته راضي نيستي.

و چون در وجود خود يافتي كه نمي‏تواني به خود و عقل خود اكتفا كني بدان كه كساني هم كه مانند تو هستند نمي‏توانند به خودشان و عقلهاي خودشان اكتفا كنند و عقلهاي خود را ميزان خود قرار دهند پس تو و كساني كه مانند تو هستند همگي محتاجند به ميزاني كه همگي آن ميزان را قبول داشته باشند و همگي از روي حكم آن ميزان حركت كنند.

و اگر بگويي كه امر در آنچه گفتي واضح است ولكن اگر عقلهاي ما ميزان ما نيست پس چه‌چيز ما را بر اين داشت كه

 

«* ميزان صفحه 51 *»

ميزاني ضرور است در رفع اختلافها و آن ميزان خود ماها و عقل خود ماها نيست.

عرض مي‏كنم كه اگر عقل ماها به هيچ وجه ميزان نبود ما هيچ حقي و باطلي را نمي‏توانستيم تصديق و تكذيب كنيم. پس در امور كلية واضحه ميزان است بلاشك چنانكه در آيات و اخبار بسيار وارد شده اما در امور خفية جزئيه ميزان نيست بلاشك چنانكه باز در آيات و اخبار بسيار منع از اتباع رأي و هوي4 و مستبد به رأي خودشدن وارد شده و در اين مختصر مقصود اصلي شرح اين مطالب نيست كه آيات شاهده را ايراد نمايم. پس عقل مثلاً همين‌قدر حكم مي‏كند كه اگر ناخوش شدي بايد دوائي به كار بري و حكم مي‏كند كه چون خود دانا نيستي كه كدام دوا مناسب مرض تو است بايد رجوع كرد به كسي كه دانا باشد. پس عقل تو ميزان و حاكم است در رجوع‌كردن به طبيب بلاشك و اما اگر بخواهد خود از براي خود دوائي اختيار كند ميزان نيست و البته خطا خواهد كرد.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 52 *»

فصل

چون روي سخن در اين مختصر با مسلمانان بلكه با شيعيان اثني‏عشري است فارغيم از آنكه اثبات رسالت و امامت از براي كسي بكنيم، چرا كه رسول خدا و ائمة هدي صلوات‏اللّه‏ عليهم را جميع اثني‏عشري قبول دارند به طوري كه اگر احياناً كسي در ميان ايشان يكي از ايشان را قبول نكرد سايرين او را مرتد مي‏دانند و حكم به كفر او مي‏كنند الحمدللّه رب العالمين.

پس در ميان شيعيان اثني‏عشري ميزاني كه در رفع اختلافها  همگي قبول دارند رسول خدا و ائمه هدي سلام‏اللّه‏عليهم مي‏باشند كه در هر اختلافي كه در ميان ايشان اتفاق بيفتد بايد رجوع كنند به ايشان و هر طور كه ايشان حكم فرمودند مطيع و منقاد شوند در ظاهر امر و باطن آن چنانكه خداي عزّوجلّ فرموده: ماكان لهم الخيرة من امرهم و مي‏فرمايد: فلا و ربك لايؤمنون حتي يحكّموك فيما شجر بينهم ثم لايجدوا في انفسهم حرجاً مما قضيت و يسلّموا تسليماً.

در آية اول مي‏فرمايد كه نيست از براي مردم اختياري در امر خودشان كه خودشان چيزي را حلال كنند يا حرام دانند يا خوب

 

«* ميزان صفحه 53 *»

دانند يا بد دانند يا كسي را از پيش خود خوب دانند يا بد دانند بلكه بايد هرچه را هرطور خداي سبحانه از براي ايشان اختيار فرموده همان را اختيار كنند پس هرچه را او حلال كرده بر ايشان حلال دانند و آنچه را او حرام كرده حرام دانند و هرچه را خوب گفته خوب دانند و هرچه را بد گفته بد دانند و هركه را فرموده مؤمن است مؤمن دانند و هركه را گفته مسلم است مسلم دانند و هركه را گفته كافر است كافر دانند و هركه را فرموده عادل است عادل دانند و هركه را فرموده فاسق است فاسق دانند و هكذا در جميع چيزها و در جميع اشخاص و در جميع كارها بايد مردم تابع خدا باشند و خودسري نكنند و به رأي و هواي خود راه نروند.

پس چون چنين حكم محكمي دربارة مردم فرمود در آية دويم به طور تأكيد و قسم فرمود كه چنين نيست كه گمان كرده‏اند كه خودشان از پيش خود مي‏توانند چيزي را از براي خود اختيار كنند قسم به پرورنده و سيد تو اي محمّد9 ايمان نمي‌آورند تا تو را حَكَم قرار دهند در ميان خود و حاكم دانند از براي خود در آنچه واقع شده در ميان ايشان از نزاعها و اختلافها پس هر طور كه تو حكم كردي قبول كنند پس در نفسهاي خود تنگي نيابند از حكم تو و دلتنگ نشوند از فرمان تو بلكه اگر مي‏خواهند كه واقعاً

 

«* ميزان صفحه 54 *»

مؤمن باشند به آنچه گذشت اكتفا نكنند بلكه تسليم كنند از براي حكم تو تسليم كردني.

پس كسي‌كه بخواهد واقعاً از شيعيان ائمة هدي سلام‏اللّه‏ عليهم باشد بايد اول از پيش خود چيزي را از براي خود اختيار نكند و اگر نزاعي و اختلافي با احدي در ميان آمد رجوع كند به خدا و رسول خدا9 و او را حكم قرار دهد در ميان خود و كسي كه با او اختلاف دارد و راضي باشد به حكومت او و اگر حكم فرمود بر ضرر او دلتنگ نشود و در نفس خود تنگي نيابد از حكم او و تسليم كند در ظاهر و باطن مر حكم او را نهايتِ تسليم چنانكه اگر حكم مي‏فرمود بر نفع او دلتنگ نمي‏شد و تنگي در خود نمي‏يافت و مسرور بود و سينه او منشرح بود و قلب او منبسط بود. هركس در اين اموري كه ذكر شد در همگي يا در بعضي از آنها سرپيچي كرد و در خود تنگي يافت و دلتنگ شد و تسليم نكرد به همان قدر در نزد خداي عزّوجلّ و رسول او9 و خلفاي او: از ايمان او كاسته بلكه به اين تأكيدي كه خداوند قسم ياد فرموده كه ايمان ندارند تا آنكه چنين باشند، از براي مؤمن شكي باقي نمي‏ماند كه مطلقا ايمان ندارد و از عرض مسلمين است كه ايمان در دل او ثبت نشده چنانكه فرمود: قالت الاعراب آمنّا قل لم‏تؤمنوا ولكن قولوا

 

«* ميزان صفحه 55 *»

اسلمنا و لمّايدخل الايمان في قلوبكم يعني گفتند اعراب ايمان آورديم بگو اي پيغمبر به ايشان ايمان نياورده‏ايد ولكن بگوييد اسلام آورديم و هنوز داخل نشده ايمان در دلهاي شما.

و اسلام آن است كه ظاهراً كسي بگويد من قبول دارم فرمودة پيغمبر9 را و در دل قبول نداشته باشد و در دل از براي خود امري را معتقد باشد كه از پيغمبر9 به او نرسيده باشد و از براي خود در دل اختياري قرار دهد و در دل پيغمبر9 را حَكَم قرار ندهد در ميان خود و كسي كه با او اختلاف دارد و دلتنگ شود از حكم او اگر ضرري از براي او داشته باشد و تسليم حكم او را در دل نكند پس خون او محفوظ و مال او محفوظ و عيال او محفوظ است در نزد مؤمنان به جهت اقرار ظاهر او و او را به حكم خداوند بي‏ايمان مي‌دانند در واقع و در اين قدر از سخن اختلافي در ميان كساني كه ادعا مي‏كنند كه ما مسلمانيم نيست كه پيغمبر9 ميزاني است كه همة مسلمانان در اختلافهايي كه در ميان خود دارند بايد رجوع به او كنند و او حَكَم باشد و حكم كند در ميان ايشان كه حق با كيست و كدام بر باطلند.

و باز اختلافي در ميان كساني كه ادعا مي‏كنند كه ما شيعة اثني‏عشري هستيم نيست كه ائمة اثني‏عشر سلام‏اللّه‏عليهم موازين

 

«* ميزان صفحه 56 *»

قسط هستند و جانشينان و خلفاي پيغمبرند صلوات‏اللّه‏عليهم و خلفاي خداي عزّوجلّ‏اند و حاكمان از جانب اويند كه بايد جميع مدعيان تشيع ايشان را حَكَم و حاكم قرار دهند در ميان خود در جميع اختلافهايي كه در ميان ايشان هست در كليات امور و جزئيات آنها از توحيد خداوند عالم گرفته تا ارش خدش و دية خراشي كه در چيزي اتفاق افتد پس ايشان سلام‏اللّه‏عليهم موازين قسط و ترازوهاي عدل خداوند عالميان هستند كه خداوند امر فرموده و واجب و حتم‌كرده كه اختلافها و نزاعهايي كه مردم در ميان دارند با ميزان ايشان بسنجند چنانكه فرموده: و زنوا بالقسطاس المستقيم ذلك خير در اين قدر از بيان هم ان‏شاءاللّه اختلافي و نزاعي در ميان مدعيان تشيع نيست.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 57 *»

فصل

پس چون در اين‏قدر از بيان اختلافي در ميان مدعيان تشيع نيست حال بياييم و فكر كنيم كه آيا در مثل اين زمانها كه بي‏شك و شبهه يازده‏نفر از ائمة اثني‏عشر سلام‏اللّه‏عليهم از دار دنيا رحلت فرموده‏اند و امام دوازدهم عجل‏اللّه‏فرجه هم به جهت حكمتهايي كه خداوند مي‏داند در پردة غيبت تشريف دارند و دست اين كساني كه با يكديگر اختلاف دارند به دامانشان نمي‏رسد آيا در مثل اين زمانها مردم اختلاف ندارند يا دارند؟ و اگر اختلاف دارند آيا همه بر حقند و احتياجي نيست كه رفع اختلاف از ميان ايشان بشود يا احتياجي هست كه معلوم شود كدام بر حقند و كدام بر باطل؟ اگر احتياجي نيست كه رفع اختلاف بشود و حال اينكه بعضي از مختلفين هستند كه حكم مي‏كنند كه فلان طايفه از دين و مذهب خارجند و نجس و كافرند و اجتناب و دوري از ايشان از دين و مذهب است و معلوم است كه كسي كه چنين حكمي مي‏كند اگر اسباب اجراي حكم خود را بيابد البته حكم خود را جاري خواهد كرد و ريختن خون مخالف خود را و خوردن مال او را حلال خواهد كرد و آيا طرف مخالف، چنين‏كسي را حاكم از جانب خدا مي‏دانند و مطيع و منقاد او مي‏شوند

 

«* ميزان صفحه 58 *»

در حكم‏كردن او در ريختن خون ايشان و غارت مال ايشان يا آنكه در مقابل او ايشان هم حرفها دارند؟ و آيا ساير مردم بايد چه كنند؟ بي‏دليل و برهان جمعي حيدري شوند و جمعي نعمتي؟ يا دليل و برهان ضرور است؟ و آيا آن دليل و برهان چيست؟ دليل و برهاني است كه هريك از براي خود دارند و مخالف آن را قبول ندارند؟ پس چه ثمري بخشيد؟ طرف مقابل هم دليلي دارد كه او قبول ندارد و باز اختلاف بر حال خود باقي است و فساد در ملك خداوند برپا است و دنيا و آخرت مردم خراب است.

پس اگر اختلاف هست و رفع اختلاف لازم است آيا خداوند ميزاني قرار داده يا نداده؟ و اگر قرار داده آيا پيغمبر و ائمه سلام‏اللّه‏عليهم آن ميزان را به خلق شناسانيده و رسانيده‏اند يا با عصمت كليه خلاف كرده‏اند؟ و اين‏قدرها معلوم است كه ايشان معصوم و مطهرند و خلاف نكرده و نمي‏كنند. پس بايد كه ائمة هدي: ميزاني در ميان تابعان خود نصب كرده باشند كه همگي آن ميزان را قبول داشته باشند تا آنكه ادعاي مدعيان از هر طرف به آن ميزان سنجيده شود پس هركس در ادعاي خود صادق است معلوم شود و هركس كاذب است رسوا گردد.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 59 *»

فصل

و اگر تصديق كردي كه بايد در عالم، خداوند جل‏شأنه ميزاني قرار داده باشد كه رفع اختلافها به آن ميزان بشود فكر كن و دقت خود را به كار بر كه آيا آن ميزان كه بايد در ميان باشد از براي رفع‏كردن اختلافها، بايد ميزاني باشد كه اهل علم و ملاها آن ميزان را بشناسند؟ يا بايد آن ميزان مثل ميزان اصل كه پيغمبر و ائمه سلام‏اللّه‏عليهم باشند باشد كه عالم و جاهل و ملا و غير ملا آن ميزان را بشناسند؟ پس اگر شناختن آن ميزان مخصوص ملاها باشد و عوام‏الناس آن ميزان را نشناسند باز ثمري بر آن ميزان مترتب نخواهد شد چرا كه هريك از ايشان مدعي هستند كه حق با ما است و باز عوام‏الناس بايد سرگردان و حيران باشند يا اعتنا به هيچ‏يك نكنند و مشغول به كار خود باشند و حلالي و حرامي و مستحبي و مكروهي و مباحي و معاملة صحيحي و فاسدي و اعمال و اقوال و عبادات صحيحي و فاسدي ندانند و بي‏دين و بي‏مذهب باشند و خداوند رسولان خود را و هاديان خود را فرستاده باشد از براي غير عوام‏الناس، و بسي واضح است كه رسول‌خدا و ائمة هدي صلوات‏اللّه‏عليهم مخصوص بعضي از خلق نيستند و خداوند

«* ميزان صفحه 60 *»

از همة خلق عبادت و بندگي خواسته در همة زمانها، يا بايد بي‏دليل و برهان بدون ميزان حيدري و نعمتي شوند و لاعن شعور عصبيت جاهليت را شعار خود كنند و بي‏سبب و جهت دنيا و آخرت خود را به باد دهند، و در اين امر هم شكي نيست كه چنين نيست بلكه چنانكه رسالت رسول خدا و امامت ائمة هدي: را خود عوام‏الناس مي‏فهميدند و مكلف بودند كه خودشان بفهمند و تصديق كنند و ايمان آورند و مطيع و منقاد شوند و عمل كنند و نجات يابند و گوش به سخن ملاهاي خود ندهند اگر آنها بر خلاف رسول‌خدا و ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم سخن گويند، همچنين در مثل اين زمانها هم لازم است كه ميزاني در ميان مردم باشد كه خود عوام‏الناس آن ميزان را بفهمند و بشناسند و يقين كنند و به مقتضاي آن اگر طالب نجاتي باشند عمل كنند و هركس كه با ميزان ايشان مطابق آمد تصديق كنند، و هركس كه با آن ميزان مخالف باشد تكذيب نمايند، و عظم شأن ظاهر كسي ايشان را مغرور نكند و بي‏شأني ظاهر كسي ايشان را بي‏اعتنا نكند، چنانكه بعد از آني كه بر عوام‏الناس معلوم شد كه ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم بر حقند لازم است بر ايشان كه تصديق كسي را كنند كه به امامت ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم قائل است اگرچه

 

«* ميزان صفحه 61 *»

اسباب و اوضاع ظاهر دنيا از براي او نباشد. و واجب است تكذيب كنند كسي را كه قائل به امامت ائمة هدي سلام‏اللّه ‏عليهم نيست اگرچه اسباب و اوضاع دنياي او مهيا باشد و اگرچه ملا باشد و صاحب كتاب و تصنيف و تأليف باشد و اگرچه از رسول خدا9 روايت كند و خود را داخل مسلمين داند و احاديث پيغمبر9 را بخواند و معني كند و قرآن بخواند و معني كند و تفسير بر قرآن بنويسد و صرف و نحو و معاني بيان و رموز اعداد را در آيات قرآن به كار برد چنانكه بسياري از كساني كه به امامت ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم قائل نيستند اين كارها را كرده‏اند. حال نبايد عوام شيعة اثني‏عشري بگويند كه ماها بايد پاي از گليم خودمان بيشتر دراز نكنيم فلان‏شخص ملا است و صاحب كتاب و صاحب تصنيف و تأليف است و تفسير بر قرآن نوشته و اين همه علوم را مي‏داند و ماها نمي‏دانيم، پس معني ندارد كه ماها قول او را قبول نكنيم و به او بد بگوييم. شايد او چيزي فهميده باشد كه ماها نفهميده‏ايم. چنانكه بسياري از چيزها را ما مي‏دانيم كه او مي‏داند و ماها نمي‏دانيم.

و همچنين بعد از آني كه عوام‏الناس به دليلهاي واضحة الهيه و معجزات فهميدند كه پيغمبر9 بر حق است واجب است بر ايشان

 

«* ميزان صفحه 62 *»

كه تصديق كنند كسي را كه اقرار به رسالت آن بزرگوار دارد و بايد تكذيب كنند كساني را كه اقرار به حقيت آن بزرگوار ندارند اگرچه ملاهاي صاحبان كتاب باشند و تصنيف و تأليف داشته باشند و معني تورات و انجيل را بدانند و بر آنها شرحها بنويسند و نبايد عوام مسلمانان بگويند كه ما را نمي‏رسد در امر حقيت پيغمبر9 با اين احبار يهود و كشيشان نصاري مكابره كنيم و حال آنكه از تورات و انجيل خبر نداريم و ايشان خبر دارند و معني آنها را مي‏دانند. شايد در كتابهاي خود چيزي فهميده‏اند و حق دارند كه اقرار به حقيت پيغمبر9 ندارند و جاهل را بر عالم نبايد بحثي باشد. از بسياري چيزها اين احبار و كشيشان و پادريان خبر دارند كه ماها نداريم، پس بي‏ادبي است كه ماها ايشان را قبول نداشته باشيم و بگوييم شماها با اين همه علوم نفهميده‏ايد و با اين همه كمالاتي كه داريد فهميده‏ايد كه پيغمبر ما9 بر حق است و عمداً از روي غرض و مرض اقرار نكرده‏ايد و انكار كرده‏ايد، با آنكه ماها ملا نيستيم و از تورات و انجيل و كتابهاي آسماني خبر نداريم و كمالي از براي ماها نيست و رهبانيت و رياضتي به كار نبرده‏ايم.

پس اگر عوام‏الناس از مسلمين يا مؤمنين بنا باشد كه به جهت بي‏خبري خود اينگونه حرفها بزنند و از روي حرفهاي خود عمل

 

«* ميزان صفحه 63 *»

كنند و بر شك و شبهه باشند بايد بي‏دين و بي‏مذهب باشند، يا بگويند كه خداي ما ديني و مذهبي مطلقا از ماها نخواسته! و اين معني هم بسي واضح است در نزد عوام و خواص كه بايد جميع عوام بر يقين باشند در دين و مذهب خودشان و هركس بر خلاف دين و مذهب ايشان قائل باشد بايد او را بد بدانند و از او اعراض كنند و اعتنائي به قول او و فعل او و دليل و برهان او نكنند. و سبب اين است كه دليل و برهان و معجزات پيغمبر9 واضحتر از آن بود كه از براي كسي شكي باقي بماند و عوام و غير عوام در فهميدن بسياري از معجزات او يكسان بودند و مثل روز روشن بود معجزات او كه اگر كسي غرضي و مرضي نداشت و طالب نجات خود بود شكي از براي او باقي نمي‏ماند.

و چنانكه نبايد عوام‏الناس در روز روشن شك كنند اگر كسي بگويد حال روز نيست اگرچه ملا باشد و صاحب تصنيف و تأليف باشد و تورات و انجيل خوانده باشد يا آنكه از ظواهر قرآن اطلاعي داشته باشد و تفسير ظاهر نوشته باشد همچنين نبايد شك كنند در حق بودن پيغمبر9 يا ائمة هدي سلام‏اللّه‏ عليهم يا حقي ديگر اگرچه منكرين بسيار باشند و اگرچه صاحب كتاب و تصنيف باشند.

پس خداوند عالم در هر زماني بايد حجت خود را بر خلق

 

«* ميزان صفحه 64 *»

تمام كرده باشد و ميزاني از براي ايشان نصب كرده باشد كه همة خلق آن ميزان را بفهمند و بشناسند و آن ميزان را طوري بايد نصب كند كه جميع مختلفين آن را قبول داشته باشند تا معقول باشد كه رافع نزاع باشد و مميّز ميان حق و باطل باشد.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 65 *»

فصل

پس چون فكري كردي و دانستي كه در هر زماني بايد حجت خداوند عالم بر خلق تمام باشد و حجت تمام نخواهد شد مگر به نصب‏كردن ميزان مناسب كه همة مختلفين آن را قبول داشته باشند و ا÷ رافع نزاع و اختلاف نخواهد بود به دليلهايي كه گذشت، حال بايد فكر كرد كه آيا آن ميزاني كه رفع اختلاف بايد بكند به طوري بايد باشد كه مختلفين مطلقا نتوانند با وجود آن اختلاف كنند يا آنكه بايد طوري باشد كه سلب اختيار از ايشان نكند و بتوانند اختلاف كنند؟ ولكن اگر بناي مختلفين بر اين باشد كه حقيقت امر را بفهمند و رجوع به آن ميزان كنند آن‌وقت اختلافي در ميان ايشان باقي نماند و همگي تصديق يكديگر كنند؟

پس اگر مي‏گويي كه حجت خداوند جل‏شأنه بايد طوري باشد كه مختلفين نتوانند اختلاف كنند و به قهر و غلبه سلب اختيار از ايشان بشود، مثلاً طوري بايد باشد كه هرگاه كسي ادعاي حق كرد زبان كساني كه مي‏خواهند انكار او را بكنند لال شود و از حركت بيفتد! يا آنكه خيال ايشان طوري بشود كه نتوانند خيال انكار او را بكنند! يا آنكه في‏الفور عذابي از آسمان نازل شود و

 

«* ميزان صفحه 66 *»

ايشان را كور و كر و بي‏حركت كند! يا ايشان را بكشد كه زنده نباشند كه مخالفت كنند! يا آنكه زنده باشند و امور دنياي ايشان فاسد شود، پس همگي گدا و فقير و بي‏خانمان شوند! يا همگي به امراض مزمنه گرفتار شوند يا به ساير عذابها كه مي‏توان خيال كرد مبتلا شوند، شك نيست كه از زمان آدم7 گرفته تا خاتم9 بناي انبيا و اوليا و اوصيا چنين نبوده به حكمتهايي چند كه در اين مختصر جاي ذكر آنها نيست.

پس آن ميزان الهي بايد طوري باشد كه مردم بتوانند آن را بفهمند و يقين حاصل كنند كه امر چنين است و حق همين است و هرچه مخالف اين است باطل است، بعد اگر از روي غرض و مرضي كه دارند بخواهند انكار كنند بتوانند انكار كنند و بتوانند كافر شوند و هلاك شوند و به جهنم روند.

پس شك نيست كه حجتهاي خداوند در همة زمانها بر خلق هر زماني تمام بوده و هست و هركس طالب فهم حقيقت امر بوده به طور واضح با دليل و برهان فهميده و تصديق كرده و نجات يافته و هركس غرضي و مرضي داشته بعد از فهم از روي عمد انكار كرده و كافر شده، پس در جميع زمانها ميزانهاي خداوند طوري است كه خلق بتوانند از روي حقيقت تصديق كنند و نجات يابند و بتوانند از روي

 

«* ميزان صفحه 67 *»

غرض تكذيب كنند و هلاك شوند، ليهلك من هلك عن بينة و يحيي من حيّ عن بينة و اين است سنت خداوند و امر محكم او در هر عصري، لن‏تجد لسنة اللّه تبديلاً و لن‏تجد لسنة اللّه تحويلاً.

پس بايد ميزان رفع اختلاف كند اگر رجوع به آن بكنند و طالب اصل امر واقع حق باشند نه آنكه اگر هم به آن رجوع نكنند يا طالب حق نباشند يا به خصوص بخواهند انكار حق كنند آن ميزان نگذارد كه ايشان خلاف كنند چرا كه ميزاني محكم‏تر و راهي روشن‏تر و صراطي مستقيم‏تر و بيان‏كننده‏اي بليغ‏تر و فصيح‏تر از پيغمبر آخرالزمان9 در عالم امكان سراغ نداريم و به طوري بود كه مشابه معجزات جميع انبيا و مرسلين بلكه بهتر و واضح‏تر از آنها از او ظاهر شد و به علاوه معجزاتي چند از او ظاهر شد كه از هيچ پيغمبري ظاهر نشده بود و مع‏ذلك كله اين همه كفار و منافقين در عالم باقي ماندند چنانكه ظاهر است.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 68 *»

فصل

پس چون اين معني را هم متذكر شدي كه ميزان الهي بايد واضح باشد و متفق‏عليه در ميان مختلفين باشد به طوري كه اگر مختلفين به آن رجوع كنند و غرضي نداشته باشند و بخواهند حق واقع را بفهمند بتوانند به آن واسطه بفهمند نه آنكه ايشان را به جبر و قهر و غلبه نگذارد كه انكار كنند و كافر شوند و هلاك گردند،

حال گمان مكن كه در امثال اين زمانها امر چنين نيست و ميزان واضحي در دست مردم باقي نيست و اين دليلها و اين‏جور امرها مخصوص زمان پيغمبر9 بود، يا مخصوص زمان حيات و حضور ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم بود و حال مردم بايد حيران باشند در دين و مذهبشان و حقيقت دين و مذهب مخفي است! و الحال بايد مردم يا لاعن شعور حيدري و نعمتي باشند يا اعتنا به احدي از علما نكنند و حلالي و حرامي و مسائلي در دين و مذهب ندانند! و اگر چنين باشد به طورهايي كه گذشت بايد از براي خلق بر خداوند عالم حجتي باشد و اقلاً بتوانند بگويند كه اگر ماها در زمان حضور پيغمبر9 يا در زمان حضور ائمة هدي: بوديم بهتر حق را مي‏فهميديم و در اين زمانها هم اگر يكي از ايشان سلام‏اللّه‏عليهم

 

«* ميزان صفحه 69 *»

حضور داشتند ماها تصديق حق مي‏كرديم و در ميان ماها اختلاف نبود، يا آنكه اگر اختلافي هم بود ماها معلوم مي‏كرديم كه كدام از مدعيان صادقند و كدام كاذبند و حال آنكه در همة زمانها اختلاف بوده و هميشه امر حق بر طالبان آن واضح بوده و صادق را از كاذب تميز مي‏دادند و اين زمانها و بعد از اين هم همين‌طور خواهد بود و سنت خداوند را در ابلاغ و ايضاح و افصاح تبديلي و تحويلي نيست و نخواهد بود.

و چنين گمان مكن كه فلان شخص كه در اين زمانها متحير است در امر حق واقع، يا تكذيب مي‏كند حق را اگر در زمان حضور ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم بود متحير نبود يا تكذيب حق نمي‏كرد، حاشا، بلكه در زمان حضور ايشان هم سلام‏اللّه‏ عليهم متحيران بودند كه گمانشان اين بود كه خفائي در اصل حق هست و مكذّبان بسيار بودند.

پس يقين كن كه خداوند عالم در اظهار حق و دين و مذهب و ابلاغ و ايضاح و افصاح آن در هيچ زماني كوتاهي نكرده و پيغمبر9 و ائمة هدي: در رسانيدن حق و ابلاغ و ايضاح و افصاح كوتاهي نكرده‏اند و كوتاهي همه از اين خلق منكوس است.

پس اگر شخصي را ديدي كه اظهار خفاي امر حق و دين و

 

«* ميزان صفحه 70 *»

مذهب مي‏كند و آه مي‏كشد كه كاش راه حق واضح بود و كاش امام‏عصر عجل‏اللّه‏فرجه ظاهر بود و حق را علانيه اظهار مي‏فرمود كه ماها از تحير بيرون بياييم! حاشا كه تصديق او كني و خيال كني كه او مجاهده در راه حق كرده و واقعاً طالب حق است و راه حق بر او مخفي شده، حاشا و كلا، بلكه امر حق هميشه از براي طالبان حق واضح است و واضح بوده و واضح خواهد بود خداوند جل‏شأنه مي‏فرمايد: و الذين جاهدوا فينا لنهدينّهم سبلنا يعني كساني كه مجاهده كنند در راه ما البته ما ايشان را هدايت مي‏كنيم به راههاي خودمان پس تصديق كن خداي خود را و اگر مردد شدي ميان تصديق خداي خود و كسي ديگر از بندگان او كه بر خلاف او اظهار مطلبي مي‏كند البته اگر راست مي‏گويي در تصديق‏كردن خود خدا را، بايد تصديق كني خدا را و تكذيب كني كسي را كه بر خلاف او مطلبي اظهار مي‏كند، پس يقين كن كه هميشه خلق در حق كوتاهي مي‏كنند و حق كوتاهي نكرده و پرده‏اي بر روي حق قرار نداده.

و گمان مكن كه اگر هدايت‏يافتن طالب حقي موقوف به خارق عادتي و كشف و كرامتي باشد و جميع راههاي ديگر مسدود باشد خداوند قادر عالم بما في الضماير هدايت‏كننده بخل

 

«* ميزان صفحه 71 *»

مي‏كند، با وجودي كه بنده طالب هدايت باشد واقعاً و او بر قلب او مطلع و بداند كه جميع راههاي هدايت بر او مسدود است يا او فهمي ندارد كه از ساير راهها حق را بيابد، يا آنكه راهي ديگر به او ننموده‏اند و موقوف باشد هدايت‏يافتن او به خارق عادتي خداوند منع كند او را، حاشا و كلا، بلكه خداوند مي‏فرمايد: لو علم اللّه فيهم خيراً لاسمعهم و لو اسمعهم لتولّوا يعني اگر خدا مي‏دانست خيري را در كفار و منافقين كه ظاهرشدن آن خير موقوف بود به شنيدن بياني هرآينه شنوانيده بود ايشان را به آن بيان تا آن خير از مكمن غيب ايشان به عرصة ظهور آيد و چون خيري در ايشان نديد به ايشان نشنوانيد و اگر شنوانيده بود آن بيان را به ايشان هرآينه اعراض كرده بودند.

پس تصديق خداي خود كن و بدان كه اگر كسي واقعاً طالب حق باشد البته خداوند او را هدايت خواهد كرد به فضل و كرم خود و نداي حق را به گوش هوش او خواهد رسانيد ولكن به مضمون آية مباركه كه مي‏فرمايد: و يحبون العاجلة و يذرون وراءهم يوماً ثقيلاً چون حبّ دنيا دامنگير مردم شده و اغراض و امراض ايشان باعث اعراض ايشان گرديده و خداوند هم محتاج به ايشان و ايمان‏آوردن ايشان نيست ايشان را خذلان

 

«* ميزان صفحه 72 *»

كرده و ايشان را به خود ايشان واگذارده پس چون شيطان ايشان را مثل حيوان بي‏صاحب حيران ديده ايشان را افسار كرده و بهر راهي كه خواسته ايشان را گمراه كرده و در بوادي حيرت سرگردان دارد خداوند مي‏فرمايد: و من يعش عن ذكر الرحمن نقيّض له شيطاناً فهو له قرين يعني كسي كه اعراض كند از ذكر خداوند رحمن بگماريم از براي او شيطاني را پس آن شيطان قرين و همنشين و همراه او است. و معلوم است كه شيطان قرين هركس شد البته او را اغوا مي‏كند و او را از راه خداوند اعراض خواهد داد.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 73 *»

فصل

چون متذكر شدي كه عَلَم هدايت خداوند هميشه بايد بلند و ظاهر باشد و نور آفتاب آن بر جميع خلق كه طالب باشند واضح و روشن باشد مبادا گمان كني كه همة اين داعيان و مدعيان اين ادعا را مي‏كنند و هركس قبول ادعاي يك مدعي را كرد مي‏گويد حق همين است و بس و هركس غير از اين ادعائي كند باطل است پس باز اختلاف برجا است و نزاع و جدال برپا است پس چه بايد كرد؟

و اگر چنين گماني كردي عرض مي‏كنم كه محال است كه راه حق بر طالبان حق مخفي شود و اگر مردم بنا گذارده بودند كه با دليل و برهان ديني و مذهبي اختيار كنند اختلافي در ميان ايشان باقي نمي‏ماند چرا كه حق هميشه يكي بوده و خواهد بود پس به غير از حق هرچه باشد باطل است خداوند مي‏فرمايد: ماذا بعد الحق ا÷ الضلال يعني چيست بعد از حق مگر گمراهي؟ پس محض ادعاي هر مدعي به اين گمانها خود را مينداز و هميشه با دليل و برهان دين و مذهب اختيار كن. خداوند مي‏فرمايد: قل هاتوا برهانكم ان كنتم صادقين يعني بگو اي پيغمبر9 كه بياوريد برهان خود را اگر صادقيد در ادعاي خود. پس دليل صدق و راستي برهان است.

 

«* ميزان صفحه 74 *»

و اگر بگويي كه اين حرف را هم همة مدعيان مي‏گويند و دليلي مي‌آورند.

پس عرض مي‏كنم كه وضع اين مختصر از براي همين است كه طالب واقعي واقعاً راه حق واقع را پيدا كند و از همين جهت بود كه اصراري كردم و مي‏كنم كه ميزاني كه رفع‏كنندة خلاف و اختلاف است در ميان مختلفين بايد ميزاني باشد كه جميع مختلفين آن ميزان را قبول داشته باشند و چون چنين ميزاني به دست آمد از براي طالب حق واضح خواهد شد كه كدام از مختلفين بر حقند و كدام بر باطلند. پس اگر چنين ميزاني به دست آمد كه جميع مختلفين آن ميزان را قبول داشته باشند معلوم خواهد شد كه كدام از مختلفين مطابق آن ميزان جاري مي‏شوند و كدام اعراض كرده‏اند. بلي در آنچه گفتي شك نيست كه در جميع روي زمين هركس ادعاي ديني و مذهبي مي‏كند نمي‏گويد كه من بر باطلم و با وجودي كه حق با من نيست بايد مردم تصديق من كنند. بلكه در نزد هر طايفه كه بروي شك نيست كه مي‏شنوي از ايشان كه مي‏گويند ما بر حقيم و بي‏غرض و مرض تصديق حق را كرده‏ايم. و شك نيست كه مي‏گويند به تو همگي آنها اگر مي‏خواهي حق را بفهمي غرض و مرض را به كنار بينداز، و للّه و في‏اللّه طالب حق باش و انصاف را

 

«* ميزان صفحه 75 *»

پيشه خود كن و از روي هوي و هوس حركت مكن و از ماسواي حق اعراض كن و تقوي و پرهيزگاري را شعار خود كن و عمدة پرهيزگاري اعراض از ماسواي حق است و پرهيزكردن از معاشرت با دشمنان دين و آئين است.

و شك نيست كه همگي مي‏گويند و نصيحت مي‏كنند كه از براي دنياي دني بقائي و دوامي و وفائي نيست و دنيا در گذر است و آخرت دار قرار است و بايد شخص، طالب دنيا و رياست چهار روزة دنيا نباشد و بايد شخص، اصل همت خود را صرف آخرت كند كه همة خيرات در آنجا است و نعمت در آنجا بادوام است و عذاب آنجا سخت است و اگر تصديق ما كني به نعمت جاويد متنعم خواهي شد و از عذاب سخت رهايي خواهي يافت. و اگر تصديق ما را نكني به عذاب اليم گرفتار و از نعمتهاي ابدي محروم خواهي ماند. پس مغرور مشو به متاع اين دنياي دني و اين دنياي فاني قابل نيست كه تو آخرت باقي را از دست بدهي از براي اين چهار روزه. بلي شك نيست كه همة مدعيان هر ديني و مذهبي اينجور حرفها را مي‏زنند.

و عجالتاً عرض مي‏كنم كه تو در اين شك مكن كه امت پيغمبر9، يعني كسانيكه ادعاي امت بودن خود را از براي آن

 

«* ميزان صفحه 76 *»

بزرگوار مي‏كنند، هفتاد و سه گروه هستند و هفتاد و دو گروه بر باطلند و در اين ميان يك گروه بر حقند و به غير از يك گروه همگي هالكند و همان يك گروه ناجي هستند. و در اين حرف اختلافي در ميان شيعه نيست بلكه مخالفان هم همگي اين حرف را قبول دارند و روايت مي‏كنند همان حديثي را كه شيعه روايت مي‏كند كه پيغمبر9 فرموده كه امت من هفتاد و سه گروه خواهند شد و يك فرقه از ايشان ناجي است و باقي هالكند.

و راه اينكه اهل باطل سخنهاي اهل حق را مي‏گويند اين است كه شيطان از حيله‏هاي بزرگ او يكي همين است كه دانسته كه راه دعوت مردم راه اهل حق است و اگر كسي از راه اهل حق و رسم دعوت ايشان بخواهد تخلف كند مردم قبول دعوت او را نخواهند كرد از اين جهت راه و رسم اهل حق را در دست گرفته و از دست و زبان اولياي خود در ميان مردم جاري مي‏كند و دامهاي شيطان راه و رسم اهل حق است و بدون دام هرگز نتوانسته كسي را گمراه كند ولكن:

ثوب الرياء يشفّ عماتحته
و ان التحفت به فانك عاري

يعني:

نازك و حاكي بود ثوب ريا
 آنچه در زير است سازد بر ملا

 

«* ميزان صفحه 77 *»

اگر باطل طوري بود كه با حق واقعاً مشتبه مي‏شد، اگرچه شخص، طالب حقيقت امر واقع باشد، خداوند داناي عادل را بحثي با گمراهان نبود، و حاشا كه چنين باشد. مي‏فرمايد: هل يستوي الظلمات و النور و الظلّ و الحرور و مي‏فرمايد: هل يستوي الذين يعلمون و الذين لايعلمون انّما يتذكّر اولوا الالباب. كجا نور با ظلمت مشتبه شده و كي گرمي با سردي تميز نيافته و كجا دانا با نادان يكسان است، ولكن صاحبان عقل و هوش مي‏دانند كه امر مشتبه نيست، ولكن ساير خلق خرمگسانند و اتباع هر داعي و فريادكننده‏اي هستند و از هر سمتي صدايي بلند شد مي‏روند و از هر راهي بادي آمد ميل مي‏كنند.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 78 *»

فصل

اميدوارم كه از امثال اين‏جور بيانها گمان نكني كه من مي‏خواهم اين معني را اثبات كنم كه من حق مي‏گويم و بس، يا آنكه مرادم اين است كه شخصي به خصوص حق مي‏گويد و بس و ساير علماي اثني‏عشري كثّراللّه امثالهم همگي ادعاي تشيع مي‏كنند و در واقع در ادعاي خودشان صادق نيستند و ايشان و مقلدين ايشان هالكند و علماي به خصوصي كه گمان داري كه ما تابع ايشان هستيم ناجي هستند و بس و تابعان ايشان ناجي هستند و بس و سايرين همگي داخل گروه هفتاد و دو فرقه‏اند و علماي مخصوص و تابعان ايشان داخل همان يك فرقة حقه هستند و بس.

پس عجالتاً عرض مي‏كنم كه هركس چنين ادعائي بكند يا در باطن قلب خود چنين معتقد باشد لعنتي كه خداوند بر نمرود و فرعون و اول و ثاني و ثالث و رابع و يزيد و شمر و جميع خلفاي جور از اول دنيا تا آخر كرده و مي‏كند و لعنت جميع انبيا و اولياي خدا و جميع ملائكه و جن و انس و جميع خلق بر او باد برب العباد. پس عرضهاي مرا حمل مكن بر افتراهايي كه بر ما روا داشتند و هيچ افترائي را دربارة ما فرو نگذاشتند و كردند آنچه كردند و ندانستند

 

«* ميزان صفحه 79 *»

كه چه كردند. اللّهم انا نشكو اليك فقد نبينا صلواتك عليه و آله و غيبة ولينا و كثرة عدونا و قلة عددنا و شدة الفتن بنا و تظاهر الزمان علينا فصلّ علي محمّد و آل‏محمّد و اعنّا علي ذلك بفتح منك تعجّله و بضرّ تكشفه و نصر تعزّه و سلطان حق تظهره و رحمة منك تجلّلناها و عافية منك تلبسناها برحمتك يا ارحم الراحمين پس قدري صبر كن و تا آخر اين مختصر مروري بكن اگر ديدي مطلب باطلي را قبول مكن و هرچه تكليف خود را در آن دانستي عمل كن و اگر حقي ديدي تصديق كن.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 80 *»

فصل

چون دانستي كه ميزان مناسب از براي رفع هر اختلافي ضرور است و آن ميزان هم بايد مقبول جميع مختلفين باشد و الا بي‏ثمر خواهد بود و باز دانستي كه چنين ميزاني را خداوند نصب فرموده و در حكمت اخلالي نفرموده و رسول خدا و ائمة هدي: هم تقصيري در رسانيدن و شناسانيدن آن ميزان نفرموده‏اند چرا كه معصومند از مخالفت خداي عزّوجلّ و مأمورند كه برسانند و بشناسانند،

حال فكر كن كه آيا آن ميزاني كه همة مختلفين بايد قبول داشته باشند او را كساني هستند كه همگي به لباس علم ظاهرند پس چرا خودشان با هم اختلاف دارند؟ و آيا بعضي از آنها هستند پس چرا آن مابقي آنها را قبول ندارند؟ و حال آنكه شرط ميزاني كه رفع‏كنندة اختلاف است اين است كه مقبول‌الطرفين باشد، به طورهايي كه اگر اندكي در آنچه گذشت فكر كرده باشي از آفتاب روشنتر و واضحتر اين معني را يافته‏اي. پس بعد از رحلت پيغمبر9 و رحلت و غيبت ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم آن ميزان مقبول‌الطرفين بل مقبول‌الاطراف چيست؟ همة متلبسين به لباس علم

 

«* ميزان صفحه 81 *»

كه نشدند و بعض ايشان هم كه نشدند به طوري كه يافتي، آيا آيات كتاب است يا احاديث است؟

پس فكر كن كه كتاب و سنت الفاظ است و اگرچه خود آن الفاظ مقبول الكل باشد از براي آن لفظها معنيها است و در هر لفظي احتمال معنيهاي بسيار است، خصوص در نزد كساني كه تأويلها و حيله‏ها در تأويلها ياد گرفته‏اند، پس هركس ادعائي كند لفظي از لفظهاي كتاب و سنت را مي‏گيرد و آن‌طوري كه خودش ميل دارد معني مي‏كند و طرف مقابل هم مي‏گويد همين لفظ را من قبول دارم ولكن معني اين لفظ اين نبود كه تو گفتي بلكه معني اين لفظ اين است كه من مي‏گويم پس باز نزاع و اختلاف برجا است.

و اگر بگويد كه هر سمتي كه جمعيت ايشان بيشتر است و بر معني لفظي اتفاق كرده‏اند آنها ميزانند، يا آنكه سمتي كه جمعيت ايشان كمتر است آنها ميزانند، مي‏بينيم كه محض جمعيت كم و زياد هم رفع شبهه و اختلاف از براي طالب فهم حقيقت امر واقع نمي‏كند. بسا طايفه‏اي كه جمعيتشان بسيار است و مي‏دانيم بر باطلند مثل بت‏پرستان و بسا طايفه‏اي كه جمعيتشان كم است و باز مي‏دانيم كه بر باطلند مثل يهوديان و علاوه بر اينها ميزاني كه ضرور بود ميزاني بود كه همة مختلفين آن را قبول داشته باشند و علاوه بر اينها

 

«* ميزان صفحه 82 *»

معنيهاي الفاظ كتاب و سنت مطالبي است علمي كه عوام از آنها بهره‏اي ندارند آن بيچاره‏ها چه كنند؟ بي‏دليل و برهان حيدري و نعمتي شوند؟ و دنيا و آخرت خود را صرف مردم كنند؟ يا مطلقا از همه‏كس و از همة علما اعراض كنند و بي‏دين و بي‏مذهب بمانند؟ و اگر بايد ديني و مذهبي اختيار كنند آيا ميزان و برهاني ضرور ندارند؟ و اگر ضرور دارند بايد آن را بفهمند و بشناسند يا نه؟ و مطالب علمي را نمي‏فهمند و ميزاني كه ضرور بود ميزاني بود كه همگي قبول داشته باشند. آيا يك چيزي نفهميده را قبول داشته باشند؟ اين‌كه بي‏معني است پس ميزان بايد طوري باشد كه عالم و عامي همگي آن را قبول داشته باشند نه آنكه مخصوص باشد فهم آن به جماعتي مخصوص.

پس آن ميزان مطلوب ضروريات دين و ضروريات مذهب است كه عالم و عامي آنها را قبول دارند و چون مقبول‌الكل است بايد كلاً گردن انقياد و اطاعت را در نزد آن خم كنند. و چون مقبول‌الكل است و همگي عالم و عامي فهميده‏اند و آن را شناخته‏اند نه عالم مي‏تواند انكار آن ميزان كند و نه عامي. پس اگر عامي به مقتضاي آن ميزان حركت نكرد و مي‏خواهد مخالفت كند بر عالم است كه او را منع كند و انكار او نمايد. و اگر عالم به

 

«* ميزان صفحه 83 *»

مقتضاي آن حركت نكرد و خواست مخالفت كند بر عامي است كه او را منع كند و انكار او نمايد. مثل ميزانهاي ظاهري كه عالم و عامي همگي آن را قبول دارند و اگر عامي بخواهد از آن ترازوي معروف تخلف كند جميع اهل بلد آن را انكار كنند و او را منع نمايند و در نزد همگي خود را رسوا مي‏كند و همگي خواهند گفت فلاني بي‏حيائي مي‏كند و مرد لاابالي طمّاع بي‏دين و بي‏مذهبي است و اگر عالمي خواست كه به مقتضاي آن ترازوي معروف راه نرود و تخلف كند، باز جميع اهل بلد او را منع كنند و توبيخ و سرزنش كنند و به اين عمل خود را رسواي خاص و عام كند. مثل آنكه اگر كسي در ميان شيعه بگويد شراب حلال است يا بگويد سركه حرام است جميع شيعه او را منع مي‏كنند، عالم و عامي ايشان، اگرچه آن كسي كه گفت شراب حلال است عالم باشد و اگرچه استدلال كند كه خداوند در قرآن فرموده كه: خمرٍ لذة للشاربين پس عامي نبايد بگويد كه اين شخص عالم است و من عامي هستم، من چه مي‏دانم او بهتر مي‏داند، او قرآن خوانده و معني قرآن مي‏داند و من قرآن نخوانده‏ام و معني آن را نمي‏دانم، مرا نمي‏رسد كه بي‏ادبي با مرد عالمي بكنم.

و بسا آنكه اگر آن عامي به آن عالم بگويد كه اگر شراب

 

«* ميزان صفحه 84 *»

حلال است پس چرا ساير ملاها مي‏گويند حرام است؟ آنها هم قرآن خوانده‏اند و معني قرآن را مي‏دانند، بگويد چون هركس شراب خورد مست مي‏شود و چون مست شد فساد مي‏كند و در حال مستي زخم به مردم مي‏زند و زن و بچة مردم را اذيت مي‏كند و فحش و ناسزا مي‏گويد و پيغمبر و ائمه: مردماني بودند حكيم خواستند نظم و نسقي در كار مردم باشد و فساد و فتنه و آشوب نباشد، از اين جهت منع فرمودند در بعضي از احاديث كه مردم شراب نخورند. و اگر كسي به اندازه صرف كرد و حكيمانه خورد كه زياد بيهوش نشد، يا در مكاني خورد كه خلوت است و آزار و اذيت به كسي نرسيد و فسادي مترتب نشد بر آن، هرگز پيغمبر9 چنين شراب خوردني را حرام نكرده، بلكه بسا آنكه مستحب هم باشد. و بسا آنكه اگر عادت كرد كه اگر نخورد متضرر شود واجب هم باشد، به جهت آنكه حفظ نفس محترمه واجب است و شخص معتاد اگر ترك كند متضرر خواهد شد و بسا آنكه خورده‌خورده هلاك خواهد شد پس در هر جايي كه فسادي راهبر نيست حلال است بلكه مستحب است بلكه واجب است استعمال آن.

پس قدري فكر كن كه اگر بناي دين و مذهب بر اين‌جور حرفهاي كفرآميز شد كار را به كجا مي‏كشاند كه خوردن شراب

 

«* ميزان صفحه 85 *»

واجب مي‏شود و تقرب به خدا از آن خوردن حاصل مي‏شود. نعوذباللّه كه اگر كسي اعتنا به ضرورت اسلام و ايمان نكرد كارش به كجا مي‏انجامد.

پس جواب چنين ملحد كافري اين است كه من به يك آيه و حديثي و دليل عقلي شراب را حرام ندانسته‏ام كه تو بتواني آيه و حديثي از براي من بخواني در جواب من و با دليلي از پيش خود انكار تو را نكرده‏ام كه به يك‌پاره حيله‏هاي شيطاني كه آنها را دليل عقلي مي‏نامي جواب مرا بدهي، بلكه دليلهاي عقلي تو دليل جهلي است نه دليل عقلي و عقل من حكم مي‏كند كه رسول خدا9 شراب را حرام كرده و حرمت آن را به ضرورت اسلام و ايمان به من رسانيده و به ضرورت اسلام و ايمان به من رسانيده كه تو را نجس و كافر بدانم. و اعتقاد يقيني از ضرورت اسلام و ايمان تحصيل كرده‏ام كه تو در آتش جهنم مخلد خواهي بود اگر از اين اعتقاد كه تو داري توبه نكني و برنگردي.

و مثل آنكه كسي بگويد و اعتقاد كند كه اين شريعت محكمه كه به ضروريات اسلام و ايمان در دست مسلمين و مؤمنين است همه از براي نظم دنيا است و بس، پس اگر در حالي و جايي و طوري باشد كه فسادي مترتب بر قولي يا عملي نشود كسي مي‏تواند

 

«* ميزان صفحه 86 *»

خلاف كند مثل آنكه زن شوهردار بر غير شوهرش حرام است از جهت آنكه اولادها بي‏صاحب نمانند و شوهر بداند كه ولد از او است كه پرستاري آن كند. پس اگر در جايي يقين داشته باشد كه امري مشتبه نخواهد شد نكاح زن مردم عيب ندارد! يا آنكه خواهر بر برادر حرام است به جهت آن است كه اولاد شخص هميشه با هم هستند و اگر مرخص بودند در نكاح با يكديگر امر مشتبه مي‏ماند و برادران نمي‏دانستند كه كي با كدام خواهر مقاربت كرده و طفل متولد بي‏صاحب مي‏شد و تربيت نمي‏شد و كار و كسبي ياد نمي‏گرفت. پس اگر اتفاق افتاد كه در ميان جماعت مخصوصي دانستيم كه تربيت‏كردن را از دست نمي‏دهند چه عيب است كه برادر با خواهر جمع شود. نعوذباللّه از اين جور كفرها!

و ديدم كسي از حضرات بابيه را لعنهم‏اللّه بعدد ما في علمه من شي‏ء كه استدلال مي‏كرد بر حلال‌بودن خواهر بر برادر به اين‏طور كه اشياء هرقدر هم‏طبع و هم‏مزاج باشند بهتر ممزوج و مخلوط و متحد مي‏شوند و اثر آنها زياده مي‏شود مثل اينكه آبي را داخل آبي كني يا آتشي را بر روي آتشي بريزي، يا مثل اكسير كه چون روح و نفس و جسد در آن متناسب شدند و يك حيّز اقتضا كردند و ممزوج شدند و تعانق كردند و متحد شدند اثرشان

 

«* ميزان صفحه 87 *»

چقدر زياده شد كه روح به تنهايي مس را نقره نمي‏تواند كرد و همچنين نفس به تنهايي و جسد به تنهايي تا آنكه هم‏طبع و با هم شدند و همه يك حيّز اقتضا كردند، تا آخر كه متحد شدند، حال با هم همه فعال شده‏اند و يك‏مثقال از آنها صدمثقال مس را يا بيشتر نقره مي‏كند.

پس كدام تناسب از اين بيشتر و بهتر كه خواهر و برادر از يك پدر و يك مادر به عمل آمده‏اند و در يك‌جور غذا پرورش يافته و در يك آب و هوا زيست كرده و به تربيت يك پدر و مادر مربّيå شده هردو با هم در نهايت اتحاد هستند و هم‏طبع و هم‏مزاج و هم‏خلق و نهايت محبت را با يكديگر دارند چه بهتر از اين كه با هم باشند و هريك را با نامناسبي جمع نكنيم! پس اگر اولادي به عمل آمد در نهايت فطانت و زيركي و قوت و قدرت خواهد شد. بالجمله از اين‌جور كفرها مي‏گفت و از وحشتهاي من استهزاء مي‏كرد. و هرچه مي‏گفتم اين خلاف كتاب و سنت و ضرورت است، مي‏گفت اصل كتاب و سنت و ضرورت را من حرف دارم، گفتم اگر استدلال تو را اثري مترتب مي‏شود قطع نظر از دين و مذهب بايد مجوسان از قرار تقرير تو در نهايت ادراك باشند، چرا كه نكاح خواهر را جايز مي‏دانند و مي‏كنند، پس ولدي كه از ايشان

 

«* ميزان صفحه 88 *»

به عمل مي‏آيد بايد در نهايت دانايي باشد! و حال آنكه تمام ايشان اين‏قدر شعور ندارند كه بفهمند دو خدا معقول نيست موجود باشد! يكي يزدان و يكي اهريمن، كه يزدان را خالق انوار و طيبات مي‏دانند و اهريمن را خالق ظلمات و خبائث و هيچ شرعي و آدابي به جز احترام آتش و سلام به چراغ‌كردن و امثال اينها ندارند.

بالجمله مقصود آنكه هركس كه از خداوند عالميان اعراض كرد البته رو به شيطان است فماذا بعد الحق ا÷ الضلال و چون رو به شيطان شد هرچه شعور ظاهري زياد كرد شيطنت زياد خواهد شد و گمان مكن كه اهل ضلال و مدعيان باطلي كه در دنيا شنيده‏اي كه بوده‏اند يا هستند الآن مردماني هستند كه سواد ندارند و خط نمي‏توانند بخوانند يا شعور ظاهري و دقتها ندارند. حاشا كه چنين گماني كني چرا كه به اندك فكري خواهي فهميد كه هرگز عامي محض نمي‏تواند مدعي ديني شود و به خاطرش خطور نمي‏كند كه مي‏توان ديني اختراع كرد و مردم را به آن دين دعوت كرد، يا ديني را كه سابق بوده بهانه كرد و خود را رئيس اهل آن دين قرار داد و رياستها و مداخلها كرد. پس شيطان هميشه مي‏گردد و هيكلي مناسب تحصيل مي‏كند كه زباني داشته باشد كه مناسب علوم او باشد و قلبي داشته باشد كه مناسب وساوس و وحيهاي او

 

«* ميزان صفحه 89 *»

و حيله‏ها و مكرهاي او باشد، آن‏وقت از پس آن حجاب درآمده و دعوت مي‏كند به سوي خدا، اگرچه به اسم خدا و رسول باشد و اگرچه به اسم لعنت‌كردن بر او باشد و اگر چنين نكند نمي‏تواند گمراه كند كسي را.

پس داعيان به سوي او هميشه صاحبان سواد بوده‏اند و كتابها خوانده‏اند و نوشته‏اند و تصنيف و تأليف و تفسيرها دارند. اگر فكر كني خواهي دانست كه رؤساي هفتاد و دو گروه از امت ظاهري پيغمبر9 كه هستند يقيناً و غير شيعه اثني‏عشري هستند، همگي قرآن مي‏خوانند و معنيهاي ظاهري آن را مي‏دانند و هركس بر قرآن رد‌ّي و بحثي داشته باشد جواب مي‏گويند، به قواعد نحو و صرف و معاني بيان به علم فصاحت و بلاغت و كتابت و اشارات و استعارات و مجازات و حقايق و همگي صاحب تصنيف و تأليف در علوم مختلفه از فقه و اصول فقه و تفسير و تأويل و كلام و حكمت و تصوف و عدد و رمز و حساب و هيئت و در جميع علوم رياضيه استادان ماهر بوده و هستند و بسا آنكه صاحبان علوم خفيّه و كيميا و ليميا و هيميا و سيميا و ريميا و سحرها و شعبده‏ها هستند و بوده‏اند، پس نبايد عوام شيعه اعتنا به ايشان كنند و بگويند آنها علما هستند و ماها عوام هستيم شايد آنها بهتر بدانند.

 

«* ميزان صفحه 90 *»

و اين شبهات اگر از براي كسي آمد بداند كه نيست مگر از جانب شيطان و اولاً كه بگويد در شيعيان هم علماي كبار صاحب تصنيف و تأليف هستند در علوم مختلفه و مع‏ذلك انكار آنها را دارند، و ثانياً آنكه به طورهايي كه گذشت بايد فكر كند كه اين ملاها و رؤساي هفتاد و دو فرقة باطله هرچه باشند كه يقيناً خداي ماها نيستند، و يقيناً پيغمبر ماها نيستند و ادعاي پيغمبري هم ندارند و يقيناً امامان منصوب از جانب پيغمبر نيستند و ماها بايد تابع پيغمبر9 باشيم و معجزات آن جناب و فضائل و علوم آن جناب به اقرار خود آن رئيسان از ايشان بيشتر بود پس ماها بايد تابع او باشيم اگر طالب فهم رضاي خداوند و غضب‌او هستيم و او9 امامان‌ معروف سلام‏اللّه‏عليهم را ازبراي ما معين فرموده و ضرورياتي چند از ايشان به ما رسيده، پس هركس ادعائي كرد چه در ظاهر چه در باطن كه با ميزان ضروريات مطابق آمد حق است و اگر مخالف شد باطل و آن مدعي مي‏خواهد عامي باشد يا ملا . پس از اين‏جور فكرها بكن و دست از ضروريات برمدار، تا هرگز از صراط مستقيم منحرف نشوي.

پس اگر كسي گفت مثلاً شراب حلال است همين حرف و همين ادعا در كفر و شقاوت او كفايت مي‏كند ديگر ضرور نيست

 

«* ميزان صفحه 91 *»

كه تو متحير شوي و بگويي برويم او را ببينيم و دليلهاي او را بشنويم شايد دليل و برهاني داشته باشد.

و همچنين هركس گفت كه نكاح خواهر بر برادر جايز است يا نماز واجب نيست يا يكي از ضروريات آن طوري كه هست بگويد نيست كافر است و نجس و از دين خدا و رسول9 و مذهب ائمة هدي: خارج است و عامي بايد او را و ادعا و دليل و برهان او را و مايل به او را لعنت كند اگر ديني و مذهبي دارد و اگر ندارد كه خودش داخل اصحاب باطل است.

و چون ميزان حقيقي كه متفق‏عليه است در اين زمان ضروريات است و نجات دنيا و آخرت و علم اصول و فروع و اقوال و اعمال همه بسته به آنها است و دسترسي به خدا و رسول و ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم به جز به واسطة آنها نيست و آنها در مثل اين زمان قائمان مقام خدا و رسول و ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم مي‏باشند و جانشينان ايشان و زبان بيان ايشان و حاكم عدل منصوص از جانب ايشان و ميزان عدل و قسط منصوب از جانب ايشانند كه تمامي شيعيان از كامل و ناقص و عالم و عامي و اهل ظاهر و باطن بايد به آنها رجوع كنند و هرطوري كه آنها حكم فرمودند جاري شوند، مثل آنكه اگر رسول خدا9 يا يكي از ائمه

 

«* ميزان صفحه 92 *»

سلام‏اللّه‏عليهم در دنيا بودند، يا صاحب‏الامر عجل‏اللّه‏فرجه ظاهر بودند، بايد تمام شيعيان مطيع و منقاد ايشان باشند، پس چون امر چنين است بسيار بجا است كه قدري در اين مقام تفصيل عرض كنم تا آنهايي كه ملتفت نيستند متذكر شوند كه چرا هركس مخالفت ضروريات اسلام يا ضروريات مذهب مي‏كند كافر است و مخلد در آتش جهنم خواهد بود اگر از خلاف خود برنگردد اگرچه در يك امر جزئي باشد و اگرچه به جميع شريعت مقدسه عمل كرده باشد مگر همان يك امر جزئي را كه خلاف كرده.

پس عرض مي‏كنم خدمت شيعيان كه آيا اگر كسي در زمان حضرت رسول9 به جميع فرمايشات او عمل كند و هيچ خلافي از او سرنزند مگر همين‌كه بگويد در وضو كه پيغمبر9 فرموده است كه دست راست را پيش از دست چپ بشويند من دست چپ را پيش از دست راست مي‏شويم و اين‏طور بايد وضو ساخت و هرچه پيغمبر9 به او بفرمايد كه من از جانب خدا آمده‏ام و من گفته‏ام كه وضو بايد ساخت و من نمي‏گويم اين‏طور بايد ساخت، تو به چه دليل مي‏گويي آن‏طور بايد وضو گرفت؟ آيا پيغمبري؟ يا از جانب پيغمبري غير از من اين حرف را مي‏زني؟ باز بگويد كه من چنين مي‏دانم كه وضو را بايد به طور من ساخت، يا بگويد حكم ظاهر تو از براي عامة

 

«* ميزان صفحه 93 *»

مردم اين است كه دست راست مقدم باشد و حكم باطني تو اين است كه دست چپ مقدم باشد. و هرچه پيغمبر9 اصرار كند كه حكم باطن من هم همين است كه دست راست مقدم باشد بگويد اين هم حكم ظاهر است كه تو ظاهر مي‏كني ولكن من اهل ظاهر نيستم و من اهل حال و اهل باطنم و مي‏دانم كه از اسرار تو يكي همين است كه دست چپ مقدم باشد. آيا تويي كه عامي هستي در آن‏وقت چه مي‏فهمي؟ آيا مي‏گويي كه من عامي هستم و آن شخص كه انكار اين قول پيغمبر9 را مي‏كند شخص عالمي عابدي زاهدي است، شايد در واقع چيزي دانسته كه من ندانسته‏ام و شايد كه حق با او باشد و پيغمبر9 ظاهراً به جهت مصلحتي چنين مي‏فرمايد. چرا كه اين مرد اگر منكر پيغمبر9 بود در هيچ امري اطاعت نمي‏كرد پس چون در همه‏جا اطاعت كرده معلوم است حق با او است؟ و اگر پيغمبر9 حكم به كفر او فرمودند يا حكم به قتل او فرمودند و او را كشتند باز تو او را مؤمن مي‏داني؟ و مي‏گويي اين حكم ظاهر بود كه پيغمبر9 فرمودند؟ و آن شخص در باطن مؤمن است و خودت هم اهل حال مي‏شوي و دست چپ را بر راست مقدم مي‏داري يا آنكه تابع پيغمبر9 مي‏شوي و آن كافر را كافر و از اهل جهنم مي‏داني؟ پس هر كدام را اختيار مي‏كني بكن.

 

«* ميزان صفحه 94 *»

و باز فكركن كه اگر در حضور يكي از ائمه سلام‏اللّه‏عليهم حاضر باشي و بفرمايند كه روي پا را بايد مسح كرد و كسي در همة اعمال و اقوال مطيع باشد ولكن بگويد اين حكم ظاهر شما است و من زير پا را مسح مي‏كنم و مي‏دانم كه حكم باطني شما همين است و هرقدر امام7 اصرار بفرمايند كه حكم ظاهر و باطن همين است او انكار كند تا آنكه او را بكشند، يا بفرمايند كافري و نجسي، تو دربارة چنين شخصي چه مي‏فهمي و چه مي‏گويي؟

يا آنكه كسي بگويد من اهل باطن و اهل حال هستم و اين احكام ظاهري از براي اهل ظاهر است و مراد از نماز همين است كه من دائماً به ياد خدا باشم و مراد از وضو اين است كه دست از ماسواي او بشويم و مراد از مقدم داشتن دست راست بر چپ اين است كه عقل را بر نفس ترجيح دهم. و نماز نكند و روزه نگيرد و هرقدر امام7 اصرار بفرمايند كه من اهل باطنم و مي‏گويم نماز كن و وضو بساز و تو از من كاملتر نيستي و من نماز مي‏كنم و وضو مي‏گيرم، بگويد تو از براي اهل ظاهر چنين ظاهرسازي مي‏كني و من اهل باطنم و خدا فرموده: و اعبد ربك حتي يأتيك اليقين عبادت از براي رسيدن به يقين است و من عبادت خود را كرده‏ام و به يقين رسيده‏ام و بالاتر از يقين ديگر چه مي‏خواهم. و هر قدر امام7 

 

«* ميزان صفحه 95 *»

اصرار بفرمايند كه من هم از اهل يقينم و باز عبادت مي‏كنم، بگويد تو مأموري از جانب خدا كه مردم را تربيت كني و تا به شكل و رنگ ايشان درنيايي، نمي‏تواني تربيت كني. و اگر امام7 فرمود كه تو كافري و نجسي، بگويد همين هم از احكام ظاهر است و تو بايد چنين فرمايشات بفرمايي. پس آنچه فرمايش مي‏فرمايي، مأموري در ظاهر و بجا فرمايش مي‏كني ولكن من از اهل باطنم.

و هر قدر امام7 اصرار بفرمايند كه از اهل باطني يعني چه؟ آيا تو بدن ظاهر نداري و بدن تو پشت و رو ندارد و راست و چپ ندارد و در دنيا نيستي و با اهل دنيا نبايد راه بروي؟ و آيا آداب جسماني ضرور نداري؟ و آيا اين بدن تربيت ضرور ندارد؟ و آيا اكل و شرب ضرور ندارد؟ و نه اين است كه بعضي از چيزها نافع است از براي تو و بعضي از چيزها ضرر دارد؟ و اين بدن تو كه در عالم باطن نيست. تا در دنيا است بايد او را تربيت كني و منافع را در آن به كار بري و از مضار اجتناب كني و تو جاهل و ناداني خود را علانيه محتاج به طبيب مي‏بيني از ناداني كه داري چطور خود را محتاج به شريعت و عبادت نمي‏داني كه طبي است جامع و علاج باطن و ظاهر هر دو به آن مي‏شود؟ و آيا تو زن نداري و اولاد ذكور و اناث نداري و خانه و اثاث‏البيت و اسباب و اساس نداري؟ و تا

 

«* ميزان صفحه 96 *»

نظمي در اين دنيا نباشد تو نمي‏تواني يك‏روز زيست كني. اگر كسي هر روز تو را ببرد و حبس كند متأذي نمي‏شوي؟ و اگر مال تو را به تاراج ببرند متألم نيستي؟ و اگر مردم زن تو را از دست تو بگيرند مبالات نداري؟ و اگر هر روز لوطيها در حضور تو با اولاد تو لواط كنند و با دختران تو در حضور تو جماع كنند باك نداري؟ و اگر تو همة اينها را بر خود هموار كردي و ديوانگي را شعار خود ساختي خداوند حكيم هم تابع تو بشود و نظم و نسقي قرار ندهد و ساير عقلاي عالم هم مثل تو مجنون بشوند كار عالم يك روز مي‏گذرد؟ و همچنين از اين‏جور فرمايشات بفرمايد و آن شخص بگويد اينها همه حكم ظاهر است و من از اهل باطنم. و اگر تو متردد شدي ميان تصديق امام كامل معصوم7 و چنين شخص بي‏عقلي تصديق كدام را خواهي كرد؟ پس معلوم است كه تصديق امام كامل7 را خواهي نمود اگر عاقل باشي.

پس ان‏شاءاللّه مي‏داني كه جميع مردم از عالم و عامي بايد مطيع و منقاد حكم خدا و رسول و امام8 باشند در كلي امور و جزئي آن و نبايد امور جزئيه را سهل گرفت مثل آنكه بگوييم مسح‌كشيدن امري است سهل و امري است كوچك، كسي اگر به كف پا كشيد سهل است كافر نمي‏شود ولكن نماز را نبايد

 

«* ميزان صفحه 97 *»

ترك كرد. حاشا كه چنين تسويلات را از شيطان قبول كني امرهاي خداوند عظيم همه بزرگ است و همه عظيم است چه نماز را ترك كني، چه مسح را زير پا بكشي و اعتقاد كني كه بايد چنين باشد، كافر مي‏شوي. پس هميشه تابع حكم خدا باش آنچه را كه او بزرگ فرموده تو هم بزرگ بدان و هرچه را بزرگتر كرده تو هم آن را بزرگتر بدان تا گمراه نشوي و كم كسي است كه چنين باشد.

فكر كن كه خداوند غيبت را از زنا عظيمتر شمرده و عذاب آن را از زنا عظيمتر قرار داده و مردم از غيبت‌كردن وحشت ندارند و از زنا وحشت دارند و بهتان را عظيمتر از غيبت قرار داده و فرموده: ان الذين يؤذون المؤمنين و المؤمنات بغير ما اكتسبوا فقداحتملوا بهتاناً و اثماً مبيناً.

و مردم وحشت از بهتان ندارند و از زنا وحشت دارند و به تعدي و جبر مال كسي را از دست كسي بگيري عظيمتر قرار داده از دزدي، چرا كه در تعدي اذيت بدني هم هست و مردم از دزدي وحشت دارند و هركس دزدي كرد او را خوار مي‏شمارند ولكن متعدي را خوار نمي‏شمارند. و افترا و دروغ‏بستن بر خدا را خدا از همة ظلمها بالاتر قرار داده و فرموده: و من اظلم ممن افتري علي

 

«* ميزان صفحه 98 *»

اللّه كذباً يعني كيست ظالمتر از كسيكه دروغ و افترا بر خدا مي‏بندد؟ و مردم از كساني كه ظلمهاي ظاهري مي‏كنند وحشت دارند و از كسي كه حكم بغير ماانزل اللّه مي‏كند و افترا به خداي عزّوجلّ و رسول او9 و ائمة طاهرين سلام‏اللّه‏عليهم مي‏بندد وحشتي ندارند. و اگر كسي حكّام عرف را مذمت و غيبت كرد تحسين و تصديق مي‏كنند و اگر حكّام بغير ماانزل اللّه را كسي بي‏ادبي بكند نعوذباللّه هتك شريعت كرده و قدح در بزرگان و ادني حكمي كه دربارة او است تفسيق است و اگر ممكن باشد تكفير است و اگر ممكن باشد اخراج بلد است و اگر ممكن باشد بيشتر و بيشتر تا جايي كه اكتفا شد ممكن نبوده بيشتر.

بالجمله سخن در اين چيزها نيست و مقصود آن است كه مردم از عامي و عالم كلاً بايد تابع حكم خدا و رسول و ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم باشند به طورهايي كه گذشت. و گمان ندارم شيعة اثني‏عشري در اين عرضها اشكالي داشته باشد. و از بس كه اين حرفها ظاهر است انسان خجالت مي‏كشد به جهتي از جهات كه بنويسد ولكن چون بنا شد كه ميزان رفع‏كنندة اختلاف از براي طالب امر واقع چيزي باشد كه جميع مختلفين آن را قبول داشته باشند و آن چيز بعد از پيغمبر9 و بعد از ائمة اثني‏عشر صلوات‏اللّه‏عليهم

 

«* ميزان صفحه 99 *»

ضروريات دين و ضروريات مذهب بود و خواستم به قدر وسع سعي كنم در تشييد آنها سخن كشيد به آنچه كه گذشت.

پس عرض مي‏كنم كه فرض كن كه تو خودت در حضور پيغمبر9 و در حضور امام7 نيستي و جماعت بسياري به تو خبر دهند كه پيغمبر9 يا امام7 چنين حكمي فرمودند و ماها همه آنجا بوديم و آن جماعت را تو بشناسي كه مردماني نيستند كه همه با هم توطئه كنند و دروغ به ايشان ببندند. يا آنكه اگر در ميان ايشان كسي هم باشد كه اين احتمال را دربارة او گمان كني، آن جماعت آن‏قدر بسيارند كه تو احتمال دروغ به ايشان گمان نكني. مثل آنكه بسا يك‏نفر يا دونفر كه با ايشان شب و روز با هم بوده‏ايد و از حالات ايشان چنين يقين كرده‏اي كه دروغ نمي‏گويند اگر به تو بگويند كه ما در فلان‌مجلس بوديم كه فلان‌شخص چنين گفت، تو احتمال نمي‏دهي كه دروغ باشد و اگر چنين كساني خبر ندهند ولكن جماعت بسياري از كساني كه احتمال دروغ‏گفتن در حق ايشان بدهي، خبري بدهند، از بسياري كه دارند، تو يقين مي‏كني كه در فلان‌ مجلس فلان ‌شخص چنين گفته. و بسا آنكه تو ايشان را مطلقا نشناسي كه مؤمنند يا كافر و بسا آنكه بداني كه كافرند ولكن از بس زياد هستند و خبر مي‏دهند، تو يقين مي‏كني كه خبرشان

 

«* ميزان صفحه 100 *»

صدق است. چنانكه بسياري از بلادي كه نديده‏اي و احدي از مسلمين آنها را نديده‏اند و كفار خبر داده‏اند كه آن بلاد هست، يقين داري كه خبرشان صدق است و آن بلاد موجود است.

پس اگر آن جماعت مسلمين باشند تو از خبر ايشان بهتر و آسانتر يقين مي‏كني.

و اگر آن جماعت مؤمنين باشند بهتر و آسانتر يقين مي‏كني.

و اگر از كسي خبر بدهند كه آن كس را مطاع لازم‏الاتباع خود مي‏دانند و او حرام كرده باشد بر ايشان دروغ‏گفتن و افتراگفتن بر او را تو بهتر و آسانتر يقين مي‏كني.

و اگر افترا بستن بر خدا را از جميع معصيتها بدتر دانسته و عذاب آن را بيشتر قرار داده باشد و فرموده باشد: و من اظلم ممن افتري علي اللّه كذباً يعني كيست ظالمتر از كسي كه افترا و دروغ ببندد بر خداي عزّوجلّ؛ بهتر و آسانتر يقين مي‏كني كه اين جماعت همگي با اين همه چيزها توطئه بر دروغ و افترا نكرده‏اند. چرا كه دين و مذهبشان اين است كه دروغ و افترابستن بر خداي عزّوجلّ از زنا و لواطه و دزدي و شرب‏خمر و قتل نفس و عقوق و ترك حقوق و ترك نماز و روزه و حج و جهاد و منع خمس و زكات و جميع گناهان بدتر است.

 

«* ميزان صفحه 101 *»

پس اگر چنين جماعتي خبر دادند به تو كه ماها حاضر بوديم كه رسول خدا9 يا ائمة هدي: چنين فرمودند و اگر همگي هم متفق باشند و هيچ اختلافي هم در قول ايشان مطلقا يافت نشود البته بهتر و آسانتر يقين مي‏كني كه چنين حكمي فرموده‏اند. پس چنين جماعت با اين حالت كه عرض شد و بالاتر اگر به تو خبر دادند كه رسول خدا9 يا ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم فرمودند كه نماز واجب است و روزة ماه رمضان واجب است و همچنين حج و جهاد و دادن خمس و زكات واجب است و هركس ترك كند فاسق است و معذب در آتش جهنم است و اگر كسي بگويد اينها واجب نيست كافر و نجس است و در آتش جهنم مخلد خواهد بود و هرگز خلاصي از آن آتش نخواهد داشت. و نماز در هر شبانه‏روزي واجب است و نماز ظهر چهار ركعت و نماز عصر چهار ركعت و مغرب سه ‌ركعت و عشاء چهار ركعت و صبح دو ركعت است. و بايد اول وضو ساخت مثلاً و اول بايد صورت را شست و بعد دست راست را و بعد دست چپ را و بعد مسح سر را و بعد مسح پاها و هركس غير از آن طوري كه من گفته‏ام عمل كند عمل او باطل است. و اگر اعتقاد كند و بگويد غير از آن طوري كه شماها گفتيد كافر و نجس است و هيچ اختلافي فرض كن كه در تقرير

 

«* ميزان صفحه 102 *»

ايشان از ايشان نشنوي، آيا يقين نمي‏كني كه ايشان صادقند؟ و اگر كسي ماليخوليا در او نباشد گمان نمي‏كنم كه احتمال دروغ در ايشان بدهد، با آن حالاتي كه ذكر شد و نشد.

پس چنين خبرها كه مطلقا احتمال دروغ و احتمال اشتباه و احتمال فراموشي در آنها نمي‏رود آنها را ضرورت مي‏نامند.

پس اگر در ميان اهل اسلام تماماً متداول باشد آن را ضرورت اسلام مي‏گويند.

و اگر در ميان مذهب اثني‏عشري متداول باشد آن را ضرورت مذهب مي‏گويند.

و اگر در ميان اهل حلّ و عقد متداول باشد نه در نزد عوام بي‏اعتنا آن را ضرورت عقلا مي‏نامند.

و اگر در ميان علما متداول باشد نه در ميان همة عقلا آن را اجماع مي‏گويند.

پس هركس از علما كه از مجمعٌ‌عليه ميان خودشان خارج شود كافر مي‏شود اگرچه عقلا اگر خارج مي‏شدند كافر نمي‏شدند چرا كه خبر نداشتند مگر آنكه خبر شوند و انكار كنند بعد از آن، آن‏وقت كافر مي‏شوند.

و هريك از عقلا و اهل حلّ و عقد اگر از ضرورت در ميان

 

«* ميزان صفحه 103 *»

خودشان خارج شوند كه آن ضرورت منسوب به دين و مذهب باشد كافر مي‏شوند اگرچه عوام اگر انكار كنند كافر نشوند چرا كه جاهلند به آن ضرورت، مگر بعد از خبرشدن و انكاركردن كه آن‏وقت كافر مي‏شوند.

و از ضرورت تمام شيعه هركس از عوام و خواص و علما خارج شد و انكار كرد كافر مي‏شود و اگر اهل اسلام انكار كنند كافر نشوند مگر بعد از خبرشدن و انكاركردن كه آن‏وقت كافر مي‏شوند.

بالجمله باز اينها عجالتاً مقصود نبود و به بيان واضحي اگر خدا خواست بعد از اين عرض مي‏شود و مقصود آن است كه عرض كنم كه از ضروريات يقين حاصل مي‏شود. از اين جهت ضروريات حجتهاي خدا و رسول خدا9 و ائمة هدي سلام‏اللّه‏ عليهم هستند و هركس در هر رتبه خلاف آنها كند و امر بر خلاف كند كافر شود. بالجمله برويم بر سر مطلب.

حال فكر كن و فرض كن كه آن جماعتي كه عرض كردم، با آن حالات كه عرض شد، از آن شهري كه پيغمبر9 در آنجا است يا يكي از ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم در آنجا تشريف دارند بيايند به شهري كه تو در آن هستي و تو بحسب الاتفاق در شهر پيغمبر و امام8 نباشي و تو را خبر بدهند كه پيغمبر9 يا امام7 

 

«* ميزان صفحه 104 *»

فرمودند كه نماز مثلاً واجب است. نه اين است كه تو و جميع اهل شهر تو يقين مي‏كنند كه اين حرف راست است؟ خصوص اگر اين جماعت بروند و جماعتي ديگر وارد شوند و آنها هم موافق جماعت اول خبردهند و باز آنها بروند و جماعتي ديگر مثل آنها وارد شوند و باز مثل همان دو جماعت خبر دهند و همچنين تا ايشان در دنيا هستند هر سالي جماعتي چند دفعه بيايند و خبر دهند و هيچ اختلافي در خبرهاي ايشان مطلقا نباشد البته تو و اهل شهر تو از خبر آنها يقين كنند كه خبر ايشان صدق است.

حال فرض كن جماعت اول را كه خبر به تو داده بودند همگي مردند آيا يقين تو كم خواهد شد به واسطه مردن آنها يا نه؟ و همچنين فرض كن كه جماعت دويم هم مردند و همچنين تا آنكه همة آنها مردند و همچنين پيغمبر9 و امام7 هم از دنيا رحلت فرمودند، آيا يقين تو و يقين اهل شهر تو كم خواهد شد؟ و گمان نمي‏كنم كه بگويي كم شود. پس تو و اهل شهر تو تماماً بر يقين خواهند بود كه نماز واجب است.

پس فكر كن كه از براي اهل اين شهر تو اولادها متولد شوند و بعضي از اين اولاد در زماني كه شماها آن خبر را شنيديد بودند و خود ايشان مثل شماها شنيدند و بعضي بعد متولد شدند و از شما و

 

«* ميزان صفحه 105 *»

برادران و خواهران خود آن خبر را شنيدند كه مثلاً نماز واجب است. نه اين است كه همة آنها هم يقين مي‏كنند كه امر چنين بوده؟ به خصوص كه اگر از شهرهاي ديگر هم متصل واردين وارد شوند و همين خبر را به همان‏طور بدون تفاوت از پدران خود روايت كنند، يا شما برويد به شهرهاي بسيار و همان خبر را به همان‏طور بشنويد، آيا احتمال سهوي و نسياني و خطائي و دروغي راهبر است در چنين خبري كه مثلاً نماز واجب است؟

حال فرض كن كه همة پدران به تدريج مردند و اولاد باقي ماندند، آيا از براي ايشان شكي به‌هم مي‏رسد به واسطة مردن پدران كه نماز واجب است؟ و باز به همين‏طور فكر كن كه باز از براي آن اولاد، اولاد ديگر به‌هم رسد به تدريج، و همگي بشنوند كه نماز واجب است و ببينند كه زن و مرد و عالم و عامي متصل مشغول نمازكردن هستند و ايشان را به نماز مي‏دارند و اگر ترك كنند ايشان را مي‏زنند، و اگر احياناً يكي از اولاد گفت كه نماز واجب نيست او را نجس و كافر مي‏دانند و بسا آنكه او را بكشند، آيا اولاد طبقة دوم يقين نمي‏كنند كه نماز واجب است؟ و آيا شكي و شبهه‏اي از براي ايشان حاصل مي‏شود به مردن طبقة اول؟ حاشا.

پس بدان كه امور ضرورية دين و مذهب به اين‏طورها كه

 

«* ميزان صفحه 106 *»

عرض شد، خلف از سلف گرفته‏اند و به خلف خود رسانيده‏اند تا آنكه آن ضروريات به ماها رسيده و ماها يقين كرده‏ايم كه اين ضروريات از زمان حجت7 چنين بوده و حال هم چنين است و بعد از اين هم باز اخلاف از اسلاف خود طبقاً عن طبق اخذ خواهند كرد اين ضروريات را و در هيچ طبقه شكي و اضطرابي راهبر نيست به طوريكه فهميدي. و اگر شخص طالب حق، صاحب سواد هم باشد و به كتابهايي كه در هر طبقه از طبقات نوشته شده رجوع كند و بيابد كه در هر طبقه امر چنين بوده كه مثلاً نماز ظهر واجب است و رجوع كند به كتابهايي كه در هر شهري و بلدي در هر عصري نوشته شده و بيابد كه امر اين‏چنين بوده كه الحال هست يقين او بر يقين خواهد افزود كه مطلقا شك نمي‏كند كه نماز ظهر واجب است و واجب بوده هميشه و واجب خواهد بود هميشه، مثل آنكه در وجود خود حجت7 شكي و اضطرابي معقول نيست كه در فلان‌عصر در دنيا بودند، در امورات ضرورية اسلاميه و ايمانيه هم بدون تفاوت شكي و اضطرابي راهبر نيست از براي شخص عاقل طالب فهم حقيقت امر واقع، چنانكه شكي و اضطرابي راهبر نيست كه پيش از ظهور ائمه: و پيش از ظهور پيغمبر9 عيسي7 در دنيا بوده و پيش از او موسي7 در دنيا بوده و قبل از او ابراهيم7 

 

«* ميزان صفحه 107 *»

در دنيا بوده و قبل از او نوح7 در دنيا بوده و قبل از او آدم7 بوده و در هر عصري فلان سلطان در دنيا بوده، بدون تفاوت ضروريات اسلاميه و ايمانيه به همين نسق از اسلاف به اخلاف رسيده و خواهد رسيد و شكي و اضطرابي راهبر نيست از براي شخص عاقلي كه واقعاً بخواهد حقيقت امر را بداند و نخواهد الحادي در دين و مذهب بكند و نخواهد پا بر روي عقل خود گذارد و به غرض نفساني خود را هلاك كند و باعث هلاكت جمعي ديگر شود و گمراه شود و گمراه كند.

پس بر عاقل طالب فهم حقيقت امر لازم است كه از راه فكر داخل شود و در آنچه طالب است فكر كند، تا به حقيقت امر راه يابد. نه آنكه غافل شود از راه مسأله و يكدفعه خود را در عصري بيابد و بشنود كه هزارسال قبل از اين يا بيشتر يا كمتر فلان شخص آمده در دنيا و ادعائي چند كرده و قواعد و قوانيني و آداب و رسومي و شريعت و طريقت و حقيقتي قرار داده. پس بنشيند و فكر كند كه من آن شخص را نديده‏ام و عالم‏السرّ و الخفيات هم كه نيستم پس از كجا بدانم كه فلان شخص در فلان عصر بوده و قواعد و قوانيني قرار داده و فرموده؟ پس بايد من در شك و اضطراب باشم، نهايت آنكه انصاف را پيشة خود كنم و انكار نكنم كه چنين

 

«* ميزان صفحه 108 *»

شخصي در دنيا بوده و قواعد و قوانيني و آداب و رسومي قرار داده و شايد كه بوده و قواعدي قرار داده و شايد كه نبوده و رسومي قرار نداده و اين حرفها جميعاً دروغ است، چنانكه بعضي از صاحبان ناخوشي ماليخوليا و بنگيها اين حرفها را مي‏زنند.

پس اگر تو ناخوشي ماليخوليا نداري و ديوانه نيستي و غرض و مرض نداري و الحادي در دين و مذهب نمي‏خواهي بكني و واقعاً طالب حقيقت فهم امر واقع هستي، در راهي كه عقلاي عالم رفته‏اند برو و به طوري كه طالبان حق به حق رسيده‏اند و شكي و اضطرابي از براي ايشان باقي نمانده يقين تحصيل كن و به اقتضاي آن عمل كن و خلاف آن را ترك كن و دشمني با جان خود مكن و تحصيل شك و اضطراب در دين و مذهب مكن، تا نجات يابي اگر طالب نجات هستي. و اگر طالب نجات نيستي و غرض و مرض داري و مي‏خواهي الحادي در دين و مذهب بكني و گمراه شوي و گمراه كني جمعي ديگر را، يا آنكه به ناخوشي ماليخوليا گرفتاري، كه بسي واضح است كه اين حرفها چارة تو را نمي‏كند. و اين حرفها كه سهل، زبان معجزبيان انبيا و اوصياي ايشان: چارة تو را نمي‏كند. آنها كه سهل، معجزات جميع انبيا و اوصياي ايشان: و خوارق عادات ايشان چارة درد تو را نمي‏كند چنانكه در جميع قرون و

 

«* ميزان صفحه 109 *»

اعصار اهل انكار بوده‏اند و انكارمي‏كرده‏اند و حال آنكه نقصاني در حجتهاي ايشان نبوده و نخواهد بود. و مي‏فرمايد: و ما علي الرسول الا البلاغ و مي‏فرمايد: انا هديناه السبيل اما شاكراً و اما كفوراً و مي‏فرمايد: انك لاتهدي من احببت و مي‏فرمايد: لاتسمع من في القبور ان انت الا نذير و امثال اين آيات در كتاب خدا بسيار است و معني آنها در سنت رسول خدا9 و احاديث ائمة هدي: زياده از حد شمار است.

پس اگر طالب فهم حقيقت امر واقع هستي وسوسة شيطان را به خود راه مده و خود را به ناخوشي ماليخوليا خورده‌خورده گرفتار مكن، و فكر كن كه آنچه از امور گذشته هست همه را تو مي‏شنوي و در بسياري از آنها يقين كرده‏اي كه فلان امر واقع شده و به خصوص اگر ملتفت اين معني باشي چه‏بسيار از امور گذشته را كه از بسياري شنيدن از جماعت بسيار يقين كرده‏اي و حال آنكه آن امور، امور دينيه و مذهبيه نبوده و مكلفٌ‏به تو نبوده و خداوند عالم جل‏شأنه و انبياي او و اوصياي ايشان: درصدد ابلاغ و افصاح و ايضاح نبوده‏اند چرا كه دانستن آن امور با ندانستن آنها در نزد مكلفين علي‏السوي بوده و از دانستن آنها بر ايمان ايشان نمي‏افزوده و از ندانستن آنها چيزي از ايمان ايشان نمي‏كاسته، پس

 

«* ميزان صفحه 110 *»

چه خواهد بود امر در اموري كه پيغمبر آخرالزمان9 با اهتمام تمام و اوصياي او سلام‏اللّه‏عليهم با اهتمام تمام درصدد ايصال و ابلاغ و افصاح و ايضاح آنها بوده و هستند و از وراء ايشان خداوندي كه ايشان را به نهايت اهتمام در اين امور مأمور فرموده و خود شاهد حال و قادر بر ايصال آن امور است و هادي خلق خود به سوي خود هست و رؤف و رحيم به ايشان است و صاحب فضل و جود و كرم است و ظلمي و ستمي در فعل او راهبر نيست و از خلق ضعيف معرفت و عبادت خواسته، آيا چيزي را كه باب آن را بر روي ايشان مسدود كرده از ايشان خواسته؟ و امري را كه در ميان اين خلق به اشتباه گذاشته و نخواسته كه ايشان آن را بدانند همان امر را فرموده كه اين خلق ضعيف يقين كنند؟ حاشا و كلا ! بلكه امري را كه از ايشان خواسته به ايشان رسانيده و اگر خواسته كه اختلافي در آن امر نداشته باشند آن را بدون اختلاف به ايشان رسانيده، اگر ايشان طالب فهم حقيقت امر بلااختلاف باشند و نخواهند خود خود را هلاك كنند.

پس آن امر بلااختلاف را در هر عصري و هر قرني ضروريات قرار داده و اگر آن ضروريات از جانب او نبود او آنها را ثابت و دائم قرار نداده بود و اگر راضي به آنها نبود و چيزي غير از آنها را

 

«* ميزان صفحه 111 *»

از خلق خود خواسته بود عاجز نبود كه اين ضروريات را از ميان خلق بردارد و آنچه را كه از خلق خواسته در ميان ايشان بگذارد. پس چون ديديم كه انبيا و اوليا و پيغمبر9 و اوصياي او سلام‏اللّه‏عليهم اين ضروريات را در ميان اين خلق گذارده‏اند و خداوند قادر علي‏الاطلاق كه مانعي از براي او و فعل او معقول نيست و حال آنكه امر بي‏اختلاف را از خلق خواسته و از وراء ايشان: شاهد است اين ضروريات را بر اين‏طوري كه مي‏بينيم برقرار گذاشته و تغيير نداده به خاطر جمع و يقين ثابت جازم قطع و يقين داريم كه همين ضروريات كه در ميان است مكلفٌ‏به خلق است و مرضيّ خدا است و آنچه خلاف آنها است مسخوط او است أولم‏يكف بربك انه علي كل شي‏ء شهيد الا انهم في مرية من لقاء ربهم الا انه بكل شي‏ء محيط أليس اللّه بكافٍ عبده و كفي باللّه شهيداً بيني و بينكم پس بدان كه اين ضروريات محكمتر دليلي است از دليلها در ميان خلق بعد از غياب حجتهاي خداوند سلام‏اللّه‏ عليهم و واضحتر برهاني است از برهانهاي او و هيچ سهوي و نسياني و خطائي و غفلتي در آنها راهبر نيست مطلقا.

و بسا آنكه جاهل غافلي چنين گمان كند كه به غير از پيغمبر9 و به غير از ائمة طاهرين سلام‏اللّه‏عليهم معصومي نيست

 

«* ميزان صفحه 112 *»

پس اين خلق هرقدر باشند و هرطور كه گمان رود متدين باشند و صاحبان عقل و شعور باشند باز احتمال خطا و سهو و نسيان در ايشان راهبر است و چون اين ضروريات به واسطة ايشان رسيده مصون و محفوظ از خطا و سهو و نسيان و ساير موانع اطمينان نيست. حاشا و كلا كه چنين باشد كه اين جاهل غافل گمان كرده بلكه علانيه مي‏بينيم كه چه‏بسيار از امور اين عالم را يقين مي‏كنيم از شنيدن و از بسيار شنيدن به طوريكه احتمال خلاف در آنها نمي‏دهيم اگرچه از معصوم نشنيده‏ايم و بعد از آنكه خداوند جل‏شأنه را شاهد حال و قادر بر ايصال و امركننده به عباد خود، عبادت و معرفت را بدانيم، و به غير از ضروريات چيزي در ميان ما نگذارده كه اختلافي در آن نباشد، احتمال نمي‏رود كه در اين ضروريات سهوي و خطائي و غفلتي راهبر باشد. پس اگر از روي فهم و شعور در آنها فكر بكني خواهي يافت كه پيغمبر9 و ائمة اطهار سلام‏اللّه‏عليهم معصوم حقيقي هستند و به غير از ايشان كسي معصوم نيست ولكن بايد ايشان فرمايشي بفرمايند يا نه؟ و اگر بايد فرمايش بكنند در فرمايش ايشان سهوي و خطائي و نسياني و غفلتي نيست. و مثل آنكه در زمان حضور ايشان سلام‏اللّه‏عليهم كساني كه مشافهةً از لفظ مبارك ايشان مي‏شنيدند احتمال سهوي و خطا و نسياني و غفلتي در

 

«* ميزان صفحه 113 *»

آن لفظ نمي‏دادند و اگر از جماعت بسياري كه معصوم نبودند فرمايش ايشان را مي‏شنيدند احتمال خلاف نمي‏دادند، چرا كه بناي عالم را بر همين نسق يافته بودند و خداوند را شاهد حال خود مي‏دانستند. پس بعد از تصديق و تقرير خداوند شاهد قادر بر تغيير هر چيزي و تغيير ندادن او اين ضروريات را به اطمينان تمام دانستند كه در آنها احتمال خلاف و خطا و سهو و نسياني راهبر نيست و به همين‏طور انبياي خدا استدلال بر حقيّت خود كرده‏اند چنانكه در قرآن در بسياري جاها به اين مضمون خداوند فرموده چنانكه مي‏فرمايد: قل كفي باللّه شهيداً بيني و بينكم و امثال اين آية شريفه به حسب اصل مطلب بسيار است.

و اگر كسي به اطمينان خداوند شاهد داناي قادر علي‏الاطلاق مطمئن در امري از امور ظاهره و باطنه نشد هيچ دليلي و برهاني او را مطمئن نخواهد كرد حتي آنكه معجزات صاحبان معجز اگر به اين دليل منضمّ نشود موجب اطمينان شخص صاحب شعور نخواهد شد مگر آنكه شخص صاحب شعور نباشد و ذهن او مسبوق به شبهات نباشد و از تأثيرهاي عجيبة غريبه كه خداوند در ملك و ملكوت قرار داده غافل باشد و با غفلتي كه دارد تصديق كند قول كسي را و برهان او را قبول كند تا به كاري از كارهاي او مغرور شود. پس

 

«* ميزان صفحه 114 *»

مناسب است كه از براي اين مطلب عظيم في‏الجمله اشاره‏اي به قدر كفايت صاحبان شعور در فصلي جداگانه عرض كنم كه بهتر ملتفت شوند و بسا آنكه در ضمن سخن از آن دليل محكم تجاوز كنند و ملتفت نشوند استحكام آن را.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 115 *»

فصل

بدان كه چون شخص عاقل نظر كند در عالم و ببيند كه در اشياء آثار غريبه هست كه مخفي است از فهم و ادراك عامة خلق خصوص در كلمات و حروف كه علم طلسمات و بيشتر از سحرها و بيشتر از شعبده‏ها و بيشتر از تسخيرات ارواح و تسخير ملائكه و تسخير جن و تسخير آفتاب و ماه و ساير كواكب به آن حروف و كلمات حاصل مي‏شود و چه‏بسيار تأثيرها كه در اجزاي اين عالم است از بخورات و تركيب چيزي با چيزي، بلكه چه‏بسيار تأثيرها كه در رنگها است كه صاحبان علوم غريبه به مناسبت حاجات خود لباس خود را به همان رنگ مناسب مي‏كنند، چنانكه در تسخير زحل جامة سياه تيره مي‏پوشند. و چه‏بسيار اثرها كه در تاريكي و روشني است كه عامة خلق خبر ندارند كه مثلاً در تسخير زحل در جايي ظلماني مي‏نشينند. و چه‏بسيار اثرها در غذاهااست كه صاحب تسخير زحل بخصوص همان غذاها را مي‏خورد. و چه‏بسيار اثرها در سمتها است كه صاحب تسخير زحل همان سمت مناسب مزاج زحل را اختيار مي‏كند. و چه‏بسيار اثرها كه در هيئتها است كه صاحب تسخير زحل هيئت مناسب زحل را از براي خود اختيار

 

«* ميزان صفحه 116 *»

مي‏كند در طور نشستن. و چه‏بسيار اثرها در روز و شب است كه صاحب تسخير زحل در وقت ذكركردن ملاحظة مناسبت مي‏كند. و چه‏بسيار اثرها در ساعات شب و روز است كه صاحب تسخير زحل همان ساعت مناسب را اختيار مي‏كند. و چه‏بسيار اثرها كه در مكانها است كه مكان مناسب را اختيار مي‏كند. و همچنين ساير مناسبات زحل را كلاً ملاحظه مي‏كند و اگر تأثير در اين چيزها نبود، ملاحظه‌كردن آنها ضرور نبود، اگرچه آن اثرها را عامة خلق خبر نداشته باشند.

پس اگر شخص عاقل همين‏قدر بداند كه در عالم علوم غريبه هست يقيناً مثل ليميا و هيميا و سيميا و ريميا كه به واسطة آنها مي‏توان اظهار خارق عادات كرد و مي‏توان عصاي چوبي را انداخت كه به صورت اژدها ظاهر شود و حركت كند، بلكه مي‏توان كاري كرد كه بگزد و زهر بزند و بكشد و به آن علوم مي‏توان كه كوه را حركت داده و حيوانات را به سخن درآورد و مي‏توان كه به چشم مردم داد چيزي را كه در خارج نيست و بسيار واضح است كه صاحبان حيله‏ها چه چيزهاي عجيب و غريب نشان مي‏دهند به مردم و اغلب مردماني كه در شهرها هستند در ميدانها به تماشا رفته‏اند و ديده‏اند آن بازيها را و راه حيلة آنها را نمي‏دانند و آن اثرها را

 

«* ميزان صفحه 117 *»

نمي‏دانند كه از كجا است و همين بازيها است كه وقتي بزرگتر شد صاحب آن علم غريب چوب را مي‏اندازد و اژدها مي‏شود و اگر بزرگتر شد مي‏گزد و اگر بزرگتر شد زهر هم مي‏زند و اگر بزرگتر شد مي‏كشد.

و چنين گمان نكني كه اينها در حقيقت چنين نيست و خارجيت ندارد ولكن به نظر مردم چنين مي‏نمايد. و عجالتاً عرض نمي‏كنم كه اگر بازي بزرگ شد بسا آنكه خارجيت هم پيدا كند مثل آنكه ساحر سحر مي‏كند و دو نفر را واقعاً با هم چنان دوست مي‏كند كه بي‏اختيار تاب مفارقت يكديگر را ندارند و واقعاً دو دوست را با هم دشمن مي‏كند به حدي كه كمر قتل يكديگر را مي‏بندند. پس سحر واقعيت ندارد يعني چه؟ و اين بسيار حرف عاميانه‏اي است. و بر فرض آنكه واقعيت ندارد و به نظر مردم چنين مي‏نمايد كه اژدها است و حركت مي‏كند و زهر مي‏زند و كسي را مي‏كشد و در واقع كسي كشته نشده، اين فرض چه فايده بخشيد از براي بينندگان؟ و از كجا بدانند كه اين امر واقعيت ندارد؟ دو نفر عصاي خود را انداختند و هر دو اژدها شد و در واقع يكي از آنها به معجزه بوده و واقعيت داشته و يكي ديگر به سحر بوده و به گمان تو واقعيت نداشته، بينندگان از كجا بدانند كه كدام واقعيت دارد و

 

«* ميزان صفحه 118 *»

كدام ندارد؟ پس فرض كن كه موسي7 عصاي خود را اژدها نكرده بود و ساحران كرده بودند و مردم ديده بودند. آيا به محض ديدن مي‏فهمند كه اينها اژدها نيستند و واقعيت ندارد؟ و يا آنكه نمي‏فهميدند؟ و اگر مي‏فهميدند كه ضرور نبود كه موسي علي‏ نبينا و آله و عليه‌السلام زحمت بكشد و در مقابل عصايي اژدها كند.

پس اگر قدري از روي شعور فكر كني خواهي دانست كه بحث‏كردن در اينكه آيا سحر حقيقت دارد يا ندارد ثمري ندارد چرا كه سحر و معجز به يك‏طور به نظر مردم مي‌آيد. پس بايد اينطور اعتقاد كرد كه معجز از جانب خداوند عالم است جل‏شأنه و سحر از جانب شيطان است يعني از اثر بعضي چيزها است كه در ملك خدا است و آن اثر بر عامة خلق مخفي است و گاهي به جهت امتحان خلق آن اثر را بعضي از مفسدين پي مي‏برند و عمل مي‏كنند و آن اثر مانند گرمي آتش است كه لازم آن چيزها است و چنانكه اگر كافري آتشي به جايي انداخت خواهد سوخت، آن خارق‌عادت را هم اگر كافري‌كرد اثر خواهد كرد و چنانكه در سوزانيدن آتش شرط نيست كه مؤمني آن را برافروزد در خارق عادت هم شرط نيست كه آن را مؤمني بكند.

پس اگر اندك فكري به كار بردي خواهي يافت كه چون

 

«* ميزان صفحه 119 *»

معجز از جانب خداوند عالم است بر او است كه آن را ثابت بدارد و چون سحر از جانب او نيست بر او است كه آن را باطل كند چنانكه خود او فرموده: ليحقّ الحق بكلماته و يبطل الباطل و فرموده: ماجئتم به السحر ان اللّه سيبطله ان اللّه لايصلح عمل المفسدين پس امورات غيبيه آنچه باشد كه از ادراك عامة خلق برتر است بر خدا است كه هريك از آن امور كه از جانب او است آن را ثابت بدارد و بر او است كه هريك از آنها كه از جانب او نيست آن را باطل كند و معني ثابت‏كردن حق اين است كه بر خلق واضح كند كه بدانند كه آن حق است و معني باطل‏كردن باطل اين است كه بر خلق واضح كند كه باطل باطل است و اگر اين معني منظور نباشد ثمري نخواهد داشت كه خداوندعالم در نزد خودش بداند كه چه‏چيز حق‌است و چه‏چيز باطل است. پس اگر خلق بايد بدانند كه كدام‏يك از امور غيبيه از جانب خدا است و كدام‏يك از جانب شيطان است آيا چگونه اين معني را بفهمند؟ و حال آنكه نمي‏توانند خدا را مشاهده كنند و از او بپرسند كه اين امور غيبيه كدام‏يك از جانب تو است و كدام‏يك از جانب دشمن تو است. پس چون راه به سوي او بر جملة خلق مسدود شد و با وجود اين بايد او ثابت كند حق را به طوري كه اين خلق بفهمند كه خدا اين

 

«* ميزان صفحه 120 *»

امر را ثابت كرده و بايد او باطل كند باطل را به طوري كه اين خلق بفهمند كه اين امر را او باطل كرده با وجودي كه راه به سوي او مسدود است. پس در اين ميان بايد فكر كنيم و به توفيق او راه فهم اين مسأله را پيدا كنيم.

پس راه مسأله اين است كه اگرچه ما نمي‏توانيم او را ببينيم و از او سؤال كنيم كه كدام‏يك از امور حق است و كدام‏يك باطل است و نمي‏توانيم از او بشنويم تصديق او را از براي حق و تكذيب او را از براي باطل ولكن چون يقين داريم كه اين ملك يك خدايي دارد كه آن را آفريده و چون او تمامي ملك را آفريده بسي واضح است كه توانسته اين كار را بكند پس يقين داريم كه بر هر كاري توانا است مي‏تواند هرچه را بخواهد تغيير بدهد و مي‏تواند برقرار خود گذارد و يقين داريم كه چون هر چيزي كه هست همه خلق او است هر قوتي و هر حولي كه در خلق هست همه از حول و قوة او است و يقين داريم كه چون همه را او آفريده خبر دارد كه چگونه آفريده و خبر دارد هر چيزي را در كجا آفريده و مي‏داند كه مثلاً آتش را گرم و خشك آفريده و آب را سرد و تر آفريده و هوا را گرم و تر آفريده و خاك را سرد و خشك آفريده و هكذا مي‏دانيم كه همة ملك خود را مي‏داند كه هر

 

«* ميزان صفحه 121 *»

چيزي در كجا است و بر چه صفت و خصلت و خاصيت است. پس مي‏داند كه كيست راستگو و مي‏داند كه كيست دروغگو و مي‏داند كه كيست مصلح و مي‏داند كه كيست مفسد و هكذا عالم است به همه‏چيز و هيچ‏چيز از حضور او مخفي نيست ألا يعلم من خلق و هو اللطيف الخبير. لايعزب عنه مثقال ذرة في السموات و لا في الارض و چون يقين داريم كه او هر چيزي را در جاي خود آن چيز آفريده پس خاك را در جاي خود آن آفريده و آب را در جاي آن و هوا را در جاي هوا و آتش را در جاي آن و عناصر را در جاي آنها و آسمانها را در جاي آنها و غيب را در عالم غيب و شهاده را در عالم شهاده آفريده، مي‏دانيم كه او حكيم است و حكيم آن كسي است كه هر چيز را در جاي لايق آن بگذارد پس چون او حكيم است كار لغو و بي‏فايده نمي‏كند پس هر چيزي را از براي كاري و هر چيزي را از براي فايده‏اي آفريده پس آتش را از براي سوزانيدن آفريده و آب را از براي تر كردن آفريده و آسمانها را از براي گشتن آفريده و زمين را از براي سكون آفريده و آفتاب را از براي روشن‏كردن آفريده و زمين را از براي تاريك‏كردن آفريده و همچنين هر چيزي را از براي فايده‏اي آفريده و هر قدر كه دانسته‏ايم دانسته‏ايم و هر قدر را ندانسته‏ايم مي‏دانيم

 

«* ميزان صفحه 122 *»

كه يك فايده‏اي دارد نهايت آنكه ما نمي‏دانيم و يقين داريم از اين قرار كه انسان را هم از براي كاري آفريده و به سبب حكمتهايي چند كه اين مختصر گنجايش ذكر آنها را ندارد او را مختار آفريده كه بتواند بعضي از كارها را بكند و بعضي از كارها را نكند. پس مي‏تواند رو به مشرق رود و مي‏تواند نرود و مي‏تواند رو به مغرب رود و مي‏تواند نرود، مي‏تواند رو به آسمان كند و مي‏تواند نكند و مي‏تواند نظر به جايي كند و مي‏تواند نكند و مي‏تواند گوش به سخني دهد و مي‏تواند ندهد و مي‏تواند سخني بگويد و مي‏تواند نگويد و همچنين در باقي كارها كه خداوند جل‏شأنه قدرتي در آنها از براي انسان قرار داده.

و چون مجملاً دانستيم كه در چيزها اثر قرار داده كه بعضي از آن اثرها را ما مي‏فهميم و بعضي را نمي‏فهميم پس نمي‏دانيم كه اگر رو به مشرق رفتيم آيا صلاح ما در رفتن است يا نيست؟ اگرچه اثر ظاهر رو به مشرق رفتن را هم بدانيم كه نوراني‏شدن است و لكن اثر باطن او را نمي‏دانيم كه آيا ضرري از براي ما دارد يا ندارد؟ و آيا نفعي از براي ما دارد يا ندارد؟ پس اگر نفعي در واقع دارد ما خبر نداريم و اگر ضرري دارد ما خبر نداريم و در ترك رفتن رو به مشرق هم لامحاله اثري هست كه يا نفع دارد يا ضرر و همچنين در

 

«* ميزان صفحه 123 *»

هر كاري كه از براي ما قدرتي در آن قرار داده و احتمال نفع و ضرر باطني مي‏رود چه نفع و ضرر ظاهري آنها را بدانيم يا ندانيم. پس در حركت‏كردن خود نمي‏دانيم كه ضرراست يا نفع و در ساكن‏شدنمان نمي‏دانيم كه نفع است يا ضرر چه نفع و ضرر ظاهر را بدانيم يا ندانيم و لابد هم هستيم كه يا حركت كنيم يا ساكن باشيم و نمي‏توانيم كه نه متحرك باشيم و نه ساكن.

پس آنچه در واقع از براي ما نفع دارد در ظاهر و باطن و در روح و بدن و در دنيا و آخرت اسم همانها رضاي خدا است و آنچه ضرر دارد از براي ما در ظاهر و باطن و روح و بدن و دنيا و آخرت اسم همان غضب خدا است و به غير از اين معني، خدا را رضا و غضبي نيست چرا كه خداي خالق چيزها جل‏شأنه مناسبتي با چيزي ندارد كه آن چيز مرضيّ او باشد و ضدّيتي و منافرتي با چيزي ندارد كه آن چيز مسخوط او باشد و از آن گريزان باشد و از اين جهت است كه مي‏گوييم فايدة خلق عايد خود خلق مي‏شود نه عايد خداي بي‏نياز و مي‏گوييم كه نفعي به او نمي‏رساند طاعت مطيعان پس خودشان نفع كرده‏اند و ضرر به او نمي‏رساند معصيت گناهكاران پس خودشان ضرر كرده‏اند ان احسنتم احسنتم لانفسكم و ان اسأتم فلها.

 

«* ميزان صفحه 124 *»

بالجمله پس نفع و ضرر چيزها نسبت به انسان محسوس است و همين نفعها رضاي خدا است و همين ضررها غضب خدا است. پس بسي واضح است كه از براي خداي قادر عالم حكيم رضائي و غضبي هست و اگر رضا و غضب خود را به خلق نرساند خلق خودشان از پيش خود نمي‏توانند راه به سوي آنها پيدا كنند.

پس چون ما او را قادر دانستيم و يقين كرديم كه او قادر است به طوريكه هرچه را بخواهد زير و رو كند و تغيير دهد مي‏تواند و دانا هم هست به احوال ما و مي‏داند كه چه‏چيز ضرر دارد از براي ما و چه‏چيز نفع دارد و مي‏داند كه ما نمي‏دانيم نفع و ضرر خود را و يقين داريم كه حكيم هم هست و ما را آفريده از براي نفع‏بردن اگر به مقتضاي رضاي او عمل كنيم و از براي هلاك‏شدن اگر به مقتضاي غضب او عمل كنيم پس اگر ما از راهي رفتيم و او ما را منع نكرد مي‏دانيم يقيناً كه از براي ما ضرر ندارد كه اگر ضرر مي‏داشت ما را منع مي‏فرمود و به ما مي‏فهمانيد ضرر آن را چرا كه مي‏تواند به ما بفهماند و اگر آن راه از براي ما ضرر دارد و حال آنكه مي‏تواند ضرر آن را به ما بفهماند ما را منع مي‏كند چرا كه قادر است بر منع‏كردن ولكن نه اين است كه بايد ما را جبر كند كه منفعتهاي خود را به كار بريم يا آنكه جبر كند و به طوري منع كند كه نتوانيم

 

«* ميزان صفحه 125 *»

به مضرتها عمل كنيم چنانكه خود فرموده: انّا هديناه السبيل اما شاكراً و اما كفوراً و فرموده: فمن شاء فليؤمن و من شاء فليكفر.

پس هرگاه شخصي برخاست در حضور چنين خداي قادر عالم حكيم صاحب رضا و غضب و گفت كه من از جانب اين خداي قادر داناي حكيم هدايت‏كنندة صاحب رضا و غضب آمده‏ام و پيغامهاي او را از براي شما آورده‏ام و چون علامت اين ادعائي كه مي‏كنم در ظاهر بشرة من نيست كه به آن علامت بفهميد كه من راست مي‏گويم يا دروغ بعضي از كارها كه عاجزيد از كردن آنها، آنها را بر دست من جاري كرده كه شماها بفهميد كه من از جانب او آمده‏ام و اگر من در اين ادعائي كه كردم دروغگو باشم چون او مي‏داند كه من دروغ گفته‏ام و خود را نسبت به او داده‏ام و مي‏تواند كه منع كند مرا پس مرا منع كند به ‌هر طوري كه شماها بفهميد كه من دروغ گفته‏ام. پس چون من خارق عادت شما را اظهار كردم و او تصديق مرا كرد به اينطور كه به شما نفهمانيد از هيچ راهي كه من دروغگويم شماها به تصديق او مطمئن شويد و خاطرجمع باشيد كه من راست مي‏گويم و از علامات صدق من اين است كه اگر شما اطاعت من نكنيد او به من گفته كه شما را اذيت كنم و بلاها بر شما وارد آورم و خانه‏هاي شما را خراب كنم و زنها و اطفال شما را

 

«* ميزان صفحه 126 *»

اسير كنم و اموال شما را غارت كنم و خود شما را خدم و حشم خود و ساير مصدّقان خود قرار دهم و اگر بخواهم بر شما منت گذارم و رها كنم يا چيزي از شما بگيرم و شما را چند صباحي مهلت دهم يا از اول امر شما را بكشم و آن كه را كه نكشتم ذليل و خوار كنم و او به من وعده كرده كه من تو را نصرت مي‏كنم در ظاهر به واسطة مصدّقان و در باطن به امرهاي باطني و ارواح باطنه مثل ملائكه و جن و ساير اسباب پس اسباب ظاهره و باطنه از براي تو مهيا مي‏كنم.

پس مردم نظر كنند و ببينند كه بر طبق ادعاي خود جاري شد و آنچه را كه خواست در حضور خداوند قادر عالم حكيم هادي رؤف رحيم به عمل آورد پس همة اين مصيبتها را به منكران وارد آورد و اين خداي رحيم رحمي به آنها نكرد با وجودي كه قادر علي‏الاطلاق بود و مي‏توانست رحم كند و نگذارد آن شخص اين همه مصيبتها را بر بندگان او وارد آورد پس يقين مي‏كنيم كه به عمل اين شخص راضي است و خود او را فرستاده و قوت و قدرت بر اين كارها به او عطا كرده و دائماً تسديد و تأييد او را كرده. پس ماها به تصديق چنين خدايي يافتيم كه آنچه اين شخص از امورات غيبيه اظهار كرده از جانب او است و اگر ما به او مطمئن نبوديم و

 

«* ميزان صفحه 127 *»

سبب اطمينان خود را تصديق او قرار نمي‏داديم البته نمي‏توانستيم پي ببريم كه اين كاري كه اظهار كرد از جانب خدا است و از جانب شيطان نيست. پس چون اظهار كارهاي غيبي را هم خدا مي‏كند و هم شيطان، نفس ظهور آن امور حجت نيست و همة حجت در تصديق خدا است و چون خدا غالب است بر شيطان، شيطان نمي‏تواند در مقابل او آنچه را كه بر دست انبياي خود اظهار مي‏كند، او هم بر دست اولياي خود اظهار كند.

بالجمله همة مقصود اين است كه فكر كني و بداني كه هر دليلي و برهاني و معجزه و كرامتي كه به آن ضم نشود تصديق خدا به هيچ‏وجه مورث يقين نيست از براي شخص عاقل، پس هر دليلي و برهاني و معجزه و كرامتي به انضمام تصديق خدا مورث يقين است نه به تنهايي، چرا كه حيله‏ها در عالم بسيار است كه عامة خلق خبر ندارند از آنها و انسان هر امري كه از آن بزرگتر نباشد و ظهور آن را از شخصي مشاهده كند احتمال مي‏دهد كه به يكي از حيله‏ها، اظهار اين امر را كرده ولكن چيزي‌كه رفع جميع احتمالات را مي‏كند و سبب يقين و اطمينان تمام مي‏شود، تصديق خدا است و بس الا بذكر اللّه تطمئن القلوب و قلب را خداوند چنين مجبول كرده كه مطمئن به غير خدا نشود و اگر كسي خيال

 

«* ميزان صفحه 128 *»

كند كه به چيزي مطمئن شد و يقين كرد بدون تصديق خدا واللّه بر خطا رفته و گمان خود را يقين نام نهاده و در واقع خدا مي‏داند كه اين شخص صاحب يقين نيست و صاحب مظنه و تخمين است و ادعاي بي‌جا مي‏كند.

و اگر خدا چنين قراري در ملك خود داده بود كه كسي بتواند بر امر خلاف واقع يقين كند حجتي از او باقي نبود بر شخصي كه مي‏گفت من يقين داشتم بر اينكه پيغمبر9 نعوذباللّه صادق نبود و يقين داشتم كه ابوجهل العياذباللّه راستگو بود، پس خدا قرار نداده كه احدي بتواند بر خلاف امر واقع يقين كند و چون امور غيبيه را شخص خبر ندارد كه از چه باب و به كدام از اسباب اظهار مي‏شود و نمي‏تواند به محض ديدن آنها يقين كند كه در واقع چنين است مگر آنكه خداوند تصديق كند و راه تصديق‌كردن او را عرض كردم و اگر در آن امور بخواهي از غير تصديق خداوند يقين تحصيل كني محال است، مگر آنكه گماني كرده‏اي و اسم آن گمان را به غلط يقين گذارده‏اي. اين است كه مي‏فرمايد: فبأيّ حديث بعد اللّه و آياته يؤمنون و مي‏فرمايد: كفي باللّه شهيداً بيني و بينكم ومي‏فرمايد: أليس اللّه بكافٍ عبده و مي‏فرمايد: أولم‏يكف بربك انه علي كل شي‏ء شهيد الا انهم في مرية من لقاء ربهم الا انه بكل

 

«* ميزان صفحه 129 *»

شي‏ء محيط و مي‏فرمايد: الا بذكر اللّه تطمئن القلوب و امثال اين آيات بسيار است و اين‏جور دليل را دليل تصديق خدا مي‏نامند و گاهي دليل تقرير مي‏گويند و معروف است در نزد فقها كه مي‏گويند فعل معصوم و قول او و تقرير او از براي مكلفين حجت است و مراد از تقرير معصوم آن است كه شخصي در حضور او عملي بكند و او ساكت شود و منع او را نكند، پس چون در حضور او اين عمل شد و او منع نفرمود با وجودي كه اگر اين عمل مرضيّ او نبود بايد منع كند و منع نكرد و ساكت شد، آن سكوت را تقرير او گفته‏اند. پس چون در حضور خداي آفرينندة معصومين: امري اتفاق افتاد و او ساكت شد و منع نكرد، تقرير كرده آن امر را و تقرير او حجت است و گاهي اين‏جور دليل را دليل تسديد مي‏گويند به مناسبتي.

بالجمله پس چون دانستي كه در نفس ظهور امري غيبي، شخص عاقل صاحب شعور نمي‏تواند يقين كند كه آيا به چشم او چنين آمده يا در واقع هم چيزي بوده و اگر در واقع هم بوده آيا از جانب خدا است يا از جانب شيطان است؟ و يافتي كه تمام اطمينان بر خدا و تصديق او بايد باشد، پس خواهي دانست كه تصديق او محكمتر است از جميع معجزات و كرامات كه از آدم و نوح و ابراهيم و موسي و عيسي و ساير انبيا و اوليا صادر شده

 

«* ميزان صفحه 130 *»

بلكه محكمتر است از جميع معجزاتي كه از پيغمبر آخرالزمان9 و از ائمة طاهرين سلام‏اللّه‏عليهم ظاهر شده چرا كه جميع آن معجزات را ما دانستيم كه از جانب او است و از جانب غير او نيست به دليل تصديق و تقرير و تسديد و تأييد او. پس بايد نهايت اعتناي شخص عاقل طالب حق به اين دليل تصديق و تقرير باشد و بس و اين دليل به تنهايي حجت است و به تنهايي كافي است و هيچ دليلي به تنهايي حجت نيست و كفايت نمي‏كند مگر به انضمام دليل تقرير خداوند بر آن.

پس اگر يافتي كه دليل تقرير بالاترين جميع دليلها است از اول دنيا تا آخر آن در دنيا و آخرت پس بدان‏كه در ميان شيعة اثني‏عشري بلكه در ميان اهل اسلام خلافي نيست كه خداوند عبادت و بندگي را از مردم خواسته در هر زماني و در هر عصري و در هر شهري و باز خلافي نيست كه معني عبادتي كه او از مردم خواسته اين است كه مردم به رضاي او عمل كنند و از غضب او پرهيز نمايند و از جملة امور بديهية واضحة ظاهره اين است كه به غير از پيغمبري كه از جانب او مي‏آيد كسي مطلع به رضا و غضب او نيست چرا كه كسي ديگر از نزد او نيامده پس بايد جميع رضا و غضب او را در اصول دين و فروع دين، از امور دنيا و آخرت در

 

«* ميزان صفحه 131 *»

كلية امور و جزئية آنها از او بياموزند و بس و چون بنا نشده كه پيغمبري كه از جانب خدا مي‏آيد در دنيا باقي بماند لابد است كه اقوال او را و تمام رضا و غضبي كه از جانب خداوند آورده به روايت و حكايت باشد كه سابقان آن امور را بگويند و لاحقان بشنوند و يقين كنند. پس اگر پيغمبري وصيي و خليفه‏اي از براي خود تعيين كرد يا وصيتي ديگر كرد به غير از آنكه لاحقان از سابقان بشنوند و قبول كنند راهي ديگر نيست و اين امر مخصوص به زمان ماها و غير ماها نيست در همة زمانها چنين بوده و الآن چنين است و بعد از اين چنين خواهد بود و خداي قادر عالم هادي صاحب رضا و غضب هم تصديق و تقرير كرده اين راه و رسم را و اگر راضي به اين رسم نبود تغيير مي‏داد اين رسم را چرا كه قادر بود و مي‏دانست رسم ماها را پس چون تغيير نداد اين رسم را دانستيم يقيناً كه او راضي است به اين رسم در هر زماني و در هر عصري و در هر شهري فلن‏تجد لسنة اللّه تبديلاً و لن‏تجد لسنة اللّه تحويلاً پس يافتيم به طور يقين به دليل تقرير او كه از جميع دليلهاي اولين و آخرين محكمتر است كه او راضي است به اين رسم و اين رسم از جانب او است بدون شك و شبهه پس چون يقين كرديم به اين رسم كه رسم خدا است و تغيير و تبديلي در اين رسم خدايي نيافتيم

 

«* ميزان صفحه 132 *»

هرگز در هيچ زماني و ديديم در نزد خودمان ضرورياتي چند را كه از سابقين ما به ما رسيده به طوريكه نيافتيم در آنها خلافي در هيچ طبقه از طبقات، دانستيم كه اين ضروريات مصدَّق و مقرَّرند به تصديق و تقرير خداوند عالم و هيچ سهوي و خطائي و نسياني در آنها راهبر نيست چرا كه سهو و نسيان در خداوند عالم جل‏شأنه راهبر نيست. پس اين ضروريات حجت خدا است و حجت رسول او است و حجت اوصياي او است صلوات‏اللّه‏عليهم، بدون شكي. پس بايد دست طالبان حق به دامان اين ضروريات برسد و چنگ حاجات وصول به حق به اين عروة‏الوثقي بند شود و همين است عروة‌الوثقي لاانفصام لها كه هرگز گسيخته نخواهد شد مطلقا و اينها است كشتيهاي نجات كه هركس بر آنها سوار شد نجات يافت و هركس تخلف كرد هلاك شد و هركس هر وقت هلاك شده به جهت تخلف از تقرير خداوند هلاك شده و هركس نجات يافته به جهت تمسك او به تقرير خداوند نجات يافته و السلام علي من اتبع الهدي فبأي حديث بعد اللّه و آياته يؤمنون و بأي شي‏ء بعده يتمسكون و بأي شي‏ء يتيقنون فما لهم لايؤمنون باللّه العظيم حسبنا اللّه و نعم الوكيل نعم المولي و نعم النصير.

پس چون ديديم كه به غير از اين ضروريات چيزي در دست

 

«* ميزان صفحه 133 *»

ما نيست كه متفقٌ‏عليه باشد و تقرير خداوند عالم جل‏شأنه بر روي آنها است به اطمينان خداوند جل‏شأنه خاطرجمع شديم و دانستيم كه اين ضروريات، قائمان مقام خدا و رسول خدا9 و ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم هستند در اداي رضاي خدا و بيان غضب او ربنا اننا سمعنا منادياً ينادي للايمان ان آمنوا بربكم فآمنّا ربنا فاغفرلنا ذنوبنا و كفّر عنا سيئاتنا و توفّنا مع الابرار ربنا لاتزغ قلوبنا بعد اذ هديتنا و هب لنا من لدنك رحمة انك انت الوهاب.

و چه‏بسيار غافلي كه تمنا مي‏كند كه كاش در زمان يكي از معصومين: بودم و معجزات ايشان را مي‏ديدم و يقين و اطميناني تحصيل مي‏كردم و غافل است از اينكه اين زمان هم صاحبي دارد و امام‏عصر عجل‏اللّه‏فرجه، صاحب اين زمان است و اين ضروريات را تقرير كرده و دليل تقرير را همة فقها گفته‏اند كه اگر شخصي در حضور معصوم كاري كرد و معصوم7 ساكت شد و منع او را نكرد، اين سكوت او حجت است، مثل قول و فرمايش او بدون تفاوت و مثل فعل او كه حجت است بدون تفاوت.

و اگر كسي خيال كند كه شايد از راه تقيه سكوت فرموده پس سكوت او حجت نيست.

عرض مي‏كنم كه اين احتمال در فرمايش و قول و فعل او هم

 

«* ميزان صفحه 134 *»

هست بدون تفاوت، هرطور كه در قول و فعل او مي‏كني در سكوت و تقرير او هم بكن. آيا امام اين زمان معصوم نيست كه سكوت او را و تقرير او را حجت نمي‏داني؟ يا غافل شده‏اي؟ يا نعوذباللّه غرضي داري و اين حرفها را بهانة خود كرده‏اي؟ و اگر در امام‏عصر عجل‏اللّه‏فرجه حرفي داري در خداي امام ‏عصر7 نمي‏تواني حرفي داشته باشي و حجت او بر تو تمام است، تقرير او را حجت كن.

و باز گمان نكني كه اگر تقرير امام7 يا تقرير خداوند جل‏شأنه حجت باشد پس اهل‌عصيان معصيت مي‏كنند و خداوند جل‏شأنه و امام7 ساكت هستند و فريادي بر سر كسي نمي‏زنند كه چرا معصيت مي‏كني؟ پس اگر كسي معصيت كرد و صدايي از خداوند جل‏شأنه و امام7 به گوش او نرسيد بنا بر آنچه تو گفتي پس معلوم مي‏شود ايشان راضي بوده‏اند كه اين شخص چنين عملي بكند و چون راضي هستند پس معصيت نيست پس طاعت است. پس هركس هر كاري و معصيتي بكند و هر اعتقاد باطلي كه مي‏خواهد تحصيل كند يا در تحير باشد و يقيني نداشته باشد يا بهر مذهبي كه ميل دارد اختيار كند مادامي كه صدايي به گوش او نرسد معلوم است كه خداوند جل‏شأنه يا امام7 تصديق و تقرير كرده‏اند.

 

«* ميزان صفحه 135 *»

حاشا و كلا كه چنين غافل شوي و چنين گماني كني اگر طالب حق باشي. پس فكر كن كه كدام صدا از صداي ضروريات رساتر است و كدام ندا از نداي آنها فصيحتر و بليغتر كه هيچ اختلافي در آنها راهبر نيست هر دليلي و برهاني كه غير از اينها است محل خلاف است كه بعضي مي‏گويند بكن و بعضي مي‏گويند مكن مگر اين ضروريات كه اگر مي‏گويند بكن همگي مي‏گويند بكن و اگر مي‏گويند مكن همگي مي‏گويند مكن و در هيچ زمان و هيچ عصري فرياد ظاهري از جانب خداوند جلّ‏شأنه يا از جانب حجت زمان7 به گوش كسي نمي‏رسد كه بكن يا مكن مگر آنكه در حضور ظاهري باشي و الآن هم اگر در حضور ظاهري امركنندگان به معروف و نهي‏كنندگان از منكر كاري بكني خواهند گفت كه خوب كردي يا بد كردي پس بدان‏كه حجت خداوند جل‏شأنه در همة زمانها بر خلق تمام است و احدي را عذري باقي نيست و چون سخن به اينجا رسيد مناسب شد كه دقيقه‏اي ديگر را در ضمن فصلي جداگانه عرض كنم تا طالبان حق بر بصيرت باشند به توفيق خداوند جلّ‏شأنه.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 136 *»

فصل

پس متذكر باش اين دقيقه را كه اگر گفتيم بر خداوند عالم است كه احقاق حق كند و بر او است كه ابطال باطل نمايد مراد چيست. آيا مراد اين است كه اگر مدعي بر حق است او را باقي بگذارد و المي به او وارد نياورد از ناخوشيها و بلاها و فقر و فاقه و پريشانيها؟ و بايد او هرگز نميرد و اهل و عيال و خدم و حشم و خانه و املاك و مزارع و راه مداخل و تجارات و منافع او محفوظ باشد از جميع آفتها و بلاها؟ و اگر مدعي بر باطل است بايد خداوند جل‏شأنه نگذارد كه او تكلم كند و ادعائي نمايد و مردم را كر كند كه نتوانند از او بشنوند يا او را في‏الفور بكشد؟ يا صورت ظاهر او قبيح و معوجّ شود؟ يا اهل و عيال او ناخوش شوند و بميرند؟ يا خانة او خراب شود و اوضاع و اسباب او از هم بپاشد و راههاي مداخل او سد شود و املاك و مزارع او به زمين فرو رود و به فقر و فاقه و پريشاني گرفتار شود و خوار و ذليل شود و سائل به كف گردد؟ يا مراد اينطورها نيست؟

و اگر مراد از احقاق حق و ابطال باطل اينطورها مي‏بود، در روي زمين هرگز مدعي باطلي به‌هم نمي‏رسيد مطلقا و هميشه دولت

 

«* ميزان صفحه 137 *»

دولت حق بود و از زمان آدم تا به حال چنين امري اتفاق نيفتاده بلكه در اين بلاهاي ظاهري امر به عكس است چرا كه خداوند جل‏شأنه به جهت تنبيه مؤمنين و به جهت كفارة گناه ايشان و به جهت رفع درجات ايشان چه‏بسيار بلاها كه بر ايشان وارد مي‏آورد و كفار و منقطعين از خود را به خودشان وامي‏گذارد و خذلان مي‏كند چنانكه مي‏فرمايد: و لولا ان‏يكون الناس امة واحدة لجعلنا لمن يكفر بالرحمن لبيوتهم سقفاً من فضة و معارج عليها يظهرون و لبيوتهم ابواباً و سرراً عليها يتكئون و زخرفاً و ان كل ذلك لمّا متاع الحيوة الدنيا و الآخرة عند ربك للمتقين و مي‏فرمايد: لايغرّنّك تقلّب الذين كفروا في البلاد متاع قليل ثم مأويهم جهنم و بئس المهاد و مي‏فرمايد: ولايحسبنّ الذين كفروا انما نملي لهم خير لانفسهم انما نملي لهم ليزدادوا اثماً و لهم عذاب مهين.

پس در معني اين‌جور آيات فكر كن و در احوال كفّاري كه پيش بوده‏اند و حال هستند فكر كن و در احوال مؤمنين گذشته فكر كن، پس بياب كه مراد از احقاق حق زيادكردن اسباب و اوضاع دنياي فاني نيست و مراد از ابطال باطل كم‏كردن متاع قليل اين دنياي دنيّ نيست. بلكه مراد از احقاق حق اين است كه خداوند دليل و برهان اقامه كند از براي طالب حق به طوري كه

 

«* ميزان صفحه 138 *»

راهي از براي شك و شبهه باقي نماند از براي او، و مراد از ابطال باطل اين است كه دليل و برهان يقيني خداوند اقامه كند از براي طالب حق به طوري كه راه شكي از براي او باقي نماند در بطلان باطل، پس بر خداوند عالم جل‏شأنه است كه دليل و برهان اقامه كند بر حق به طوري كه طالب حق در نفس خود احتمال ندهد كه آن باطل است و دليل و برهان اقامه كند در ضايع‌كردن باطل به طوري كه طالب حق احتمال ندهد كه آن حق است مثل آنكه نور را از ظلمت تميز داده كه احتمال نمي‏رود كه آن ظلمت است و ظلمت را از نور تميز داده به طوري كه احتمال نمي‏رود كه آن نور است بلكه بايد حق از نور واضحتر باشد و باطل از ظلمت تاريكتر باشد به اين معني كه در نور و ظلمت شايد گاهي كسي شك كند و بگويد شايد در چشم من چيزي هست يا شايد من خواب ديده‏ام و نور و ظلمتي خيال كرده‏ام كه مطابق با خارج نيست و در حق و باطل چنين احتمالي بايد نرود و معني يقين همين است كه احتمال خلاف در آن راه نيابد. پس در جايي كه نور با ظلمت مشتبه نشود با احتمال اشتباه، چه خواهد بود حال حق و باطل كه احتمال اشتباه در آنها راه ندارد، چنانكه مي‏فرمايد: ومايستوي الاعمي و البصير و لا الظلمات و لا النور و لا الظلّ و لا الحرور و مايستوي

 

«* ميزان صفحه 139 *»

الاحياء و لا الاموات اما در نزد طالب بي‏غرض مساوي نيست حق با باطل و كور با بينا و ظلمات با نور و سايه با آفتاب و مردگان با زندگان و اگر غرض آمد البته تحريف مي‏كند و هر چيزي را از جاي خود تغيير مي‏دهد و اسم حق را بر سر باطل و اسم باطل را بر سر حق مي‏گذارد و اسم نور را بر ظلمت و اسم ظلمت را بر نور مي‏گويد چنانكه مي‏فرمايد: و يحرّفون الكلم عن مواضعه و مي‏فرمايد: و ذروا الذين يلحدون في اسمائه و آنها كه تحريف و الحاد مي‏كنند دانسته و فهميده مي‏كنند چنانكه مي‏فرمايد: و جحدوا بها و استيقنتها انفسهم ظلماً و علوّاً يعني انكار كردند آن امور حقه را و حال آنكه در دلهاي خود يقين داشتند بر حقيت آنها.

پس چون از روي ظلم و تكبر دانسته و فهميده كسي انكار حق بكند بر خداوند جل‏شأنه نيست كه او را منع كند جبراً و قهراً و نگذارد كه او انكار كند اين است كه مي‏فرمايد: لتنذر من كان حياً و مي‏فرمايد: انك لاتسمع من في القبور يعني كسي كه خود را هلاك كرده و از روي عمد مي‏خواهد خود را در قبر هلاكت و جهالت و كفر مستور كند تو نمي‏تواني به جبر به آنها بشنواني حق را و مراد از شنيدن قبول كردن است نه شنيدن ظاهري چرا كه در ظاهر مي‏شنيدند لهم قلوب لايفقهون بها و لهم اعين لايبصرون بها و لهم آذان

 

«* ميزان صفحه 140 *»

لايسمعون بها پس چون مراد از احقاق حق و ابطال باطل را فهميدي پس بعد از آن مغرور نكند تو را آمد و شد كفار و انكار ايشان مر حق را بعد از بيان و زيادتي عمر و دولت ايشان و مهيابودن اسباب و اوضاع و خدم و حشم و ساير متاعهاي دنيا چرا كه نيست اينها مگر متاع حيات دنيا و آن متاع قليل است و حق و آخرت باقي بي‏نهايت نزد خدا است و آن را از براي طالبان آن آماده كرده.

پس اميد است كه طالبان حق متذكر باشند كه معني تقرير و تصديق و سكوت خداوند جل‏شأنه، تقرير دليل و برهان است و معني آنكه خدا بايد باطل كند باطل را، اين است كه دليل و برهاني را از براي آن باقي نگذارد، بلكه دليل و برهان به ردّ آن بيان فرموده. پس همين‏كه مراد معلوم شد بدان‏كه اهل باطل نمي‏توانند استدلال كنند بر ادعاي خود به دليل تقرير به اينكه اگر ما باطل بوديم خدا ما را مهلت نمي‏داد كه زنده باشيم بلكه خداوند مهلت داده ايشان را كه كفر و زندقه و فسق و فجور ايشان زياد شود تا مستحق عذاب ابد شوند چنانكه فرموده: انما نملي لهم ليزدادوا اثماً و لهم عذاب مهين و اما مهلت حقيت و دليل و برهان حق را مطلقا به ايشان نداده و نداي خود را از زبان انبيا و اولياي خود در هر عصري به آواز بلند فصيح و بليغ به گوش خلق رسانيده كه

 

«* ميزان صفحه 141 *»

اهل باطل بر باطلند به دليل و برهان و استدلالي كه اهل باطل نتوانند رد كنند اگرچه انكار كنند و معني باطل همين است كه دليل در دست نداشته باشد و بي‏دليل انكار حق كند و اگر دليل داشت كه باطل نبود و اگر انكار حق را بي‏دليل نمي‏كرد كه باطل نبود، پس بايد زنده باشد و متاع دنياي فاني به او برسد و انكار حق را بدون دليل كند و از اين است كه خداوند جل‏شأنه علامت صدق و راستي را برهان قرار داده و فرموده: قل هاتوا برهانكم ان كنتم صادقين و برهان آن ميزاني است كه همة مختلفين آن را قبول داشته باشند و نتوانند بگويند ما آن را قبول نداريم اگرچه اهل غرض و مرض به مقتضاي آن عمل نكنند و از روي عمد دانسته و فهميده هلاك شوند و چون وضع اين مختصر از براي رفع نزاع در ميان شيعة اثني‏عشري است و بس، اكتفا مي‏شود به ذكر آن ميزانها كه همة ايشان قبول دارند و كاري با ساير فرقه‏هاي هفتاد و دو گروه هالكه نيست پس هركس به مقتضاي آن ميزانهاي قبولي خودشان عمل كرد حق با او است و هركس تخلف كرد خود داند با خداي خود، مهياي جواب باشد در وقتي كه خداوند قهار به او بگويد: آللّه اذن لكم ام علي اللّه تفترون.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 142 *»

فصل

پس چون دانستي كه تمامي برهان در تقرير خدا است و بس به طورهايي كه گذشت نه چيزي ديگر مگر آنكه آن‏چيز را هم خداوند تقرير فرمايد، پس بدان كه اگر كسي دليلي آورد يا خارق عادتي اظهار كرد اگر آن دليل و آن خارق عادت منافاتي با حقي كه پيش به تقرير خدا ثابت شده ندارد آن دليل و آن خارق عادت از جانب خداوند مقرر خواهد بود و لازم است تصديق آن به تقرير خدا جل‏شأنه و اگر آن دليل و آن خارق عادت منافاتي با حقي‌ دارد كه پيشتر مقرر بوده ازجانب خداوند جل‏شأنه آن دليل و آن خارق عادت از جانب شيطان است و خداوند نفس همان دليل و نفس همان خارق عادت را دليل بطلان مدعي قرار داده و اگر او را مهلت داد بعد از آن، مهلتِ خسران است نه مهلتِ تقرير و تسديد پس لازم است بر كساني كه مطلعند بر آن حق سابق مقرّر من عنداللّه كه او را تكذيب كنند اگرچه عامي باشند و آن شخص مدعي ملا باشد و اگرچه آنها عاجز باشند از اظهار خارق عادت و آن شخص مدعي قادر باشد مثل آنكه اگر شخص ملايي استدلال كند به آية قرآن يا چيزي ديگر كه مثلاً خوردن شراب حلال است از براي شيعيان و

 

«* ميزان صفحه 143 *»

كسي ديگر به ضرورت اسلام دانسته باشد كه شراب حرام است اگرچه عامي باشد بايد او را رد كند و بگويد اين دليل كه تو آوردي منافات دارد با آن حق ثابت سابق كه حرمت شراب بود به ضرورت اسلام و نبايد مغرور شود كه شخص مدعي ملا است و من عامي هستم شايد او چيزي دانسته كه من ندانسته‏ام پس نفس ادعاي او را خداوند دليل بر بطلان او قرار داده به سبب حق سابق ثابت يقيني به ضرورت اسلام.

و همچنين اگر شخص صاحب‌تصرفي مدعي شد كه من امام و معصوم هستم از جانب خدا و امام بايد سيزده‏نفر باشند و بر طبق ادعاي خود كوهي را از جاي خود كند يا دليل حقيت خود قرار داد شق‏القمر را و به نظر تو چنان نمود كه قمر پاره شد پس چون نفس ادعاي اين مدعي و نفس عمل او منافات دارد با اينكه به دليلهاي يقيني سابق و به ضرورت مذهب شيعة اثني‏عشري معلوم شده كه ائمة بر حق سلام‏اللّه عليهم دوازده نفرند و بيشتر نيستند خداوند جل‏شأنه بطلان اين مدعي را به نفس ادعاي خودش ظاهر كرده و به نفس عمل او فرموده كه اين شخص بر باطل است چرا كه دوازده‌بودن امام يقين بود مگر كسي كه يقين اول را نداشته باشد و چنين شخصي اثني‏عشري نيست و سخن در اثني‏عشري بود كه يقين

 

«* ميزان صفحه 144 *»

داشته باشد كه امام بر حق دوازده نفرند و بس. پس در اين هنگام لازم نيست در حكمت كه خداوند نگذارد كه اين مدعي كوه را حركت دهد يا نگذارد كه به مردم بنماياند پاره‏شدن قمر را چرا كه اگر مقصود واضح‏كردن بطلان او بود كه به نفس ادعاي خودش بطلانش را خداوند واضح فرموده به ضرورت مذهب و ساير دليلهاي يقينيه و اگر مقصود اين است كه شخص گمراه نشود و گمراه نكند كه گمراه و گمراه‏كننده هميشه در عالم بوده‏اند و از روي عمد دانسته و فهميده گمراه شده‏اند پس نبايد كسي كه عاجز است كه كوه را حركت دهد يا عاجز است كه به مردم بنماياند پاره‏شدن قمر را كه متحير شود يا تصديق كند اين شخص مدعي را و بگويد من كه عاجزم از تصرف‏كردن در ملك و ملكوت نبايد بي‏ادبي كنم به كسي كه قادر است بر تصرف در آنها پس بايد تصديق او كنم يا اقلاً ساكت باشم و او را رد نكنم پس عرض مي‏كنم كه آيا آنها كه سابقاً اقرار داشتي قادر بر تصرف در ملك و ملكوت نبودند؟ و آيا خبر ندادند كه هركس چنين ادعائي بكند قبول مكنيد؟ پس شك‏كننده در باطل بودن اين مدعي، در واقع شك‏كننده است در حقيت آن صاحبان تصرف يقيني و چنين شخصي اثني‏عشري نيست و سخن در اثني‏عشري است.

 

«* ميزان صفحه 145 *»

و مبادا گمان كني كه پيغمبر9 آمد و اظهار خارق عادت فرمود و بسياري از چيزهاي يقيني سابقين را منسوخ فرمود پس از چه راه بايد تصديق او را كرد.

و اگر چنين گماني كردي غافل مشو و هوش خود را جمع كن كه آيا موسي و عيسي علي‏نبينا و آله و عليهماالسلام خبر داده بودند و به طور ضرورت دين خودشان به خلق رسانيده بودند كه بعد از ما پيغمبري نخواهد آمد و پيغمبري به ما ختم شد؟ يا آنكه خبر داده بودند و به ضرورت خودشان به خلق رسانيده بودند كه ما پيغمبر آخرالزمان نيستيم و پيغمبر آخرالزمان خواهد آمد؟ و آيا پيغمبر9 انكار حقي كه سابقاً ثابت بود فرمودند يا آنكه اقرار به حقيت جميع انبياء سلف كه ثابت بودند داشتند؟ و شرايع ايشان را از براي امتهاي ايشان حق مي‏دانستند و تصديق مي‏فرمودند؟ بلي بعد از آنكه حق سابقي را انكار نفرمودند و اثبات پيغمبري خود را كه منافاتي با آن حقهاي سابق نداشت فرمودند آن‏وقت شريعت ايشان را از براي امت خود منسوخ كردند چنانكه بسياري از شريعت خود را هم منسوخ فرمودند مثل عدّة وفات كه در اول اسلام تا يك‌سال بود بعد منسوخ فرمودند و چهارماه و ده‌روز قرار دادند.

بالجمله پس ان‏شاءاللّه معلوم‌شد كه اين ضروريات اسلاميه و

 

«* ميزان صفحه 146 *»

ايمانيه حقهاي ثابت سابق هستند در ميان شيعة اثني‏عشريه و هركس هرادعائي كه مي‏كند چه عالم و چه عامي و چه صاحبان تصرف و چه عاجزان از تصرف، بايد طوري باشد كه منافاتي با آن ضروريات نداشته باشد و اگر منافات دارد همان منافات را خداوند دليل بطلان مد‌ّعي قرار داده و بايد عالم و عامي و صاحبان تصرف و عاجزان كلاً رد بر او كنند و تحيري به خود راه ندهند و اگر متحير شدند و شك كردند يا غافل بوده‏اند يا خودشان اهل‌غرض بوده‏اند يا درحقيت سابقين در شك بوده‏اند. و السلام علي من اتبع الهدي و اجتنب سبيل الردي.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 147 *»

فصل

چون دانستي و متذكر شدي كه اين ضروريات اسلاميه و ايمانيه كلاً ميزانهاي عدل خدا است و مصد‌َّق و مقر‌َّر از جانب او است كه جميع شيعة اثني‏عشريه آنها را قبول دارند مناسب است كه درجات آنها را به قدر كفايت عرض كنم كه موجب تذكر خود و ساير طالبان حق شود به توفيق خداوند عالم جل‏شأنه.

پس عرض مي‏شود كه از براي ضروريات درجات است پس بعضي از آنها ضروريات اسلام است مثل وجوب نماز پنجگانه و روزة ماه مبارك رمضان و حج و دادن خمس و زكات و جهاد در راه خدا با شرايط آنها و حرمت شراب و زنا و امثال اينها و بودن آخرتي پس از اين دنيا و جنتي و ناري و معادي جسماني و حشري و نشري و امثال اينها.

و بعضي از ضروريات، ضروريات مذهب است مثل وجوب اعتقاد به عصمت انبيا: با جواز ترك اولي از ايشان و وجوب اعتقاد به عصمت پيغمبر آخرالزمان9 و عصمت ائمة اثني‏عشر صلوات‏اللّه‏عليهم و عدم ظهور ترك اولي از ايشان و اينكه ايشان اشرف كاينات و خلاصة موجودات مي‏باشند و مثل وجوب گرفتن

 

«* ميزان صفحه 148 *»

وضو به اينطور كه آب را از بالاي رو بريزند و در شستن دستها از مرفق شروع كنند و به سر انگشتان ختم كنند و پاها را مسح كنند.

و بعضي از آنها اتفاقات علماي شيعه است كه آنها را اجماعات مي‏گويند و مراد از اجماعي كه خروج از آن جايز نيست در ميان علما آن چيزي است كه همة علماي شيعه يك‏طور فتوي داده باشند اگرچه ساير شيعيان از آن خبر نداشته باشند و محتاج باشند كه از يكي از علما سؤال كنند مثل آنكه در حال اختيار در نماز بايد سورة حمد خواند و سورة ديگر عوض آن نمي‏توان خواند و ترك ركوع عمداً و سهواً نماز را باطل مي‏كند.

پس هر چيزي كه در طبقة اعلا به حد ضرورت رسيده طبقات اسفل بايد از آن تخلف نكنند چرا كه خودشان جزء طبقة اعلا هستند و اگر تخلف كنند از روي عمد كافر شوند به خلاف طبقة اعلا كه اگر مخالفت ضرورت طبقات اسفل كند كافر نشود چرا كه جزء طبقة اسفل نيست مگر بعد از آنكه طبقات سافله اقامة حجت كنند بر طبقة اعلا آنگاه اگر انكار كند كافر شود مثل آنكه چون وجوب نماز پنجگانه داخل ضروريات اسلام است چون‌كه جميع شيعه از عامي و عالمشان جزء اهل اسلامند بايد جميع شيعه اقرار و اعتقاد به وجوب آن بكنند مثل آنكه جميع فرق اسلام بايد اقرار و

 

«* ميزان صفحه 149 *»

اعتقاد به وجوب آن كنند و اگر كسي از اهل اسلام انكار وجوب آن را بكند كافر شود. اما اگر ساير فرق اسلام انكار كنند ضرورتي را كه آن ضرورت مخصوص است به شيعة اثني‏عشري كافر نشوند چرا كه آنها جزء شيعه نيستند و چيزي كه مخصوص ايشان است دخلي به آنها ندارد مثل وجوب‌اعتقاد به عصمت انبيا و عصمت ائمةهدي سلام‏اللّه‏عليهم كه اگر ساير فرق انكار كنند كافر نشوند و اگر شيعة اثني‏عشري انكار كند كافر شود مگر آنكه شيعه اقامة دليل و برهان كند از براي ساير فرق بر مطلب مخصوص به خود پس اگر بعد از اثبات انكار كردند كافر شوند.

و همچنين آن ضرورتي كه مخصوص به شيعه است مثل عصمت انبيا: بايد جميع شيعه اقرار به آن كنند و عامي و عالم در آن مساويند پس عالم نمي‏تواند انكار آن را كند يا شبهه‏اي از براي خود تحصيل كند به سبب رجوع‏كردن به كلمات ساير فرق پس اگر انكار كند كافر شود چرا كه خودش جزء اين طبقه بود و نبايد عامي تمكين آن عالمي كند كه انكار عصمت انبيا مي‏كند يا انكار عصمت ائمة هدي سلام‏اللّه‏عليهم مي‏كند و بايد عامي شيعه انكار چنين عالمي را بكند و بايد آن را كافر و نجس داند چرا كه ضروريات مذهب شيعه در نزد جميع آنها ظاهر است و هيچ دليلي

 

«* ميزان صفحه 150 *»

مقابلي نمي‏كند با آن چنانكه اگر عالمي از فرق اسلام انكار وجوب نماز پنجگانه كند به جهت رجوع‏كردن آن به كتب يهود و نصاري نبايد عامي اهل اسلام تمكين او كند بلكه بايد انكار او كند و او را كافر و نجس داند چرا كه سبب وجوب نماز را از اهل اسلام بايد گرفت نه از يهود و نصاري و بعد از آنكه اهل اسلام يقين كردند كه پيغمبر9 بر حق است و او فرموده نماز پنجگانه واجب است و خلافي در اين نيست كه او فرموده چنين سخني را پس ديگر راهي از براي عالمي باقي نخواهد ماند در انكار وجوب اين به سبب رجوع‏كردن آن به كتابهاي يهود و نصاري و ملاهاي ايشان.

پس همچنين بعد از آنكه شيعة اثني‏عشري يقين كردند كه ائمة هدي سلام‏اللّه‌عليهم بر حق و مفترض‏الطاعه هستند و شكي باقي نماند از براي شيعه كه ايشان فرموده‏اند كه انبيا: معصومند راهي از براي انكار عالم باقي نخواهد ماند در انكار عصمت ايشان به سبب رجوع‏كردن به كتابهاي منافقين و دليل و برهان ايشان و نبايد عامي شيعه تمكين كند چنين ملايي را كه اسم خود را شيعه گذارده و قائل به قول غير شيعه شده و گفته كه پيغمبران خدا معصيت مي‏كنند بلكه بايد انكار او كند و او را كافر و نجس داند چرا كه ائمه: فرموده‏اند كه: كذب من زعم انه من شيعتنا و هو متمسك

 

«* ميزان صفحه 151 *»

بفروع غيرنا يعني دروغ گفته است كسي كه گمان كرده كه او از شيعيان ما است و حال آنكه او متمسك است به فروع مسائلي كه از غير ما است پس اين قول كه پيغمبران خدا معصيت مي‏كنند از فروع سنيان است و شيعه نبايد به فروع آنها متمسك شود.

پس ضرورتي كه در ميان شيعه هست كه كل ايشان به آن قائلند بعد از ضرورتي است كه در ميان اهل اسلام است و همه به آن قائلند و تمام شيعه بايد به آن قائل و معتقد باشند و هركس از شيعه كه انكار كند كافر و نجس شود و بعد از ضرورت تمام شيعه اتفاقيات و اجماعات علماي شيعه است كه آن اجماعات مخصوص طبقة علما است پس هريك از علما كه انكار آنها كند كافر شود اگرچه سايرين از اهل طبقة بالاتر كه عوام شيعه باشند انكار كنند و كافر نشوند به جهت آنكه اطلاعي بر اجماعات مخصوصة به علما ندارند مگر آنكه علما دليل و برهان از براي ايشان بياورند كه ايشان مطلع شوند و بفهمند كه فلان مسأله جزء دين و مذهب ايشان است پس اگر بعد از بيان كسي انكار كند كافر شود.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 152 *»

فصل

پس چون متذكر شدي كه از براي ضروريات درجات هست و اهل درجة اسفل بايد بگويند و اعتقاد كنند آنچه را كه اهل درجة اعلا مي‏گويند و اعتقاد دارند پس بايد علما به ضروريات تمام شيعه قائل باشند و اعتقاد داشته باشند كه اگر كسي تخلف كند كافر شود چه عامي باشد چه ملا و همچنين بايد تمام شيعه چه عامي و چه ملا بگويند و اعتقاد كنند آن ضروريات را كه در طبقة بالاتر است كه طبقة اسلام باشد. پس ملتفت باش كه اين ضروريات در هر طبقه از طبقات چون محل اتفاق است بايد بناي استدلال در رفع نزاع و اختلاف در هر طبقه، ضروريات آن طبقه يا ضروريات طبقة بالاتر باشند. پس بعد از استدلال معلوم خواهد شد كه كدام از مختلفين موافق ميزان مسلم خود سخن مي‏گويند و كدام دست از ميزان مسلم خود برداشته. و نمي‏دانم كه اگر كسي از ضروريات و مسلمات دست برداشت ديگر مي‏تواند اثبات مطلبي بكند؟ و آيا بايد از او قبول كرد؟ و اگر بايد قبول كرد، از طرف مخالف چرا نبايد قبول كرد؟ اگرچه قبول‏كردن از هر طرفي بي‌جا است مادام كه دليل و برهان يقيني از براي خود نداشته باشند و دليل و برهان يقيني نيست

«* ميزان صفحه 153 *»

مگر در نزد خداوند عالميان و آنچه در نزد او است، نيست مگر در نزد پيغمبر او و آنچه در اين زمانها از جانب خدا است، نيست مگر در نزد پيغمبر9 و آنچه در نزد او است، نيست مگر نزد ائمة هدي: و آنچه در نزد ايشان است كه از مردم خواسته‏اند، نيست مگر در همين ضروريات كه در طبقات است و بس.

اگر بگويي كه بعضي مسائل يقيني هست كه در غير ضروريات است و جزء دين و مذهب است مثل مسائل فروع كه علما هميشه با هم اختلاف داشته‏اند و دارند پس چرا امر را منحصر كردي به ضروريات، عرض مي‏كنم كه آن فروعي كه هميشه علما با هم اختلاف داشته‏اند و دارند موجب كفر و فسق كسي نيست پس يك عالمي مي‏گويد نماز جمعه در غيبت امام7 واجب است و عالمي ديگر مي‏گويد در غيبت امام7 حرام است پس هريك به فتواي خود عمل مي‏كنند و هركس مقلد هركس هست تقليد از او مي‏كند و نزاعي و اختلافي در كفر و اسلام و در فسق و عدالت كسي نيست. اين عالم تقليد او را و او تقليد اين را جايز مي‏داند و هر دو همديگر را مسلم و مؤمن و عادل مي‏دانند و هريك دوست ديگري هستند چرا كه هر دو دوست ائمة هدي سلام‏اللّه‌عليهم مي‏باشند و رفع چنين اختلافي هم لازم نيست و اين‏جور اختلاف در

 

«* ميزان صفحه 154 *»

زمان حضور امام7 هم بوده و فرموده‏اند كه: نحن اوقعنا الخلاف بينكم و در مجلس واحد از مسألة واحده به طورهاي مختلف جواب مي‏فرمودند و لكن اختلافي را كه بايد فهميد كه كدام از مختلفين راست مي‏گويند و كدام دروغ آن اختلاف اختلافي است كه بايد معلوم شود كه حق با كدام است و ميزان مي‏خواهد و ميزان بايد متفق‏عليه باشد تا رفع نزاع كند و طالب حق بفهمد كه حق با كيست و آن ميزان متفق‏عليه ضروريات است و بس.

و باز به ضرورت مذهب اثني‏عشري بلكه به ضرورت اسلام در مسائل جزئيه هميشه علماي اسلام و ايمان از صدر اسلام تا به حال و بعد از اين خلاف با يكديگر كرده‏اند و مي‏كنند و موجب فسق و كفر هيچ‏يك از مختلفين نيست و خلاف‏كننده يا از ضرورت اسلام يا از ضرورت ايمان خارج و كافر است.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 155 *»

فصل

چون دانستي كه ضروريات ميزان متفق‏عليه است و در هر طبقه از طبقات حكم مي‏كند در ميان مختلفين كه اختلاف در كفر و ايمان دارند متذكر اين معني باش كه بعضي از ضروريات هست كه لفظ و معني آن لفظ هر دو ضروري شده و بعضي از ضروريات هست كه لفظ آن ضروري شده و معني آن لفظ ضروري نيست مثل آنكه لفظ نماز پنجگانه و معني آن هر دو ضروري شده پس احدي از اهل اسلام و ايمان نمي‏تواند كه خلاف كند در لفظ نماز و نه در معني آن چرا كه هر دو ضروري شده پس احدي از اهل اسلام و ايمان نمي‏تواند بگويد كه معني نماز غير از اين است كه در ميان اهل اسلام و ايمان متعارف است كه عملي است مركب شده از تكبيرة‏الاحرام و قرائت و قيام و ركوع و سجود و تشهد و سلام.

پس هركس تأويل كرد معني نماز را و گفت مراد اين عمل مخصوص نيست بلكه مراد مثلاً اين است كه انسان بنشيند و به ياد خدا باشد و خضوع و خشوع در دل از براي خدا داشته باشد و لفظي نبايد به زبان جاري كند و نبايد ظاهراً بايستد و نبايد ركوع و سجود و تشهد و سلام ظاهري بجا بياورد البته از ضرورت مسلمين

 

«* ميزان صفحه 156 *»

و مؤمنين خارج شده و به اين سبب كافر و نجس شده.

يا آنكه بگويد مراد از نماز ولايت ائمه: است و كسي كه ولايت ايشان را دارد ديگر نبايد اين نماز صاحب اركان مخصوصه را بجا بياورد البته از ضرورت اسلام و ايمان خارج است و كافر و نجس است.

بلي اگر كسي گفت كه اين عمل صاحب اركان مخصوصه متعارفه ظاهرِ نماز است و باطن آن خضوع و خشوع و ياد خداوند عالم است و ولايت ائمة طاهرين است و اگر كسي اين عمل صاحب اركان مخصوصه را به عمل بياورد و در باطن خضوع و خشوعي از براي خداوند عالم نداشته باشد و به ياد او نباشد و توجه به او نداشته باشد و ولايت ائمة طاهرين سلام‏اللّه‌ عليهم را نداشته باشد نماز او مقبول درگاه خداوند نيست موافق اسلام و ايمان سخن گفته.

و همچنين ساير اعمالي كه لفظ و معني آنها هر دو به حد ضرورت رسيده بايد جميع مسلمين و مؤمنين مطيع و منقاد باشند و هيچ تحريف و تأويل در لفظ و معني آنها نكنند كه اگر تغيير در لفظ يا معني آنها دادند البته خارج از ضرورتند و كافرند و اينجور ضروريات مثل وجوب نماز و روزة ماه رمضان و حج و جهاد و خمس و زكات با شرايط آنها است.

 

«* ميزان صفحه 157 *»

و اما آنچه از ضروريات كه لفظ آنها به حد ضرورت رسيده ولكن معني آنها به حد ضرورت نرسيده پس اگر كسي انكار آن الفاظ را كرد از ضرورت خارج شده و اما معني آنها چون به حد ضرورت نرسيده كه آيا مراد چيست؟ اگر كسي از اين لفظ مسلّم معني خاصي فهميد و شخصي ديگر از همين لفظ مسلّم معني ديگر فهميد غير معني شخص اول هيچ‏يك را نمي‏رسد كه تكفير يكديگر را كنند چرا كه معني خاصي مسلّم نبود كه به حد ضرورت رسيده باشد كه شخص مخالف، مخالف ضرورت باشد مثل لفظ ميزان كه لفظ آن به حد ضرورت رسيده كه در آخرت نصب خواهد شد و اعمال مردم را به آن ميزان مي‏سنجند و زياد و كم اعمال را معلوم مي‏كنند حال اگر كسي از اهل اسلام يا ايمان انكار كند كه در قيامت ميزاني نصب نخواهد شد كافر مي‏شود ولكن اگر همه اقرار كنند كه ميزاني نصب مي‏شود ولكن كسي بگويد كه مراد از آن ميزاني كه در قيامت نصب مي‏شود حضرت امير است7 به اين حرف از ضرورت اسلام و ايمان خارج نمي‏شود پس كسي نمي‏تواند او را تكفير كند و نسبت دهد كه تو به سبب اين معني كه اعتقاد كرده‏اي كافر شده‏اي به جهت آنكه اصل در استعمال الفاظ حقيقت است و دليل بر حقيقت تبادر است و ما مي‏بينيم كه اگر

 

«* ميزان صفحه 158 *»

كسي لفظ ميزان شنيد متبادر به ذهن او نمي‏شود حضرت امير7 بلكه هركس بشنود ميزان همين ترازوي پيزري به ذهن او مي‏رسد پس بايد اعتقاد كرد كه در آخرت با ترازوي پيزري اعمال مردم را مي‏كشند و هركس گفت كه با حضرت امير7 اعمال را مشخص مي‏كنند كافر است چرا كه از معناي متبادر كه ترازوي پيزري است اعراض كرده و به مجاز قائل شده و كتاب و سنت را به مجاز معني كرده كه گفته مراد حضرت امير7 است.

پس به هوش باش كه آنچه از ضروريات كه معني آنها به حد ضرورت نرسيده، به متبادرات بعضي از خيالات و اذهان اگر معني نشد و طوري ديگر معني شد معني‏كننده خارج از ضرورت اسلام و ايمان نيست كه به طور تبادر معني نكرده. آيا نه اين است كه در مثال مذكور در هر شهري و نزد هر طايفه‏اي از لفظ ميزان معني خاصي مي‏فهمند كه بسا آنكه آن معني خاص متبادر به ذهن همة طوايف نيست پس بسا آنكه در قريه‏اي از قري به جز ترازوي پيزري نديده باشند و همين كه ترازو مي‏شنوند همان ترازوي پيزري مي‏فهمند و بس و بسا آنكه اگر قپاني ببينند ندانند كه اين هم ترازو است و اهل شهرها بيشتر ترازويي كه به كار مي‏برند همين قپان است و متبادر به ذهن اهل شهرها از لفظ ميزان قپان است پس آن

 

«* ميزان صفحه 159 *»

آخوند دهاتي اگر في‏الجمله شعوري داشته باشد نبايد رد كند بر علماي شهري كه شماها يك‏چيز آهني درازي را چرا ميزان مي‏گوييد؟ و ميزان بايد به حقيقت معني شود و دليل حقيقت تبادر است و تبادر در نزد ما اين است كه ميزان ترازوي پيزري است و چقدر رسوا است اين آخوند دهاتي در نزد عقلاي عالم كه ميزانهاي مختلف در شهرها و قريه‏ها ديده‏اند و مي‏دانند كه همة آنها واقعاً ميزانند و لفظ ميزان در همة آنها به طور حقيقت است اگرچه متبادر به ذهن اين آخوند دهاتي به غير از ترازوي پيزري نباشد و مي‏دانند كه اين آخوند از بي‌خبري و از جهلي كه خودش دارد ميزان را به معني متبادر به ذهن خودش معني مي‏كند و اگر اين آخوند كسي از اهل شهرها را تكفير كرد به جهت مخالفتشان مر ترازوي پيزري متبادر به ذهن او را، مي‏دانند كه از حمق او است و علماي شهرها كافر نيستند نعوذباللّه به سبب حمق او و اين آخوند اگر بي‏شعور نبود بايد بگويد كه متبادر به ذهن من از ميزان ترازوي پيزري است و همة مردم كه ساكن در قرية من نيستند شايد در نزد ايشان معني ديگر هم از براي ميزان باشد كه منافاتي هم با اين معني من نداشته باشد و اين معني كه من خبر ندارم كه آيا در همة شهرها جاري است يا نه از براي خودم باشد و معني اهل شهرها از براي خودشان

 

«* ميزان صفحه 160 *»

باشد و آنها به سبب معني خودشان كافر نيستند و ايشان برادران ايماني منند و خداوند هم مرا موفق كند كه بفهمم كه چرا گفته‏اند ميزان يك ميل آهني درازي است يا آنكه يك چوب درازي است كه صاحب دو كفه است ولكن از پيزر نيست و بعضي گفته‏اند از آهن است و بعضي گفته‏اند كه از مس است و بعضي گفته‏اند كه از برنج است و هكذا.

بالجمله مراد آنكه آن ضرورياتي كه لفظ آنها در ميان مسلمين و مؤمنين مسلّم است و معني آنها متبادر به ذهن همه نيست آن معنيها محل اختلاف است و نبايد در آن معنيها مثل آخوند دهاتي شد و تكفير كرد كسي را كه چرا مثل كسي ديگر معني نكرده؟ و اين‌جور ضروريات در ميان اهل اسلام و ايمان بسيار است مثل زنده‏شدن در قبر كه آيا چطور مردگان در قبر زنده مي‏شوند. آنچه به حد ضرورت رسيده اين است كه مردگان در قبرشان زنده مي‏شوند و هركه گفت كه زنده نمي‏شوند كافر است ولكن اگر كسي گفت كه زنده مي‏شوند و سؤال و جواب مي‏شوند و نكير و منكر مي‏آيند و زمين را با موهاي خود مي‏شكافند ولكن طوري است كه اگر قبر را بعد از آمدن نكير و منكر بشكافند علامت شكافتن نكير و منكر بسا آنكه در قبر ظاهر نباشد يا آنكه خداوند دومرتبه زمين را به

 

«* ميزان صفحه 161 *»

حالت اول برمي‏گرداند يا آنكه قبري ديگر در باطن اين قبر ظاهري است كه نكير و منكر همان قبر باطني را شكافته‏اند و آمده‏اند و هنوز هم شكاف آن باقي است و آن شكاف شكافي است كه اگر شخص ميت از اهل بهشت است آن شكاف راه به بهشت دارد و رَوح و ريحان بهشتي بعد از رفتن نكير و منكر به آن شخص مؤمن از همان شكاف مي‏رسد و اگر شخص ميت از اهل جهنم است شكاف قبر او راه به جهنم دارد و حرارت و لهب و گندها و دودهاي جهنم بعد از رفتن نكير و منكر به آن شخص كافر مي‏رسد و اگر قبر ظاهري را بشكافند چشم اين مردم بسا آنكه آن شكافها را نبيند. بالجمله الفاظي كه در احوال قبر و اهوال آن و احوال برزخ و آخرت و صراط و ميزان و حساب و حشر و نشر و تطاير كتب و شفاعت و بهشت و جهنم و حور و قصور و غلمان و اشجار و طيور بهشت و الحان آنها و بوادي جهنم و دركات و مارها و عقربها و حميم و صديد و آنچه به حد ضرورت رسيده اعتقاد به آنها از واجبات است و هركس منكر آنها شود البته كافر است اما اگر احياناً عالمي از علماي اسلام و ايمان يكي از آن ضرورتها را معني كرد نبايد سايرين بر آن ايراد كنند كه چرا معني كردي؟ يا آنكه اين معني متبادر به ذهن ما نيست پس از اين سبب

 

«* ميزان صفحه 162 *»

تو كافري و اگر كسي از آن معني كه خبر ندارد و متبادر به ذهن او نيست كسي ديگر را به سبب آن معني تكفير كند حكم بغير ماانزل‌اللّه كرده و آيات ثلثه دربارة او جاري است و تكليف كسي كه خبر ندارد و نمي‏فهمد اين است كه اگر استكباري دارد از رفتن و يادگرفتن به همان معصيت استكبار كفايت كند و بگويد من نمي‏دانم كه فلان‏شخص كه معني كرده درست معني كرده يا نه و تكفير نكند آن شخص را كه خود را كافر كند.

و همچنين آنچه به حد ضرورت رسيده كه جميع اهل اسلام و ايمان بايد اعتقاد كنند مثلاً اين است كه شخص در آخرت با روح و بدن محشور خواهد شد و اگر مؤمن است چون طاعات را با روح و بدن هر دو كرده ثواب را خداوند به‌هر دو خواهد داد و اگر كافر است چون معصيت را با روح و بدن هر دو كرده هر دو مستحق عذاب شده‏اند. بالجمله مقصود آنكه مردم محشور مي‏شوند با روحها و بدنها و هركس پا به دايرة اسلام و ايمان گذارده بايد اين اعتقاد را داشته باشد و هركس انكار حشر هر دو را يا انكار يكي از آنها را كند عالم و عامي بايد او را رد كنند و بر او انكار كنند و او را كافر دانند و اگر او را كافر ندانند خود كافر خواهند شد.

ولكن اگر عالمي از علما گفت كه اين بدن و روحي كه در

 

«* ميزان صفحه 163 *»

دنيا است مخلوط است به اعراضي چند كه آن اعراض دخلي به بدن آخرتي ندارد مثل آنكه اتفاقي اطبا است كه در اين بدن خون و بلغم و صفرا و سوداي غريزي هست كه صحت بدن به آنها است و خوني و بلغمي و صفرا و سوداي غريبي در اين بدن هست كه مرض بدن به واسطة غلبة آنها است و مادام كه اخلاط غريزيه غالبند بر اخلاط غريبه بدن سالم است و صحت بر مرض غالب است و چون اخلاط غريبه غالب شد بر اخلاط غريزيه مرض بر صحت غالب مي‏شود و بدن مريض مي‏شود پس طبيب ادوية چند تركيب مي‏كند و به مريض مي‏خوراند كه اخلاط غريبه را از اخلاط غريزيه جدا مي‏كند و به طور اسهال از انسان دفع مي‏شود و انسان همان انسان اول است و چيزي از او كم نشده ولكن اخلاط غريبه كه مورث مرض او بود از او دفع شد و چون انسان در آخرت بايد دائم باشد و عالم عالمي است كه هر چيزي بايد به اصل خودش برگردد چنانكه در حديث مسح بر روي چكمه كه عامه جايز مي‏دانند امام7 بر ايشان رد مي‏فرمايد كه چون پوست آن حيوان را برگردانيدند در آخرت به آن حيوان مسح اين حضرات مي‏رود نزد آن حيوان و دخلي به ايشان ندارد پس نماز بي‏طهارت كرده‏اند و قبول نخواهد بود. همچنين اخلاط غريبه آنچه در بدن انسان است از آن بدن بيرون مي‏كنند و با اخلاط غريزية صرفة

 

«* ميزان صفحه 164 *»

خالصه محشور مي‏كنند و انسان همان انسان اول است كه در دنيا بود و بدن او همان بدني است كه در دنيا بود فرقي كه هست اين است كه در دنيا اخلاط غريبه با اخلاط غريزيه ممزوج بود و در آخرت او را مسهل داده‏اند و اخلاط غريبه را از بدن او بيرون كرده‏اند. بالجمله اگر عالمي چنين گفت نبايد ساير مسلمين و مؤمنين او را تكفير كنند به بهانة آنكه تو از ضرورت اسلام و ايمان دست برداشته‏اي بلكه چنين كسي را بايد تصديق كرد اگر بفهميم كه مرادش چيست و اگر نفهميديم بايد گفت ما نمي‏فهميم كه مقصودش چيست ولكن چون از او مي‏شنويم و در كتابهاي او مي‏بينيم كه كيفيت تركيب بدن آخرتي را بيان مي‏كند و كيفيت پاك‏شدن آن بدن را از اخلاط غريبه ذكر مي‏كند اگر مرادش هم كماينبغي معلوم ما نباشد مجملاً مي‏فهميم كه انكار حشر بدن را ندارد و داخل در فرقة مسلمين و مؤمنين است.

و اگر كسي گفت كه من از كلام او چنين مي‏فهمم كه لازم قول او انكار حشر بدن است اگرچه خودش انكاري تصريح نكرده.

به اين شخص مي‏گوييم كه اولاً اگر كسي قولي گفت كه لازمة آن قول كفري باشد و مقصود او كفر نباشد كافر نمي‏شود و اگر كسي چنين كسي را تكفير كند خودش كافر مي‏شود چرا كه هرگز بناي علماي اولين و آخرين از صدر اسلام تا به حال چنين

 

«* ميزان صفحه 165 *»

نبوده كه به لازم قولي كسي كسي را تكفير كند چنانكه در كتب فقهيه معنون است كه اگر شخصي به سيدي فحش بگويد به اين‏طور كه بايد هفتاد پشت تو مثلاً نوكر در خانة من باشند و چون حساب طبقات آباء او را بكنيم امام7 در ميان همين طبقات هفتاد باشد ولكن آن شخص مقصودش بي‏ادبي به امام7 نيست اگرچه لازم قول او افتاده باشد كه امام داخل در هفتاد باشد آن شخص كافر نمي‏شود و اگر بنا باشد كه كسي لازمة قولي را بگيرد هركس كه غير معصوم حقيقي است بايد تكفير كند چرا كه يك خطائي در قول خود كرده و مي‏توان استدلال كرد كه چون خداوند اين‏چيز را طوري ديگر وضع كرده و تو خلاف وضع الهي كرده‏اي پس كافري.

و ثانياً در جواب چنين شخصي بايد گفت كه اين كفري كه از كلام فلان شخص مي‏فهمي همة مسلمانان چنين مي‏فهمند و همة مؤمنين چنين مي‏فهمند و همة علما كه در روي زمين هستند چنين مي‏فهمند كه تو فهميده‏اي؟ و نمي‏تواند بگويد كه همة علماي روي زمين و همة مؤمنين و همة مسلمين چنين مي‏فهمند پس اگر اين فهم مخصوص تو است پس آن شخص گوينده خلاف فهم مسلمين و مؤمنين و همة علما نكرده پس به خلاف ضرورتي و به خلاف اجماعي قائل نشده نهايت امر آنكه بر خلاف فهم تو فهميده و تو

 

«* ميزان صفحه 166 *»

چنين گمان كرده‏اي كه حق با تو است اين گمان موجب تكفير تو نبايد باشد نهايت بگو به گمان من او اشتباه كرده و هركس اشتباه‏كننده را تكفير كند خودش كافر مي‏شود.

و اگر كسي گفت كه بنابراين كه به اشتباه كسي كافر نمي‏شود اين شخص هم كه تكفير كسي را كرده به گمان خود نهايت امر اين است كه اشتباه كرده پس اين هم نبايد كافر شود.

جواب اين است كه چيزي كه موجب كفر كسي است يا خلاف ضرورت‌اسلام است يا خلاف ضرورت‌مذهب اثني‏عشري است يا خلاف اتفاق و اجماع كل علما است و اگر كسي خلاف يكي از اين طبقات را كرده بر احدي از اهل اين طبقات مخفي نيست كه محل اشتباه باشد پس چون يكي و دويي مدعي شدند معلوم مي‏شود كه از راه غرض نفساني بوده نه از راه اشتباه پس خودش كافر مي‏شود مثل كسي كه ادعا كند من چنين فهميده‏ام كه پيغمبران معصيت مي‏كنند و معصوم نيستند به دليل اينكه خداوند در قرآن فرموده كه: عصي آدم ربه فغوي كه ترجمة فارسي آن اين است كه معصيت كرد حضرت آدم رب خود را پس گمراه شد. پس دربارة چنين كسي نبايد گفت كه اشتباه كرده در اين مسأله كه حضرت آدم7 را عاصي دانسته به سبب آنكه ضرورت مذهب

 

«* ميزان صفحه 167 *»

شيعة اثني‏عشري بر احدي از اهل حل و عقد مخفي نيست و اجماع جميع علما از عالمي مخفي نيست و ضرورت شيعه و اجماع علماي اثني‏عشري بر اين است كه آدم7 پيغمبر خدا بود و معصوم و مطهر از گناه بود. پس شخص مدعي بر گناه آدم7 اگر از ضرورت شيعة اثني‏عشري و از اجماع علماي اثني‏عشري خبر ندارد كه هنوز از علما محسوب نيست بلكه هنوز داخل اهل حل و عقد هم نشده كه از ضرورت مذهب خبر ندارد پس به كدام دليل حاكم شرع شده و حكم جاري مي‏كند پس حكم او حكم بغير ماانزل‌اللّه است و آيات ثلثه دربارة او جاري است و اگر خبر از علماي اثني‏عشري دارد و خبر از ضرورت مذهب اثني‏عشري دارد كه راه اشتباهي از براي او نيست و بايد بداند كه فهمي كه تمام اهل حل و عقد اثني‏عشري و تمام علماي اثني‏عشري با آن شريك نيستند در چنين مقامي حجت نيست. و اگر با اين حالت تكفير كرد كسي را كه تصريح مي‏كند كه منكر عود بدنها در آخرت كافر است و من او را كافر مي‏دانم به اين بهانه كه من از فحواي كلام او مي‏فهمم كه او منكر عود بدن است در آخرت البته از روي غرض چنين مي‏گويد چرا كه تصريح كلمات كسي، محكم كلام او است كه شكي در آن نيست و فحواي كلام كسي، متشابه كلام او است و در كلام خدا

 

«* ميزان صفحه 168 *»

هم محكم هست و متشابه هست و مسلمين و مؤمنين و علما بايد به محكمات كلام احكام جاري كنند و اگر متشابهات را نفهميدند به حال خود بگذارند و حكم جاري نكنند و اگر به متشابهات حكم جاري كردند داخل مفسدين و اهل فساد و فتنه‏اند و حاكم بغير ماانزل‏اللّه‏اند چنانكه خداوند از حال ايشان خبر داده و مي‏فرمايد: منه آيات محكمات هنّ امّ‏الكتاب و اخر متشابهات فاما الذين في قلوبهم زيغ فيتبعون ما تشابه منه ابتغاء الفتنة و ابتغاء تأويله.

و ترجمة فارسي آن و مجمل مقصود اين است كه بعضي از آيات قرآن محكمات است كه صريح است كه مقصود چيست و آنها اصل كتاب است و مي‏شود كه مراد از كتاب مكتوب باشد يعني آنها اصل واجبات و مفروضات الهي است كه مردم بايد به آن عمل كنند و بعضي آيات ديگر متشابهات است كه صريح در معني مقصود نيست پس كسانيكه در دلهاي ايشان ميل به باطل است پس تابع مي‏شوند متشابهاتي را كه مقصود از آنها معلوم نيست و به حسب ميل خودشان مي‏گويند كه مقصود اين است كه ما مي‏گوييم با وجودي كه معني ايشان مخالف محكمات است و اين معني را به‌جهت طلب فتنه و فساد در دين مي‏كنند و مي‏خواهند بگويند كه معني آنها همين است.

 

«* ميزان صفحه 169 *»

بالجمله همة مقصود در اين فصل اين بود كه بعضي از ضروريات هست كه لفظ و معني آن هر دو به حد ضرورت رسيده پس هركس در هر دو يا در يكي از آنها خلاف كرد كافر مي‏شود مثل نماز و روزه و امثال اينها چنانكه گذشت و بعضي از ضروريات هست كه لفظ آنها به حد ضرورت رسيده و معني آن به حد ضرورت نرسيده مثل الفاظ و كلمات و آيات متشابه قرآن پس اگر كسي مثلاً گفت كه اين آيات متشابه از قرآن نيست كافر مي‏شود ولكن اگر كسي آية متشابه را معني كرد به طوري كه متبادر به اذهان بعضي از مردم نباشد و منافاتي هم با محكمات نداشته باشد او را نسبت به كفر نمي‏توان داد چرا كه آيات متشابه نسبت به اشخاص تفاوت مي‏كند و بسا آنكه آيه‏اي در نزد شخصي متشابه باشد و معني آن را نداند و نزد شخصي ديگر محكم باشد و معني آن را بفهمد چنانكه بر صاحبان شعور اين معني بسي ظاهر است.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 170 *»

فصل

پس چون سخن به اينجا رسيد مناسب شد كه عرض كنم كه چون يافتي كه ضروريات محكماتي هستند كه بايد جميع متشابهات به آنها رجوع شود پس چه‏بسيار آيات متشابه در قرآن هست كه بايد راسخان در علم آنها را برگردانند به محكمات به طوريكه با آنها مطابق آيد و هركس راسخ در علم نيست تكليف او همين است كه بگويد من معني اينها را نمي‏دانم و اعتقاد من اين است كه يك معني حقي دارد و من ايمان دارم به همان معني كه خداوند عالم اراده كرده اگرچه معني آن را ندانم و بيشتر از آيات قرآن متشابهات است از براي غيرراسخين در علم مثل اين آية شريفه كه مي‏فرمايد: الرحمن علي العرش استوي كه ترجمة فارسي آن اين است كه خداي بخشاينده بر عرش ايستاده پس كسي كه مراد را نمي‏داند بايد به ضرورت اكتفا كند و اين ضرورت اين است كه خداي عزّوجلّ مكان ندارد و بر روي چيزي قرار نمي‏گيرد و نمي‏ايستد و اعضا و جوارح ندارد و بگويد من معني اين آيه را نمي‏دانم و هر معني كه خداي عزّوجلّ اراده كرده من ايمان دارم و نبايد كه دست از اين ضرورت يقيني بردارد و متمسك شود به اين آية متشابه كه معني آن

 

«* ميزان صفحه 171 *»

را نمي‏داند و مثل بعضي از سنيان شود و بگويد كه خداوند بر عرش قرار مي‏گيرد ولكن چون خدا بايد بزرگتر باشد از هر چيزي بايد از جميع اطراف عرش به قدر چهار انگشت از عرش گذشته باشد پس اگر دست از ضرورت يقيني بردارد و متمسك به ظاهر اين آيه شود البته كافر خواهد شد اگرچه به گمان خود به آية قرآن متمسك شده چرا كه خدا را محدود كرده و او را مانند جسمي خيال كرده كه بر روي جسمي ديگر بگذارند و آن جسم بالا از جسم زيري قدري بزرگتر باشد و چنين شخصي در واقع اعتقاد به قرآن ندارد چرا كه در همين قرآن است كه مي‏فرمايد: منه آيات محكمات هنّ امّ الكتاب و اخر متشابهات فاما الذين في قلوبهم زيغ فيتبعون ما تشابه منه ابتغاء الفتنة و ابتغاء تأويله و مايعلم تأويله ا÷ اللّه و الراسخون في العلم و ترجمة فارسي اين آيه در فصل سابق گذشت پس چنين شخصي كه دست از ضرورت ايمان برداشته و به آية متشابه الرحمن علي العرش استوي استدلال مي‏كند بر اينكه خداي عزّوجلّ در مكاني قرار گرفته و او مثل جسمي است كه از جسمي بزرگتر است و حال اينكه خداوند در همين قرآن فرموده: ليس كمثله شي‏ء يعني هيچ‏چيز مانند خداي عزّوجلّ نيست، قرآن را دام خود قرار داده و مي‏خواهد ظاهراً قرآني خوانده باشد كه

 

«* ميزان صفحه 172 *»

ضعيفان از مسلمانان وحشت نكنند و مغرور به او شوند كه آية قرآن خوانده و به دام او گرفتار شوند و اگر واقعاً اعتقاد به قرآن داشت از صاحبان قرآن اعراض نمي‏كرد و همچنين ساير آيات قرآن را هم مي‏خواند و فكر در معني آنها هم مي‏كرد و رجوع به تفسير اهل‌بيت رسالت هم مي‏كرد و مي‏فهميد كه اين معني منافات دارد با ساير معنيها كه در توحيد بايد كرد و اهل توحيد بيان كرده‏اند و مستبد به رأي خود نمي‏شد. پس چون از ساير آيات و از ساير معنيهاي اهل توحيد اعراض كرده و مستبد به رأي خود شده معلوم مي‏شود كه به جهت دام ضعيفان متمسك به آية قرآن شده و اگر بدون دام كسي قول او را قبول مي‏كرد استدلال هم نمي‏كرد.

و همچنين در صريح قرآن است كه مي‏فرمايد: و عصي آدم ربه فغوي كه ترجمة فارسي آن اين است كه حضرت آدم مخالفت و عصيان كرد خداي خود را پس گمراه شد و در مذهب شيعة اثني‏عشري معصوم‌بودن آدم و ساير انبيا: به حد ضرورت رسيده پس اگر كسي در ميان شيعه خواست كه دست از ضرورت مذهب بردارد و بگويد كه آدم7 گناهكار بود به صريح آية قرآن آيه را دام خود قرار داده كه ضعيفان شيعه از او وحشت نكنند و بگويند به آية قرآن استدلال مي‏كند بلكه به دام او گرفتار شوند و قول او را قبول

 

«* ميزان صفحه 173 *»

كنند به اينكه آية قرآن خوانده و معني كرده و چون ضعيفان شيعه ملا نيستند و قرآن نمي‏توانند بخوانند يا ترجمة قرآن نمي‏توانند بكنند بگويند اين شخص عالمي‌است و احترام علما لازم است و ماها كه عوام هستيم بايد حرمت او را بداريم پس آية قرآن را دكان نانوايي و آشپزي و ساير راه مداخل خود قرار داده كه در دنيا به آسايش تمام بخورد و بياشامد و بخوابد و اگر اعتقادي به قرآن داشت آن را دكان مداخل خود قرار نمي‏داد و مي‏دانست كه اين چهار روزة دنياي دنيّ تمام خواهد شد و آخرتي هست و اهل آخرت گفته‏اند كه انبيا: معصوم از گناهند و اين آيه داخل متشابهات است و راسخان معني آن را مي‏دانند و كسي ديگر خبر ندارد.

و همچنين در قرآن مي‏فرمايد كه: لايعلم الغيب الا اللّه كه ترجمة فارسي آن اين است كه غيب را كسي به غير از خدا نمي‏داند پس بسا آنكه منكر فضائل آل‏محمّد: به اين آيه متمسك شود از براي اغواي بعضي از ضعيفان شيعيان و اين آيه را دام خود قرار داده كه بتواند انكار علم محمّد و آل‏محمّد سلام‏اللّه‌عليهم را بكند و اگر غرض او انكار فضل ايشان نبود دست از ضرورت مذهب شيعة اثني‏عشري برنمي‏داشت كه آية قرآن را به رأي خود معني كند چرا كه در اينكه پيغمبر9 و ائمه سلام‏اللّه‌عليهم در بسياري از مواضع

 

«* ميزان صفحه 174 *»

اخبار به غيبها مي‏فرمودند شكي درميان جماعت شيعه نيست و اگر نمي‏دانستند چطور خبر مي‏دادند پس ايشان يقيناً عالم به غيب بودند.

ولكن آيا اين علم غيبي كه دارند از نزد خدا نيست و ايشان در دانستن غيب مستقلند؟ حاشا بلكه معقول نيست كه مخلوقي از مخلوقات خداوند در علمي و قدرتي و فهمي و شعوري يا چيزي از چيزها مستقل باشد بلكه همه محتاجند در آنچه دارند به خداي خود. پس علم غيب را كسي نمي‏داند مگر خداوند عالم ولكن خداوند تعليم فرموده به ايشان بسياري از علوم غيب خود را كه از ساير مردم محجوب است پس ايشان به تعليم خداوند مي‏دانند غيوبي چند را و خبر به بعضي از آنها داده‏اند. پس آية شريفة: لايعلم الغيب الا اللّه صحيح است و اگر خداوند غيب را تعليم كسي نكرده بود كسي خبر نداشت ولكن تعليم فرموده آن را به بعض خلق چنانكه صريح قرآن است كه مي‏فرمايد: عالم الغيب فلايظهر علي غيبه احداً الا من ارتضي من رسول پس مرتضاي از رسول را خداوند علم غيب آموخته و اظهار غيب را از براي او كرده و در حق عيسي7 مي‏فرمايد: و انبّئكم بما تأكلون و ما تدّخرون في بيوتكم كه عيسي7 مي‏گويد كه من خبر مي‏دهم شما را به آنچه مي‏خوريد و به آنچه ذخيره مي‏كنيد در خانه‏هاي خود و از اينها گذشته مي‏فرمايد:

 

«* ميزان صفحه 175 *»

لارطب و لايابس الا في كتاب مبين و مي‏فرمايد: و كل شي‏ء احصيناه في امام مبين و مي‏فرمايد: تبياناً لكل شي‏ء و مي‏فرمايد: و كل شي‏ء احصيناه كتاباً و مي‏فرمايد: مافرّطنا في الكتاب من شي‏ء و امثال اين آيات كه دلالت مي‏كند كه علم هر چيزي در قرآن هست و از جملة چيزها علم غيب است و در قرآن هست و به ضرورت مذهب آنچه كه در قرآن هست خداوند آن را تعليم پيغمبر9 فرموده و جميع صاحبان شعور مي‏فهمند كه خداوند اگر لفظ بي‏معني را از براي پيغمبر9 نازل فرموده بود بي‏حاصل و بي‏فايده بود و خداوند لغوكار نيست به ضرورت اسلام. پس معنيهاي قرآن را كلاً و طرّاً به پيغمبر خود9 تعليم فرموده چرا كه به ضرورت اسلام لغوكار نيست و به ضرورت مذهب جميع معنيهاي آن را حضرت پيغمبر9 تعليم فرمودند به حضرت اميرالمؤمنين صلوات‏اللّه‌ عليه و همچنين حضرت امير7 جميع آنها را تعليم فرمودند به حضرت امام حسن7 و همچنين هر امام سابقي جميع آنها را تعليم فرمودند به امام لاحق تا امر منتهي شده به امام دوازدهم عجل‏اللّه‌فرجه پس به ضرورت مذهب شيعة اثني‏عشري جميع معنيهاي قرآن را جميع ائمه: مي‏دانند و تبيان جميع چيزها در قرآن هست پس جميع چيزها را ايشان مي‏دانند. و

 

«* ميزان صفحه 176 *»

آنچه در اخبار ايشان وارد شده كه معني آنها از حد تواتر گذشته اين است كه مصحف فاطمه3 نزد ايشان است و جفر جامعه در نزد ايشان است و علوم جميع انبيا و اولياي سابقه در نزد ايشان است و علوم جميع ملائكه در نزد ايشان است. بعد از همة اينها و غير اينها آيا جايز است در ميان شيعة اثني‏عشري كه شخصي متمسك شود به آية شريفه و آن را به ميل و رأي خود معني كند؟ و بعد از آنكه به ميل خود معني كرد آن‏وقت بگويد به اين دليل ائمه: علم غيب ندارند و از همة ضروريات دست بردارد و از همة احاديث متواترالمعني چشم بپوشد آنگاه آيه را به ميل خود معني كند؟

و بسا ملحدي كه جميع ضروريات دين و مذهب و آئين علماي ظاهر و باطن و شريعت و طريقت و حقيقت را از دست داده و استدلال به آية قرآن را دام خود قرار داده كه بعضي از ضعفاي بيچاره را گمراه كند كه اقرار به عبوديت از براي او بكنند و مال و عيال و اطفال خود را مملوك او دانند و مي‏خواند آية قرآن را كه: و اعبد ربك حتي يأتيك اليقين كه ترجمة ظاهر آن اين است كه عبادت كن پروردگار خود را تا بيايد تو را يقين پس مي‏گويد كه عبادت بايد كرد مادام كه يقين حاصل نشده و اگر يقين حاصل شد ديگر عبادت معني ندارد و مي‏گويد من يقين كرده‏ام به خداي خود

 

«* ميزان صفحه 177 *»

و مرادش اين است كه من رسيده‏ام به خدا و واصل شده‏ام و در درياي وحدت غوطه‏ورم و از عالم كثرت گذشته‏ام و به مقام تكليف‏كننده رسيده‏ام و شماها كه در عالم كثرت و در بوادي بُعد و دوري واقع هستيد بايد سير كنيد و بياييد و به جايي كه من رسيده‏ام برسيد. پس سيركردن عمل كسي است كه به منزل نرسيده و همين سيركردن عبادت است و عبادت قدمهاي سير به سوي مقصود است و كسي كه به مقصود رسيد ديگر معني ندارد كه سير كند و عبادت كند و من به مقصود اصلي كه بحراحديت است رسيده‏ام پس بايد شماها را تكليف كنم بياييد و من تكليفي ندارم و امثال اين مزخرفات كه مخالف ضروريات است از بعضي ملحدين هست. آيا نمي‏دانم معصوميني كه بالاتفاق معصوم بودند به يقين نرسيده بودند و عبادت نمي‏كردند؟ و آيا اين شخص واصل به گمان خودش در دنيا نيست و غذا نمي‏خورد و تغوط نمي‏كند و زن و اولاد ندارد و جماع نمي‏كند و بدن او سست نمي‏شود و گند و عرق و چرك نمي‏گيرد و نبايد اين كثافات را از خود دور كند؟

و اگر مي‏گويد كه آن مقامي كه واصل شده‏ام دخلي به اين مقام جسماني ندارد و آن مقام غذا نمي‏خورد و خواب نمي‏كند و زن ندارد و جماع نمي‏كند لم‏يتخذ صاحبة و لا ولداً و لاتأخذه سنة

 

«* ميزان صفحه 178 *»

و لانوم پس عجالتاً به او بگو پس در اين مقامي كه مي‏خوري و مي‏آشامي و خواب مي‏كني و زن داري و جماع مي‏كني و اولاد داري و معاملات با خلق داري لابدي كه معامله با خود و زن و فرزند و خدم و حشم و ساير خلق داشته باشي بدون معامله كه محال است در اين بدن جسماني بتواني زيست كني و يك‏طوري بايد نظمي و نسقي در كار داشته باشي و آمد و شدي و گفت‌وگويي داشته باشي همين نظم و نسق و آمد و شد و گفت‌وگوها اسمش شرع است و اسمش عمل است و اسمش عبادت است پس از راهي كه پيشينيان مسلّم معصوم از خطا گفته‏اند برو پس معني ندارد كه تو در اين عالم عملي نداشته باشي حال كه عمل داري يا موافق نظم حكمت است كه نظم معصوم بي‏خطا است يا مخالف حكمت است كه نظم غيرمعصوم است و خطا است پس معني ندارد كه تو عبادتي نداشته باشي در اين عالم چرا كه عبادت حركت‏كردن از روي نظم و حكمت است. و اما ادعاي وصولي كه مي‏كند از همين نظم و نسقي كه دارد و همين تكلم لاعن شعوري كه مي‏كند و مي‏گويد مكلّف غير مكلّف است و من نبايد عملي بكنم معلوم شد و حال آنكه محال است كه در اين عالم كسي بي‏عمل باشد نهايت اگر عمل از روي حكمت حكيمان معصوم نشد از روي لهو و لعب

 

«* ميزان صفحه 179 *»

سفيهان خواهد بود. عجب واصلي است كه هيچ فكري هم در كار خود نكرده و دام از براي ضعيفان بيچاره انداخته پس همانا كه واصل به درك اسفل شده نه به عالم وحدت و بحر احديت.

بالجمله پس معني آيه اين است كه عبادت كن تا بيايد تو را مرگ و مرگ يقيني است كه شكي در آن نيست يا آنكه عبادت كن تا برسي به يقيني بالاتر از آنچه اول داشتي چرا كه درجات يقين بسيار است خدا مي‏فرمايد: ليزدادوا ايماناً مع ايمانهم و علم‏اليقين درجه‏اي از يقين است و عين‏اليقين درجه‏اي ديگر است و حق‏اليقين درجه‏اي ديگر است و نهايت از براي درجات يقين نيست. مي‏فرمايد: كلما رفعت لهم علماً وضعت لهم حلماً ليس لمحبتي غاية و لا نهاية.

پس مبادا كه اين ضروريات را از دليلهاي ظاهري گمان كني و اعتنا به آنها نكني و از عقب متشابهات بروي چرا كه دليل باطن و ظاهر تمام از همين ضروريات بايد برداشته شود. از همين ضروريات تو فهميده‏اي كه خدايي هست چرا كه اگر انبيا از جانب او نيامده بودند تو نمي‏دانستي كه خدايي داري يا نداري و خبر آن انبيا: از راه ضرورت به تو رسيده و هر سرّي كه هست از راه ضرورت بايد برسد و چه‏بسيار كساني كه ادعاي فهم مي‏كنند، خيال

 

«* ميزان صفحه 180 *»

مي‏كنند كه اگر انبيا نيامده بودند مردم مي‏توانستند كه خدا را بشناسند و چه‏بسيار كه استدلالي مي‏كنند كه «العالم متغير و كل متغير حادث فالعالم حادث و لامعني لحادث الا احدثه غيره و ذلك الغير هو المحدث بلامحدث و هو اللّه تعالي» و چه فايده كه اين رساله گنجايش شرح و بسط را ندارد اگر نه مي‏ديدي كه اينها اولاً از انبيا به اوليا و از اوليا به حكما و از حكما خلفاً عن سلف آمده و در دست مردم افتاده و راه استدلالي ياد گرفته‏اند كه منتهي است به انبيا و ثانياً اگر اين‏جور استدلال رفع اضطراب را مي‏كرد و مردم يقين داشتند به آنچه مي‏گويند در حضور خداوند قهار داناي بينا مستمراً مخالفت نمي‏كردند فيقولون بألسنتهم ما ليس في قلوبهم پس استدلال ثابت حق هماني است كه حضرت‌اميرالمؤمنين صلوات‏ اللّه و سلامه‏ عليه به حضرت امام‏حسن7 فرمايش مي‏فرمايد و مضمون آن اين است كه دليل بر وحدت خداوند اين است كه همة انبيا: آمدند از جانب او و گفتند كه خدا يكي است و اگر خداي ديگر غير خداي انبيا: مي‏بود هرآينه رسولان او هم آمده بودند نزد خلق او پس چون رسولي از جانب كسي نيامد دانستيم كه كسي نيست و بيش از اين، اين مختصر اقتضا نمي‏كند كه عرض كنم. مقصود آنكه جميع آنچه تو از سابق مي‏شنوي كه

 

«* ميزان صفحه 181 *»

بوده از انبيا و اوصيا و اوليا و حجتها: و سِرّها و علانيه‏ها و ظاهرها و باطنها همه به واسطة ضروريات به تو رسيده پس اگر كسي اعتنا نكرد بايد هيچ‌كدام را نكند پس چنين كسي ادعاي چه دارد و چطور ادعاي خود را از براي غير اثبات مي‏كند و اگر اعتنا مي‏كند همه را بايد اعتنا كند نه آنكه هر كدام از براي الحاد او صرفه دارد اعتنا كند و داخل اسرار باشد و هر كدام كه ضرر دارد از براي الحاد او دليل ظاهري باشد بلكه اگر در آنچه گذشت فكري كرده باشي مي‏داني كه تمام اعتنا و تمام دين و مذهب و آيين و تمام برهان و برهان تمام در ظاهر و باطن همين ضروريات مقرّر مصدّق از جانب خداوند عالم است كه هيچ دليلي از اول روزگار تا آخر آن به آن استحكام نيست.

پس در هر لفظي كه در كتاب و سنت است كه در آن لفظ معنيهاي بسيار احتمال رود و در هر عبارتي از عبارات كه به حسب لغت يا به حسب عرف محتمل معنيهاي بسيار باشد بايد در آن لفظ و در آن عبارت فكر كنيم كه آيا معني موافق با ضروريات از آن مي‏فهميم و ساير معنيها را هم محتمل است با قطع نظر از ضروريات؟ پس يقين كنيم كه آن معني كه مراد خدا و رسول و ائمة هدي صلوات‏اللّه عليهم است همان معني مطابق با ضروريات است

 

«* ميزان صفحه 182 *»

و بس و احتمال نمي‏رود كه مراد ايشان ساير معنيها باشد و اگر معني مطابقي با ضروريات در آنها نيافتيم خودمان به رأي و عقل خود معني نكنيم آنها را و اعتقادمان اين باشد كه معني حقي در آنها هست ولكن ما آن را نمي‏دانيم و آن آيه و حديث داخل متشابهات يا مجملات است و اذن نداده‏اند ما را كه از پيش خود به عقل خودمان آن را معني كنيم از اين جهت در احاديث بسيار كه معني آنها از حد تواتر مي‏گذرد منع فرموده‏اند از عمل‌كردن به رأي و از تفسيركردن كلمات ايشان به رأي و از تفسيركردن قرآن به رأي و فرموده‏اند: من فسّر القرءان برأيه فليتبوأ مقعده من النار.

پس فكر كن كه اگر بنا باشد كه ضرورت متفق‏عليه و ميزان مقبول‏الاطراف در عالم نباشد كه مختلفين به آن رجوع كنند آيا نظمي در اين عالم باقي خواهد ماند كه هر يك از مختلفين متمسك شود بهمان معني كه خودش ميل داشته و از روي غرض آن معني را به عبارتي انداخته و كسي ديگر كه در طرف مقابل است او هم به حسب غرض و ميل خود همان عبارت را بر خلاف معني مي‏كند پس اين يك به آن بگويد تو كافري و قتل تو واجب است و آن ديگري بگويد تو كافري و قتل تو واجب است؟ آيا ساير مسلمانان چه كنند دعواي حيدري و نعمتي را راه اندازند يا اعتنا بهيچ‏يك نكنند!؟

 

«* ميزان صفحه 183 *»

بالجمله اگر كسي در آنچه گذشت تا به حال نظر عبرتي كرده باشد و واقعاً طالب ديني و مذهبي باشد و خودش از اهل اغراض نفسانيه و از ملحدين در دين خدا نباشد يقين مي‏كند كه به‌هر احتمالي در هر عبارتي نمي‏توان متدين شد و هر چيزي كه صاحب احتمالات بسيار است و معنيهاي بسيار را محتمل است به چيزيكه يك معني متفق‏عليه دارد بايد سنجيد و موافق آن را گرفت و باقي را ترك كرد.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 184 *»

فصل

چون متذكر شدي كه ضروريات، مرجع كل طالبان حقيقت است و مقرر از جانب خدا و رسول9 و ساير حجج الهي: است اين معني را متذكر باش كه بعضي از آنها ظاهرتر است و بعضي از آنها قدري خفائي در آن هست و باز آن ضروريات نسبت به زمانها و شهرها و اشخاص مختلف است اما آنها كه ظاهرتر است چيزهايي است كه مردم زيادتر به آنها محتاج بوده‏اند و در هر شبانه‌روزي به آنها بايد عمل كنند مثل وجوب نماز پنجگانه و آنها كه قدري خفائي نسبت به نماز پنجگانه دارند مثل حرمت عمل‏كردن به قياس است در دين خدا و بسي واضح است كه در ضرورتي كه واضحتر است غفلت كمتر راهبر است و احكام مترتبة به آن نسبت به عاملين به آن و تاركين آن شايعتر است پس اغلب مردم مي‏دانند كه واجب است اعتقادكردن به وجوب نماز و اغلب مي‏دانند كه هركس ترك‌كردن آن را از روي اعتقاد جايز دانست كافر است. پس شخص متدين در آن ضرورياتي كه قدري خفائي در آنها هست و احتمال غفلتي در آنها راهبر است بايد بيشتر سعي كند كه مبادا از آنها غافل شود و خلاف آنها را بكند يا خلاف آنها را اعتقاد كند به

 

«* ميزان صفحه 185 *»

خصوص اگر اين شخص محل نظر خلق باشد و محل اعتناي آنها باشد كه به واسطه غفلت او جمع كثيري به اشتباه خواهند افتاد.

و همچنين شك نيست كه ضروريات نسبت به زمانها تفاوت مي‏كند بسا آنكه در زمان سابق كه شيعه و سني در شهرها با يكديگر مخلوط بودند بسياري از ضروريات شيعه به جهت ترس و تقيه از عامه و متداول نبودن آنها علانيه، مخفي بوده و ضروري‌بودن آن در آن زمان مخفي بوده يا مطلقا به حد ضرورت نرسيده از راه تقيه و عدم تداول آن در ميان اهل آن زمان يا به جهت آنكه حكم آن تازه نازل شده مثل حرمت شراب كه مدتها بود كه اگر كسي شراب مي‏خورد او را حد نمي‏زدند و تفحص مي‏كردند كه آيا كسي به او گفته حرام است و خورده يا جاهل به حرمت آن بوده و در اين زمانها به حد ضرورت رسيده و همچنين شك نيست كه جميع ضروريات در اول نزول آنها اول اهل مجلس پيغمبر9 خبردار مي‏شدند بعد اهل محله بعد اهل هر شهري كه زودتر خبر به آنها مي‏رسيد و همچنين اول اهل زمان سابق بعد اهل زمان لاحق خبردار مي‏شدند.

و همچنين چه‏بسيار ضروريات را كه علما مي‏دانند و ساير شيعه خبر ندارند مثل آنكه عمل‏كردن به قياس و فتواي به رأي و هوي را

 

«* ميزان صفحه 186 *»

همة علماي شيعه مي‏دانند كه حرام است و بدعت است و بسا آنكه بسياري از اهل حل و عقد ندانند و چه‏بسيار از ضروريات را كه اهل حل و عقد مي‏دانند و كسانيكه اعتنائي به دين و مذهب ندارند و با علما و عقلاي اهل ايمان كم معاشرند و اگر معاشرتي هم دارند در باب معاملات دنياوي است خبر ندارند و چه‏بسيار از ضروريات را كه اهل ايمان مي‏دانند و اهل اسلام نمي‏دانند و چه‏بسيار جاهلان به ضروريات كه در دهات و قريه‏ها يافت مي‏شوند اگرچه شيعه باشند و چه‏بسياري اهل كسب و كار و تجارت كه همّشان به جز شغل دنياي خود نيست كه از بسياري ضروريات خبر ندارند با وجود آنكه در شهرها ساكنند و با وجود اين حال شيعة اثني‏عشري هستند و چه‏بسيار زنان كه معني واجب را نمي‏دانند چه‏چيز است تا برسد به ضرورت و غير ضرورت و با اين حال دوست ائمة طاهرين سلام‏اللّه‌عليهم هستند و دوست دوستان ايشان و دشمن دشمنان ايشانند و چه‏بسيار اطفال كه تازه به حد تكليف رسيده و واجب و غير واجب و حرام و غير حرام نمي‏دانند و با وجود اين حال شيعة اثني‏عشري هستند و چه‏بسيار از اهل حل و عقد و علما و عقلا كه مسائل ضروريات خفيه كه زياد متداول نيست مي‏دانند و مع‏ذلك در وقت استدلال بر مطلبي غافلند از آنها و به ياد ايشان نيست كه راه استدلال اين است كه ملاحظة آنها را بايد كرد و اگر ملاحظة

 

«* ميزان صفحه 187 *»

آنها نشد لامحاله خطا واقع خواهد شد و خطا هم واقع مي‏شود از ايشان و لازم خطاي ايشان افتاده كه به خلاف ضرورتي كه خودشان معتقد بودند رفته‏اند و خودشان از اين معني غافلند و عالمي ديگر و عاقلي ديگر كه به قول او برمي‏خورد مي‏فهمد كه قول او منافي مذهب و ملت خود او است مثل آنكه اين معني در ميان علماي اثني‏عشري واضح است كه در مذهب ايشان قياس‏كردن حرام است و حرمت عمل‏كردن به قياس در نزد ايشان از حرمت خمر واضحتر است و اين‏قدر احاديث متواترة‏المعني كه در حرمت عمل‌كردن به قياس وارد شده در حرمت خمر وارده نشده به حديكه در ميان علماي اثني‏عشري اتفاقي است كه عمل‏كردن به آن جايز نيست و مع‏ذلك كلّه در ميان ايشان بسياري از روي غفلت عمل به بعض افراد آن كرده‏اند يا از جهت اينكه اين فرد از نوع قياس نيست يا آنكه اين فرد از قياس منهي‏عنه نيست و عالمي ديگر برخورد كه اين فرد از نوع قياس است و جميع اصناف قياس منهي‏عنه است و ملتفت اين معني شده كه كساني كه عمل به آن كرده‏اند لازم قول ايشان افتاده خلاف اجماع و خروج از آن و اين اجماع هم اجماعي است كه خلاف آن جايز نيست و مع‏ذلك كلّه تكفير نمي‏كند آن اشخاص را كه عمل به آن كرده‏اند و ايشان را خارج از اجماع نمي‏داند و ايشان را عادل و عالم و نافذالحكم و

 

«* ميزان صفحه 188 *»

جايزالتقليد مي‏داند با وجود آنكه قول ايشان را رد مي‏كند و خود آن قول را خلاف اجماع مي‏داند و بسا آنكه چنين شخصي خودش هم غافل بشود و در مسأله‏اي از مسائل به يك فردي از افراد قياس عمل كند و شخصي ديگر به قول او برخورد و با او بحث كند كه تو رد مي‏كني قول قائل به قياس را و اينك خودت عمل كرده‏اي به آن و غافل شده‏اي و باز او را تكفير و تفسيق نمي‏كند و او را جايزالتقليد و نافذالحكم مي‏داند بلكه عرض مي‏كنم كه اگر كسي به سبب قولي كه مخالف ضروريات است و صاحب آن قول از روي غفلت يا از روي جهل به آن قول قائل شده تكفير كند خود او كافر مي‏شود چرا كه ضرورت اسلام و ايمان حاكم است كه جاهل در حين جهلش و غافل در حين غفلتش معذور است و اگر تكليفي از براي او باشد و بايد تداركي بكند بعد از عالم‏شدن و متنبه‏شدن به امري جديد از جانب شارع مكلف است و در حين غفلت و جهل معقول نيست كه معذور نباشد مگر آنكه اين شخص هم از روي غفلت و جهل چنين حكمي بكند و باز او هم در حال جهل و غفلت معذور است ولكن علامت آنكه كسي از روي جهل و غفلت حكمي جاري مي‏كند نه از روي عمد و الحاد و غرض و فساد اين است كه اگر كسي او را عالم كند به جهل او و متذكر كند او را كه غفلت كرده چون غرض و مرضي ندارد

 

«* ميزان صفحه 189 *»

و متدين است و از خدا مي‏ترسد و از رسول او9 شرم مي‏كند برمي‏گردد از جهل و غفلتي كه داشته و اما كسيكه از روي عمد و الحاد و غرض و مرض و فساد در دين و مذهب حكمي جاري مي‏كند كه آن حكم بغير ماانزل‌اللّه است و خلاف ضرورت اسلام و ايمان و اتفاق علماي اثني‏عشري است البته از فساد خود دست‏بردار نيست چرا كه غفلتي نداشته و عمداً طالب الحاد است پس پرده‏ها بر روي خود مي‏پوشاند و طفره‏ها مي‏زند و بسا آنكه اول تهمتي از براي طرف مقابل مي‏گويد و آن‏وقت حكم سابق را جاري مي‏كند كه بهانه در دست داشته باشد در نزد عوام و خواص پس چنين كسي كافر است كه حيله‏ها و مكرها و الحادها در دين و آيين و رسم خود قرار داده كه فرياد مي‏كنند مؤمنان در نزد خداوند عالميان از جور او و داد مي‏زنند مسلمانان از طور او و به فغان مي‏آيند خونهاي به ناحق ريخته‌شده از دست او و ناله مي‏كنند ارثها و حقوق پامال شده از قلم و دست او و زاري مي‏كنند فروج و ارحام از حكم او و ارزاق و اقسام از جرم او پس بر خداوند عالميان است دفع شر او از مسلمانان و مؤمنان و طالبان حق و هاديان به آن. حسبنا اللّه و نعم الوكيل نعم المولي و نعم النصير.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 190 *»

فصل

بعد از آنكه در فصلهاي گذشته فكر كردي و به مضمون فصل سابق متذكر شدي پس بدان‏كه از جملة ضروريات دين و مذهب و آيين اين است بلكه غير از اين معقول نيست كه جاهل در حين جهل و غافل در حين غفلت و خطاكننده در حال خطا و مضطر در حال اضطرار و فراموش‏كننده در حال فراموشي در هر چيزي كه تقصير در آن معقول نباشد از امثال آنچه ذكر شد معذورند و حديث حضرت‏رسول9 كه فرمودند: رفع عن امتي تسعة معروف است پس كسي كه عالم باشد كه چيزي از دين خدا است و انكار كند عمداً كافر مي‏شود نه غير آن، چه آن‏چيز در اصول دين و مذهب باشد يا در فروع يا در متفق‏عليه باشد يا در مختلف‏فيه و به جهت تيمن و تبرك در اين فصل بعضي از احاديث را عرضه مي‏دارم كه باعث اطمينان طالبان حق باشد و بدانند كه انكار هر حقي كفر است و اين امر را سهل نپندارند چه در اصول دين باشد چه در فروع، چه در ذوات باشد چه در افعال چه در غير اينها و بر خداي عزّوجلّ است توفيق و هدايت.

شيخ حرّ عليه‏الرحمه در كتاب وسائل در باب ثبوت كفر و

 

«* ميزان صفحه 191 *»

ارتداد از حضرت امام محمّدباقر7 روايت مي‏كند كه فرمودند «هر چيزي را كه اقرار و تسليم جاري مي‏كند پس آن ايمان است و هر چيزي را كه انكار و جحود جاري مي‏كند پس آن كفر است».

و باز روايت مي‏كند از داود بن كثير رقي كه گفت عرض كردم به حضرت ابي‏عبداللّه7 كه آيا سنتهاي پيغمبر9 مثل واجبات خدا است پس فرمودند: «به درستي كه خداي عزّوجلّ واجب فرموده واجباتي چند را بر بندگان پس هركس ترك كند واجبي از آن واجبات را پس عمل نكند به آن و انكار كند وجوب آن را كافر است» تا آخر حديث.

و باز از حضرت باقر7 روايت مي‏كند كه فرمودند: «كفر بزرگتر است از شرك پس كسيكه اختيار كند بر خداي عزّوجلّ و ابا كند طاعت او را و مشغول گناه كبيره شود پس او كافر است و كسي كه نصب كند ديني را غير از دين مؤمنين پس او مشرك است».

و ايضاً از آن حضرت7 روايت مي‏كند در حديثي كه «مقدم است كفر بر شرك» پس ذكر فرمودند ابليس را پس فرمودند: «پس هركس كه جرأت كند بر خدا پس ابا كند طاعت را و اقامه كند در گناهان كبيره پس او كافر است».

و ايضاً از حمران بن اعين روايت مي‏كند كه گفت: سؤال

 

«* ميزان صفحه 192 *»

كردم از حضرت صادق7 از قول خداي عزّوجلّ انّا هديناه السبيل اما شاكراً و اما كفوراً فرمودند: «يا اخذكننده است پس او شاكر است و يا تارك است پس او كافر است».

و ايضاً از حضرت صادق7 روايت كرده كه فرمودند: «اگر اينكه بندگان جاهل باشند و توقف كنند و انكار نكنند كافر نشوند».

و ايضاً از عبداللّه بن سنان روايت مي‏كند كه گفت سؤال كردم از حضرت صادق7 از مردي كه مرتكب مي‏شود گناهان كبيره را پس مي‏ميرد آيا بيرون مي‏كند آن گناهان او را از اسلام؟ و اگر عذاب شود عذاب او مثل عذاب مشركين است يا از براي عذاب او مدتي و انقطاعي هست؟ پس فرمودند: «كسي كه مرتكب گناهي از گناهان كبيره بشود و گمان كند كه حلال است بر او گناه‏كردن بيرون كند اين گناه او را از اسلام و عذاب مي‏شود به اشد‌ّ عذاب و اگر معترف است كه آن گناه حلال نيست بر او و آن گناه را كرده و مرده بيرون برده او را از ايمان و بيرون نبرده او را از اسلام و عذاب او خفيفتر است از عذاب اولي».

و ايضاً از حضرت صادق7 روايت كرده كه گفته شد به آن حضرت كه خبر بده كه مرتكب گناه كبيره مي‏ميرد بر آن گناه آيا بيرون نمي‏برد او را از ايمان؟ و اگر عذاب شد به سبب آن گناه

 

«* ميزان صفحه 193 *»

پس مي‏باشد عذاب او مانند عذاب مشركان يا از براي آن عذاب انقطاعي هست؟ فرمودند: «بيرون مي‏برد او را از اسلام اگر گمان كند آن كبيره حلال است و به اين سبب معذب مي‏شود به اشد‌ّ عذابها و اگر مي‏داند كه كبيره است و بر او حرام است و او معذب مي‏شود به آن گناه و آن گناه حلال نيست بر او معذب مي‏شود و عذاب او خفيفتر است از عذاب اول و بيرون مي‏برد او را از ايمان و بيرون نمي‏برد او را از اسلام».

و ايضاً از حضرت صادق7 روايت مي‏كند در حديثي طولاني تا اينكه مي‏فرمايد: «كسي كه از جماعت شما شيعيان باشد و به تحقيق كه روايت كرده باشد حديث ما را و نظر كرده باشد در حلال و حرام ما و فهميده باشد احكام ما را پس بايد راضي شويد به حكومت او پس به درستي كه و به تحقيق كه من او را حاكم قرار داده‏ام بر شما پس اگر حكم كرد به حكم ما پس قبول نشد از او آن حكم پس به درستي كه استخفاف شده به حكم خدا و بر ما رد شده و ردكنندة بر ما ردكنندة بر خدا است و آن رد در حد شرك به خدا است».

و ايضاً از حضرت امير7 روايت مي‏كند تا آنجا كه مي‏فرمايد: «كسي كه انكار كند فرايض را كافر است».

و ايضاً از حضرت صادق7 روايت مي‏كند در حديثي كه

 

«* ميزان صفحه 194 *»

فرمودند كه: «بيرون مي‏رود شخص از ايمان به پنج جهت كه كل آنها مانند يكديگر است و معروف، و آن پنج كفر است و شرك است و گمراهي است و فسق است و مرتكب‏شدن به گناهان بزرگ است پس معني كفر هر معصيتي است كه عصيان شود خدا به آن معصيت از روي جحد و انكار و استخفاف و اهانت در هر امر كوچك و بزرگي و فاعل آن كافر است و معني آن معني كفر است از هر ملتي كه بوده و از هر فرقه‏اي كه بوده بعد از آنكه به آن صفات متصف باشد پس او كافر است» تا آنكه فرمودند: «پس اگر او كسي است كه ميل كرده به هواي خود به سوي وجهي از وجوه معصيت به جهت انكار و استخفاف و تهاون پس به تحقيق كه كافر شده و اگر ميل كرده به هواي خود و خود را به ديني بسته به جهت تأويل و تقليد و تسليم و رضا به قول آباء و اسلاف پس به تحقيق كه مشرك شده».

و ايضاً از حضرت ابي‏عبداللّه7 روايت مي‏كند در حديثي كه فرموده‏اند: «اسلام قبل از ايمان است و ايمان مشارك اسلام است پس اگر اتيان كند كسي به گناه بزرگي يا به گناه كوچكي كه خداوند نهي فرموده از آنها خارج مي‏شود از ايمان و ثابت است بر او اسم اسلام پس اگر توبه و استغفار كرد برمي‏گردد به سوي ايمان

 

«* ميزان صفحه 195 *»

و بيرون نمي‏برد گناه او، او را به سوي كفر و جحود و استحلال پس اگر گفت حلالي را كه اين حرام است و حرامي را كه اين حلال است و اين را دين خود قرار داد پس آن وقت خارج مي‏شود از ايمان و اسلام به سوي كفر» و احاديث در اين مقام بسيار است و در اين زمانها از بركت اسلام و ايمان مضامين اغلب اين احاديث و امثال آنها به حد ضرورت رسيده و بر اغلب كساني كه في‏الجمله اعتنائي به ديني و مذهبي داشته باشند مخفي نيست خصوص بعد از متذكرشدن پس رجوع كنيم به اصل مقصود.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 196 *»

فصل

بعد از آنكه متذكر شدي كه ميزان متفق‏عليه ضرورت است در رفع اختلاف از ميان مختلفين و آن ميزان در ميان شيعيان اثني‏عشري يا ضروريات اسلام است يا ضروريات مذهب و ايمان است يا اتفاقيات علماي اثني‏عشري است كه مقرر است از جانب خداوند عالميان و رسول او9 و اوصياي او سلام‏اللّه‌ عليهم و دانستي كه دليل تقرير محكمترين دليلها است و هر دليلي به انضمام آن صحيح است و بدون انضمام به آن هيچ اعتباري در آن نيست در نزد عاقل هوشيار مگر آنكه غافلان روزگار به آن مغرور شوند به طورهايي كه ان‏شاءاللّه دانسته باشي و اگر در اينجا متذكر نيستي رجوع كن به آنچه گذشت تا شكي از براي تو باقي نماند. پس بعد از متمسك‏شدن به آن دليل محكم دانستيم كه ضروريات حجت خدا است در ميان خلق و حجت رسول خدا است9 و حجت ائمة هدي است سلام‏اللّه‌ عليهم‏اجمعين پس فصلهايي چند عنوان مي‏كنم و در ضمن هر فصلي ضرورياتي چند را عرضه مي‏دارم كه طالبان حق از آن بهره‏مند شوند به توفيق خداوند و بركت ائمة طاهرين سلام‏اللّه‌عليهم‏اجمعين.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 197 *»

فصل

از جمله ضروريات دين و مذهب و آيين علماي اثني‏عشري بلكه علماي خارج از مذهب اين است كه خداوند عالم جل‏شأنه متفرد است در ذات خود و در جميع صفات خود پس در ذات خود شريكي ندارد و در صفات خود بي‏شريك و نظير و مثل و مانند است پس او است سبوح و قدوس و عالم و قادر علي‏الاطلاق و او است سميع بصير خالق رازق محيي مميت و جميع صفات و اسمائي كه مانند اينها است و معروف و مشهور است در ميان اسلاميان بلكه در ميان اهل ساير اديان كه ديني آسماني دارند همگي مخصوص او است و احدي در ذات او شريك او نيست و احدي در صفات شريك او نيست و احدي در افعال شريك او نيست و احدي در پرستش شريك او نيست پس هركس به غير از خداوند يكتا معبودي و خالقي و رازقي و زنده‏كننده‏اي و ميراننده‏اي اعتقاد كند كافر است و از زمرة اسلاميان خارج است و مخلد در آتش جهنم است هو الذي خلقكم ثم رزقكم ثم يميتكم ثم يحييكم هل من شركائكم من يفعل من ذلكم من شي‏ء سبحانه و تعالي عما يشركون. پس

 

«* ميزان صفحه 198 *»

هركس احدي از خلق را شريك او قرار دهد چه در ذات و چه در صفات و چه در افعال و چه در عبادت كافر است چه آن خلقي را كه شريك قرار داده انبيا باشند يا پيغمبر آخرالزمان9 باشد يا ائمة طاهرين سلام‏اللّه‌عليهم‏اجمعين باشند يا ساير خلق باشند از كاملان ايشان يا ناقصان ايشان يا صاحبان شعور ايشان يا بي‏شعور آنها يا آسماني آنها مثل ستارگان يا زميني آنها مثل آب و آتش و گاو يا ساير چيزها كه از معادن و غير آنها مي‏سازند مثل بتها و صليبها و زُنّارها و غير آنها. و همچنين هركس احدي را از خلق از اعلي گرفته تا ادني وكيل خدا داند در اين امور يا وزير او داند يا كمك و معين او داند كافر است و مخلد در آتش جهنم است اگر ظاهر كند اعتقاد خود را بايد ساير مسلمين او را تكفير كنند و نجس دانند و اگر در دل داشته باشد و از ترس مسلمين نتواند اظهار كند خداوند عالم السرّ و الخفيات او را مخلد در آتش جهنم خواهد كرد.

پس چون اين‏جور از ضرورت را متذكر شدي بدان‏كه باز از جملة ضروريات اسلام و مذهب اثني‏عشري و اتفاق جميع علماي اعلام اين است كه هركس خدا را به اين طورها كه عرض شد وصف كرد ساير مسلمين بايد از او قبول كنند و نگويند كه اين شخص در دل

 

«* ميزان صفحه 199 *»

شريكي از براي خدا قائل هست ولكن در ظاهر اين‏طورها اظهار مي‏كند و حال آنكه خداي عزّوجلّ مي‏فرمايد: و لاتقولوا لمن القي اليكم السلام لست مؤمناً تبتغون عرض الحيوة الدنيا.

پس هركس گفت كه اين شخص در دل مشرك است و به ظاهر كلمات توحيد را اظهار مي‏كند پس اگر كسي چنين گفت خود او كافر است و مخلد در آتش جهنم است چرا كه خلاف ضرورت اسلام و مذهب و اتفاق علماي اثني‏عشري كرده و در جميع مراتب سه‏گانه، ضرورت حكم مي‏كند كه اين شخص كه شخص اول را مشرك مي‏داند كافر است. و از اينها همه گذشته بايد از او سؤال كرد كه آيا تو عالم السرّ و الخفيات هستي كه خبر مي‏دهي از دل اين شخص؟ يا پيغمبري از جانب عالم السرّ و الخفيات و بتو وحي شده كه اين شخص در دل مشرك است؟ يا وصي پيغمبري هستي كه آن پيغمبر به تو خبر داده كه اين شخص مشرك است در دل خود؟ و از ترس شمشير اسلام نمي‏تواند هيچ‏يك را ادعا كند. پس معلوم مي‏شود كه خود او از اهل غرض است كه خلاف ضرورت دين و مذهب و آيين علما مي‏كند. و بسا آنكه بگويد من در كتاب اين شخص ديده‏ام كه شريك از براي خدا قائل شده پس اين قول صحيح را از روي ترس اظهار مي‏كند بايد از او مطالبه كرد كه در

 

«* ميزان صفحه 200 *»

كجاي از كتاب خود چنين گفته و آيا صريح در كتاب خود نوشته كه از براي خدا شريكي هست پس نشان بده تا مردم بخوانند و تكليف خود را بدانند يا اينكه صريح ننوشته و تو مي‏گويي كه از فحواي كلام او چنين مي‏فهمم. پس بايد به او گفت پس چون صريح ننوشته و تو از فحواي كلام او يا لازم قول او چنين مي‏فهمي شايد آنچه را كه تو مي‏فهمي او قصد نكرده باشد تو چرا صريح كلام او كه احتمال خلاف در آن نيست كه مي‏گويد خدا شريك ندارد از دست مي‏دهي و از كلامي كه احتمال مي‏رود كه تو مقصود او را نفهميده باشي حكم مي‏كني كه او مشرك است و به اتفاق ضرورت دين و مذهب و آيين علماي اعلام اگر لازم قول كسي كفر باشد و آن شخص قصد نكرده باشد كافر نشود و به اتفاق همة ضروريات قول متشابه و قول مجمل شخص را بايد حمل كرد به قول صريح او كه آن قول صريح قول محكم او است پس به ضرورت دين و مذهب و آيين علما يافتي كه هركس شريكي از براي خداوند قرار دهد كافر است و هركس مقرّ به توحيدي را تكفير كند كافر است چرا كه هر دو از ضروريات دين و مذهب و آيين علماي اعلام خارج شده‏اند.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 201 *»

فصل

از جمله ضروريات دين و مذهب و اتفاق علما اين است كه محمّد بن عبداللّه9 خاتم انبيا است و بعد از آن جناب پيغمبري مبعوث نخواهد شد و بايد شهادت داد در ظاهر و باطن كه او عبد و بندة خدا است كه او را آفريده و رسول او است كه به سوي خلق آخرالزمان فرستاده و حلال او حلال است تا روز قيامت و حرام او حرام است تا روز قيامت و او صادق و مصد‌ّق است و مقر‌ّر و مؤيّد و مسد‌ّد است از جانب خداوند عالم و آنچه را كه خبر داده در جزئي امور و كلي آنها چه در امور ظاهره باشد كه مردم مي‏فهمند و چه امور غيبية باطنه باشد كه مردم آن را نفهمند مثل خبردادن به قيامت و جنت و نار و ثواب و عقاب و مبعوث‏شدن از قبرها با جسمها و روحها و آنچه را كه خبر داده همه صدق است و احتمال دروغي در آنها نيست و از جملة ضروريات مذهب اين است كه او معصوم و مطهر است كه خلاف رضاي خدا را در هيچ حالي و در هيچ عالمي نمي‏كند و شيطان رجيم در وجود مبارك او راهي ندارد فماينطق عن الهوي ان هو الا وحي يوحي علّمه شديد القوي ذو مرّة فاستوي و هو بالافق الاعلي ثم دني فتدلّي فكان قاب قوسين او ادني تا آخر اوصاف او9.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 202 *»

فصل

از جملة ضروريات مذهب اثني‏عشري اين است كه از براي او9 دوازده خليفه است كه همگي قائمان مقام او هستند در اداي آنچه خداوند جل‏شأنه از خلق خواسته و ايشان معصوم و مطهر از هر گناهي و عيبي و نقصي هستند و آية تطهير مخصوص به ايشان است و احدي از خلق اولين و آخرين به مقام ايشان نرسيده و نخواهد رسيد مگر پيغمبر آخرالزمان9 كه آقا و سيد و بزرگ كل ايشان است در ظاهر و باطن و ايشان از يك نور و از يك روح و از يك طينت هستند مگر آنكه خواص پيغمبر9 مخصوص او است و ايشان آن چيزهايي را كه مخصوص پيغمبر9 است در ظاهر و باطن دارا نيستند و از همين جهت پيغمبر9 اشرف از كل ايشان است سلام‏اللّه‌ عليهم‏اجمعين و در مثل اين زمانها ضرورت مذهب به حدي رسيده كه ايشان از جميع انبياي گذشته اشرفند و جميع علوم و اسرار پيغمبران: و علوم و اسرار پيغمبر9 را به ارث برده‏اند و در ميان شيعة اثني‏عشري هركس بگويد و اعتقاد كند كه عدد ايشان از دوازده كمتر است كافر است و هركس بگويد و اعتقاد كند كه عدد ايشان زياده از دوازده است كافر است و مخلد در آتش

 

«* ميزان صفحه 203 *»

جهنم است چه اظهار بتواند بكند به آنچه قائل است يا از ترس در دل داشته باشد پس اول ايشان علي بن ابيطالب است صلوات‏اللّه‌وسلامه‏عليه و بعد از او فرزند او امام حسن است7 و بعد از او برادر او حضرت امام حسين است7 و بعد از او فرزند او علي بن الحسين است8 و بعد از او فرزند او محمّد بن علي8 است و بعد از او فرزند او جعفر بن محمّد8 است و بعد از او فرزند او موسي بن جعفر8 است و بعد از او فرزند او علي بن موسي8 است و بعد از او فرزند او محمّد بن علي8 است و بعد از او فرزند او علي بن محمّد8 است و بعد از او فرزند او حسن بن علي8 است و بعد از او فرزند او محمد بن الحسن8 است كه آخر دوازده امام است و زنده است و غايب است و ظهور خواهد فرمود و هنوز غايب است و ظهور نفرموده و او است قائم آل‏محمّد عجل‏اللّه‏فرجه كه در ظهور خود زمين را پر از عدل خواهد فرمود چنانكه در غيبت او پر از ظلم و ستم است. پس هركس غير از ايشان را امام و خليفه و معصوم داند در مذهب اثني‏عشري كافر است و مخلد در آتش جهنم خواهد بود و هركس عدد ايشان را زياده و كم كند كافر است و مخلد در آتش جهنم خواهد بود و هركس ايشان را به مقام پيغمبر9 برساند و

 

«* ميزان صفحه 204 *»

خصوصيات پيغمبر9 را از براي ايشان بداند غلو كرده و كافر است و هركس ايشان و پيغمبر را صلوات‏اللّه‌عليهم به مقام الوهيت و خدايي برساند غالي است و كافر و مخلد در جهنم است و همة ايشان مخلوق خداوند يكتا هستند و خاصان و مقربان درگاه اويند و اشرف كاينات و خلاصة موجودات و اول ماخلق‏اللّه هستند و رتبة ساير خلق در زير رتبة ايشان است از انبيا: گرفته تا آخر خلق.

و بعد از رتبة ايشان رتبة پيغمبران سلف است و آن رتبه مقام انبيا است و احدي در آن مقام با ايشان شريك نيست و هركس غير از پيغمبران را كه معروف است كه يكصد و بيست و چهار هزارند به مقام ايشان برساند غلو كرده و همة ايشان معصوم و مطهرند ولكن خلاف اولي از ايشان به ظهور مي‏رسد به خلاف چهارده معصوم مطهر صلوات‏اللّه‌عليهم كه خلاف اولي هم از ايشان سرنزند بنا بر مذهب حق پس ايشان خلاف رضاي خداوند نمي‏كنند و خلاف رضاي او نمي‏خواهند و خلاف رضاي او امري و نهيي نمي‏كنند و در همة احوال در جميع مراتب و مقامات معصومند و محفوظند به عصمت و حفظ خداوند جلّ‏شأنه مايشاؤن الا ان‏يشاء اللّه و مايريدون الا ما اراد اللّه لايعصون اللّه ما امرهم و يفعلون ما يؤمرون.

و اگر كسي خيال كند كه ايشان در مناجاتها و عرض حاجات

 

«* ميزان صفحه 205 *»

خود در نزد خداوند جلّ‏شأنه اقرار به گناه خود كرده‏اند قبل از اينها گذشته كه نبايد ضروريات يقيني را از دست داد و به متشابهات كلام استدلال كرد پس اگر بخواهي برگرد و در آنچه گذشت فكر كن تا بر بصيرت باشي ان‏شاءاللّه‌تعالي و از عقب متشابهات مرو كه هلاك مي‏شوي.

و از جملة ضروريات مذهب اثني‏عشري اين است كه اگر كسي اظهار كرد و تصريح نمود كه خلفاي پيغمبر9 دوازده هستند نه كمتر و نه زيادتر به طورهايي كه در ميان شيعيان معروف است بايد از او قبول كرد و نبايد گفت كه تو در دل به زياده از دوازده امام يا كمتر قائلي و اگر كسي چنين گفت خلاف ضرورت مذهب شيعه بلكه خلاف ضرورت دين كرده و خلاف اتفاق علماي اعلام كرده و كافر شده و مخلد در آتش جهنم خواهد بود به همان‏طور كه در فصل توحيد گذشت اگر خواهي رجوع كن.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 206 *»

فصل

از جملة ضروريات مذهب اثني‏عشري اين است كه بعد از غيبت حضرت قائم آل‏محمّد كه امام دوازدهم است عجل‏اللّه‏فرجه و بعد از وكلاي معين كه در سابق بودند در اين زمانها علماي ابرار و فقهاي اخيار كثّراللّه‏امثالهم و شيّداللّه‏ اركانهم و اهلك‏اللّه‏اعداءهم در هر زماني بعد از زمان وكلاي خاص، نايبان عام امامان هدي: هستند و عدد ايشان معين نيست گاهي در زماني بسيارند و در زماني كمترند و بايد ايشان از ضرورت اسلام و ايمان و اتفاق سابقان از ايشان تخلف نكنند و ايشان معصوم از سهو و خطا و لغزش نيستند و آنچه مي‏گويند در امر دين و مذهب و در اصول دين و فروع آن بايد متمسك باشند به ضروريات و به كتاب خدا و سنت رسول9 و احاديث ائمة هدي: و تخلف نكنند و هيچ‏يك از ايشان پيغمبر نيستند كه وحي شود به ايشان چيزي و هيچ‏يك امام و معصوم نيستند كه سهو و خطا و غفلت و جهلي از براي ايشان نباشد و هركس يكي از ايشان را يا همة ايشان را به مقام ائمة هدي سلام‏اللّه‌عليهم برساند در حق ايشان غلو كرده و بيش از دوازده امام معروف سلام‏اللّه‌عليهم به امامي قائل شده و كافر و مخلد در آتش جهنم خواهد بود.

 

«* ميزان صفحه 207 *»

و از جملة ضروريات مذهب اين است كه اگر كسي تصريح كرد كه احدي از علماي اولين و آخرين از صدر اسلام گرفته تا به حال و تا بعد از اين به مقام عصمت نمي‏رسند و سهو و خطا و غفلت و جهل در ايشان راهبر است و ايشان عالم به‌ماكان و مايكون نيستند، جايز نيست كه بگويند تو به زبان خود اينها را مي‏گويي و اين حرفها راست است ولكن تو در دل خود اعتقاد داري كه بعضي از علما مثلاً معصومند و امام سيزدهم هستند و اگر اعتقاد چنين شد كه به غير از چهارده معصوم: ساير علما هم معصوم باشند يا بعضي از ايشان معصوم باشند عدد ايشان از سيزده و چهارده و بيست و سي و صد و هزار خواهد گذشت و هر قدر شخص اول اظهار برائت از اين قول باطل سخيف كند كسي جواب او را بگويد تو در دل به امامان بسيار قائل هستي و بعد از چهارده معصوم: به معصومهاي بسيار قائلي و به اين سبب كافري ولكن مي‏ترسي اظهار كني اعتقاد خود را. پس اگر كسي چنين بنائي گذارد به ضرورت مذهب بلكه به ضرورت اسلام از دين و ايمان خارج است و خلاف آنها را كرده و كافر شده و بسا آنكه كلامي هم از كسي شنيده باشد كه مثلاً گفته امام جمعه چنين كرده و چنين گفته يا شنيده كه او گفته در نزد امام بودم و امام چنين فرمايشي فرمودند و

 

«* ميزان صفحه 208 *»

مقصود او اين بوده است كه در خدمت فلان پيشنماز بودم و چنين فرمايشي كرد پس اگر از او بپرسي كه مگر تو به امام سيزدهم قائلي و به غير از دوازده امام: كسي را امام مي‏داني بگويد حاشا و كلا خدا لعنت كند كسي را كه امام را و خليفة رسول9 را به معني خاصي كه معروف است كه ايشان معصوم و مطهرند از هر عيبي و نقصي به غير از امامان دوازده‏گانة معروف قائل باشد. ولكن اگر غرض و مرض را كسي پيشنهاد خود كرد كه من خودم از خود او شنيدم كه گفت خدمت امام بودم و مرادش فلان آخوند بود پس كافر است چرا كه فلان آخوند البته امام نيست و اين شخص به امامت او قائل شده پس كافر شده يا بگويد من در كتاب او ديدم كه نوشته و فلان عالم را امام ناميده پس كافر است.

بالجمله اگر كسي انصاف دهد و غرض را كنار اندازد مي‏داند كه مقصود آن بيچاره اين افتراها كه به او مي‏بندند نبوده و اين‏جور افترا بستن و اين‏جور لوازم از كلام كسي گرفتن از ضرورت اسلام و ايمان و از عادت و سيرت علماي اسلام و ايمان و اتفاقيات ايشان خارج است.

ولكن در آخرالزمان امر به اينجاها كشيده كه اگر كسي را بخواهند ضايع كنند اگرچه لازمة تضييع او خروج از ضرورت را هم

 

«* ميزان صفحه 209 *»

لازم داشته باشد باكي از آن ندارند چنانكه از براي خود اين فقير اتفاق افتاده كه كسي پرسيد از من اين حديث را كه من مات و لم‏يعرف امام زمانه مات ميتة الجاهلية پس گفت كه مراد از لفظ امام زمان كه در اين حديث است چيست؟ عرض كردم كه اين امام زماني كه در اين حديث است اختصاص به امام دوازدهم ندارد چرا كه در عصر هر امامي هركس آن امام زمان خود را نمي‏شناخت و مي‏مرد به مردن جاهليت مرده بود پس مراد از امام زمان امام زمان عام است كه در حق همة ائمه: جاري است و در حق پيغمبر9 هم جاري است كه هركس ايشان را نشناسد و بر حال جهل خود بميرد به مردن اهل جاهليت مرده و اهل زمان جاهليت چون حجت خدا را نمي‏شناختند از همين جهت اسم ايشان جهال شده و زمان ايشان زمان جاهليت شد پس هركس جاهل باشد به امام مفترض‏الطاعة از جانب خداوند البته جاهل مرده و اين امر داخل بديهيات است كه همه‏كس اين امر را مي‏فهمد.

و عرض كردم كه اين لفظ امام زمان كه در اين حديث است اختصاصي به پيغمبر9 و ائمة اثني‏عشر هم: ندارد چرا كه هركس در زمان حضرت عيسي7 هم اگر حضرت عيسي را نمي‏شناخت كه پيغمبر خدا است و بر حال جهل و ناداني مي‏مرد

 

«* ميزان صفحه 210 *»

البته نادان و جاهل مرده بود و هركس در زمان موسي و ابراهيم و نوح و آدم و در زمان هر نبيي و رسولي: كه مي‏مرد اگر رسول خود را نشناخته مرده بود بسي واضح است كه جاهل مرده بود به حجّت خداي خود و حال آنكه در ميان انبياي سلف به غير از ابراهيم7 كسي امام به معني خاص نبود اگرچه همة آنها پيشواي خلق بودند و امام به معني عام بودند و هركس نمي‏شناخت ايشان را و بر آن حال مي‏مرد جاهل مرده بود.

و عرض كردم بلكه اين امام زماني كه در اين حديث است اختصاص به معصومين هم ندارد بلكه در هر زماني بايد شخص مكلف بشناسد عالمي از علماي اهل‏بيت: را كه آن عالم ثقه و امين و عادل باشد كه روايت كند از براي او حلال و حرام خداوند جلّ‏شأنه را حتي در زمان حضور ائمة طاهرين سلام‏اللّه‌عليهم چنين اشخاصي بودند و ممكن نبود كه جميع مكلفين در جميع مسائل در جميع اوقات خودشان خدمت امام7 برسند نهايت در زمان حضور به نص خاصي خود ايشان: مي‏فرمودند كه مثلاً زراره و محمّد بن مسلم و ابوبصير امناي ما هستند و از ايشان اخذ كنيد حلال و حرام را و در آنچه محتاج شديد به ايشان رجوع كنيد و در زمان غيبت علما را نايب عام خود قرار داده‏اند و به اسم شخص

 

«* ميزان صفحه 211 *»

خاص تصريح نفرموده‏اند چنانكه فرمودند: من كان منكم ممن قدروي حديثنا و نظر في حلالنا و حرامنا و عرف احكامنا فليرضوا به حكماً فاني قدجعلته عليكم حاكماً فاذا حكم بحكمنا فلم‏يقبل منه فانما استخف بحكم اللّه و علينا رد‌ّ و الراد‌ّ علينا الراد‌ّ علي اللّه و هو علي حد‌ّ الشرك باللّه پس در زمان غيبت ايشان بايد شناخت كسي را كه از شيعيان باشد و نظر كرده در حلال و حرام ايشان و فهميده باشد احكام ايشان را و بايد راضي شوند ساير مكلفين به حكم او و اگر كسي راضي نشد به حكم او و رد كرد حكم او را رد كرده است بر ائمه: و رد‌ّ بر ايشان رد‌ّ بر خدا است و رد‌ّ بر خدا شرك به خدا است پس ردكنندة بر علمائي كه نايب عام امام عليه‌السلام‌اند كافر است و مشرك است و اگر كسي ايشان را نشناسد و اخذ حلال و حرام و احكام را از ايشان نكند و بر اين حال بميرد آيا جاهل به دين و مذهب و جاهل به احكام شرعيه نمرده؟ و اگر انصافي باشد قول اين مد‌ّعي از جملة ضروريات دين اسلام و مذهب و ايمان است و هركس بر اين ادعا رد‌ّ كند رد‌ّ بر اسلام و ايمان و اتفاقيات علماي دين و مذهب كرده و كافر شده.

بالجمله بعد از آني كه آن شخص سائل اين‏جور عرضها را از حقير شنيد رفت و منتشر كرد كه فلاني به امام زمان نوعي قائل

 

«* ميزان صفحه 212 *»

است و به امام دوازدهمي قائل نيست و بعضي ديگر هم كه اين سخن را از او شنيدند گفتند كه اگر مقصود فلاني انكار امام دوازدهم7 هم نباشد لازم قول او انكار افتاده، خداوند انصاف عنايت كند به همة دوستان كه اين‏جور خدشه‏ها را بر يكديگر نگيرند و اگر انصافي باشد انكاري از امام‏عصر عجل‏اللّه‌فرجه لازم قول من نبوده و نيست نهايت آنكه من عرض كرده‏ام كه لفظ امام بر غير ائمة طاهرين: هم استعمال مي‏شود و همة مردم استعمال مي‏كنند و امام جماعت مي‏گويند و امام جمعه مي‏گويند و استاد در هر علمي را امام آن علم مي‏گويند پس فقها را ائمة فقه و اصوليين را ائمة اصول و نحويين را ائمة نحو مي‏گويند و از عرف عام گذشته كه در كتاب خدا و احاديث ائمة هدي سلام‏اللّه‌عليهم لفظ امام از براي غير ائمة هدي: استعمال شده چنانكه بر بي‏غرضان مخفي نيست و ارباب غرض را كه چاره نمي‏توان كرد خداوند ما و ايشان را به رضاي خود موفق بدارد و السلام علي من اتبع الهدي.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

«* ميزان صفحه 213 *»

فصل

و از جملة ضروريات مذهب اثني‏عشري و اتفاقي جميع علماي اثني‏عشري اين است كه هريك از عوام شيعيان كه عالمي از علماي شيعه را كه ثقه و امين و عادل شناخت و او را ناظر در حلال و حرام ائمة انام: و عارف به احكام ايشان يافت مي‏تواند كه او را تقليد كند در آنچه از ايشان روايت مي‏كند و اگر شخصي كسي ديگر را به اين صفات مذكوره يافت مي‏تواند تقليد او كند و اگر ثالثي شخص سيومي را به اين صفات متصف يافت مي‏تواند او را تقليد كند و بر همين نسق هركس هركس را متصف به اين صفات يافت مي‏تواند تقليد او كند مادام كه اختلاف در ميان ايشان در كفر و ايمان نباشد و معلوم شد از آنچه گذشت كه سبب كفر، مخالفت ضرورت اسلام يا ضرورت مذهب شيعة اثني‏عشري يا مخالفت اتفاقي جميع علماي متقدمين و متأخرين است به شرط آنكه مخالفت از روي غفلت و سهو و نسيان و جهل نباشد چنانكه گذشت و اگر سبب مخالفت يكي از امثال اين عذرها باشد علامت آن را عرض كردم پس رجوع كن و متذكر باش و سبب ايمان موافقت با ضروريات اسلام و ايمان و اتفاق جميع علما است.

 

«* ميزان صفحه 214 *»

پس شخص عامي اگر في‏الجمله شعوري داشته باشد و طالب فهم حق و باطل باشد به آساني مي‏تواند فهميد كه كدام از مدعيان حق، حق مي‏گويند و كدام بر باطلند و شخصي كه اين‏قدر شعور دارد مي‏پرسد از آن مدعي كه ابتدا به تكفير مدعي ديگر كرده كه تو چرا او را كافر مي‏داني؟ اگر گفت به جهت آنكه اين شخص خلاف ضرورت اسلام و ايمان و خلاف جميع علما كرده مي‏پرسد كه خلاف او چه‏چيز است؟ اگر گفت كه مثلاً خلاف او اين است كه ترك نماز را جايز مي‏داند كه از جملة ضروريات اسلام است يا گفت مثلاً به عصمت يكي از ائمه: قائل نيست كه از جملة ضروريات مذهب است يا گفت كه يكي از ائمه يا همة ايشان را خدا مي‏داند كه از جملة ضروريات اين است كه احدي از خلق خدا نيست يا گفت مثلاً كه خلاف او اين است كه عمل‏كردن به قياس را جايز مي‏داند كه از اتفاقيات جميع علماي شيعه است كه عمل به آن در دين خدا جايز نيست پس آن شخص طالب حق مي‏پرسد از مدعي طرف مقابل كه آيا تو اين‏طورها كه فلان شخص دربارة تو مي‏گويد قائل شده‏اي؟ يا اين است كه مي‏گويد قائلم يا انكار مي‏كند. اگر مي‏گويد قائلم در كفر او همين كفايت مي‏كند و اگر انكار مي‏كند پس در ايمان او همين كفايت

 

«* ميزان صفحه 215 *»

مي‏كند و اگر انكار كرد و مدعي او گفت كه او به ظاهر انكار مي‏كند و در باطن قائل است به آنچه من دربارة او گفتم پس در اين قول، قول مدعي مسموع نيست چرا كه به خلاف ضرورت دين و مذهب و آيين علماي مذهب رفته و همين در كفر خودش كفايت مي‏كند اگر غفلتي نكرده باشد و معلوم است كه اگر از روي غفلت چنين نسبتي داده بعد از تنبيه و تذكير از قول خود برمي‏گردد و اقرار به غفلت خود مي‏كند پس نزاع مرتفع مي‏شود. و اگر بعد از تنبيه و تذكير از قول خود رجوع نكرد در كفر او همين كفايت مي‏كند.

و اگر گفت كه تو مقلدي تو را نمي‏رسد كه از من دليل و برهان مطالبه كني من از كلام او چنين مي‏فهمم كه او كافر است و تو عامي هستي و كلام او را نمي‏فهمي، در جواب بگو كه او هم دربارة تو همين سخن را مي‏گويد بلكه دليل و برهان هم از براي من بيان مي‏كند به طوري‌كه من مي‏فهمم و مي‏گويد كه من ابتدا به تكفير او نكرده‏ام و او ابتدا به تكفير من كرده و چون من اقرار دارم كه ضروريات اسلام و ضروريات مذهب و اتفاقيات علما همگي بر حق است و من اعتقاد به آنها دارم پس هركس مرا به اين اعتقاد كافر مي‏داند چون خلاف ضرورت دين و مذهب و

 

«* ميزان صفحه 216 *»

آيين علما كرده من او را كافر مي‏دانم. و بسي واضح است كه كفر و ايمان علامتي نيست در ظاهر بشرة انسان كه با چشم ديده شود بلكه ايمان و كفر بايد از قول و فعل انسان معلوم شود و قول من اين است كه خدا يكي است و او عالم و قادر است و سميع و بصير و خالق و رازق و محيي و مميت و همچنين صاحب ساير صفات خود هست و احدي در ذات او و صفات او شريك نيست و پيغمبر آخرالزمان9 محمّد بن عبداللّه است و او است خاتم پيغمبران و بعد از او پيغمبري نخواهد آمد و او معصوم و مطهر است از هر عيبي و نقصي و اوصياي او ائمة دوازده‏گانه‏اند صلوات‏اللّه‌عليهم‏اجمعين كه ايشان هم معصوم و مطهرند از هر عيب و نقصي و هيچ‏يك از ايشان خدا نيستند ولكن مقربان درگاه اويند و به واسطه ايشان رضاها و غضبها و امرها و نهيهاي او به ما رسيده.

پس چون ايشان معصومند و صادقند در خبرهايي كه به ما رسانيده‏اند آنچه فرمايش فرموده‏اند همه راست است چه آنها را و معني آنها را من فهميده باشم يا نفهميده باشم پس چون ايشان فرموده‏اند كه آخرتي هست و در آنجا بهشتي و جهنمي هست و مردم بعد از مردن و پوسيدن بدنهاي ايشان دوباره اجزاي آنها به

 

«* ميزان صفحه 217 *»

همديگر متصل مي‏شود و مي‏سازند آنها را و روحهاي ايشان برمي‏گردد به بدنهاي ايشان و مؤمنين ايشان به بهشت مي‏روند و مخلدند در آنجا و كافرين ايشان به جهنم مي‏روند و مخلدند در عذاب آن و در ميان دنيا و آخرت عالمي ديگر هست كه برزخ است در ميان آن دو عالم و اول آن عالم متصل است به دنيا كه در شب اول قبر در قبر مردگان زنده مي‏شوند و سؤال و جوابي در قبر خواهد شد و نعمت و عذابي در آنجا خواهد بود و آخر آن عالم متصل است به آخرت كه نفخ صور در آنجا مي‏شود و جميع مردم مي‏ميرند و باز نفخي ديگر مي‏شود و مردم زنده مي‏شوند و روحهاي ايشان به بدنهاي ايشان ملحق مي‏شود و از قبرها بيرون مي‏آيند و به آخرت پا مي‏گذارند.

و از جملة خبرها كه از راه ضرورت به ما رسيده اينكه پيغمبر9 به معراج تشريف بردند با همين بدن ظاهري كه مردم او را مي‏ديدند و همة آنچه از امورات غيبيه خبر داده‏اند همه حق است و واقع خواهد شد چه معني آنها را بدانيم يا ندانيم.

و همچنين نماز و روزه و حج و جهاد و خمس و زكات همگي به طوري كه رسيده اعتقاد دارم و معني آنها را مي‏فهمم و عمل مي‏كنم و به قول مطلق آنچه را ائمة هدي: فرموده‏اند همه

 

«* ميزان صفحه 218 *»

حق است و اعتقاد دارم و به آنچه امر كرده‏اند عمل مي‏كنم و اگر عمل نكردم خود را گناهكار مي‏دانم و توبه مي‏كنم. پس من خود را به واسطة اين اعتقادها مؤمن مي‏دانم. پس كسي كه مرا كافر مي‏داند با اين اعتقادات معلوم است كه بعضي از ضروريات را قبول ندارد و اگر قبول داشت فرقي در ميان من و او نبود و مرا كافر نمي‏دانست و معلوم است كه هركس يكي از ضروريات را انكار كند بعد از دانستن كافر است.

و اگر شخص عامي شعوري دارد كه به آساني مي‏فهمد كه حق با كدام است و اگر شعوري از براي او نيست و معني اختلاف را نمي‏فهمد و اضطرابي در اختلافها كه به حد كفر و ايمان رسيده از براي او حاصل نمي‏شود كه چنين شخصي به اصطلاح مستضعف است و تكليفي ندارد و نبايد تميز حقي از باطلي دهد و علامت مستضعف بودن عدم اضطراب است در اختلافها و علامت آنكه شخص مي‏تواند تميز حق از باطل دهد و راستگو را از دروغگو جدا كند اضطراب او است پس همينكه در ميان دو قول و در ميان دو شخص مضطرب شد كه آيا كدام از اينها حق است و كدام باطل است معلوم مي‏شود كه چيزي فهميده كه باعث اضطراب او و تحير او شده و اگر بعد از اضطراب تحقيق امر را نكرد معلوم است كه

 

«* ميزان صفحه 219 *»

بي‏اعتنائي به دين و مذهب خود كرده و البته بي‏دين و بي‏مذهب است و از او مؤاخذه خواهد شد و اگر از باب حيدري و نعمتي و عصبيت و جاهليت و عادت و طبيعت يكي را اختيار كرد و بيزاري از ديگري كرد البته از او مؤاخذه خواهد شد كه چرا بدون دليلي از خدا و رسول9 و ائمة هدي سلام‏اللّه‌عليهم محض خويشي و همشهري بودن و محض صرفة دنيايي كه فلان نفع به من مي‏رساند يا اگر تصديق او نكنم ضرري به من مي‏رساند تصديق كردي يكي از ايشان را و دشمني كردي با ديگري.

و بسا آنكه به تسويلات شيطان كسي مغرور شود و بگويد مرا چه‏كار با اين دو نفر كه با هم اختلاف دارند و يكديگر را كافر مي‏دانند. من شخص ثالثي را اختيار مي‏كنم كه ساكت است و تكفير هيچ‏يك را نمي‏كند و تصديق هيچ‏يك را ندارد. وچه‏بسيار مردم كه مغرور شده‏اند به امثال اينجور از تسويلات شيطان و غافلند كه آيا آن شخص ثالث مطلقا نمي‏شناسد آن دو را و اختلاف ايشان را نشنيده و اسم ايشان و رسم ايشان به گوش او نخورده؟ اگر چنين كسي است و تو او را ثقه و امين و عادل و راوي از اهل‏بيت اطهار: مي‏داني و او را عارف به احكام ايشان مي‏داني تصديق بكن و رجوعي به آن دو كه يكديگر را تكفير مي‏كنند مكن و اگر آن

 

«* ميزان صفحه 220 *»

شخص ثالث آن دو را مي‏شناسد و اختلاف ايشان را شنيده و فهميده و از علما است و راوي احاديث اهل‏بيت اطهار است و ناظر در حلال و حرام ايشان است و عارف به احكام ايشان است كه البته از او مخفي نيست ضروريات دين و مذهب و اتفاقيات علماي فرقة ناجيه پس لامحاله بايد يكي از آنها را كه موافق ضروريات رفته تصديق كند و هريك كه خلاف كرده تكذيب كند. پس امر بازمي‏گردد به همان اختلاف اول كه در ميان بود و تو بايد بفهمي كه كدام موافق ضروريات مي‏گويند و كدام مخالف مي‏گويند. و بسا شخص ثالث به سبب بعضي از مصالح خود، خود را به صورت توقف جلوه دهد و اين توقف در واقع بي‏معني است يا از روي غفلتي است كه كرده يا مصلحت خود را چنين ديده و اگر نه كسي كه در ولايت شيعة اثني‏عشري تولد كرده و پدر و مادر او شيعه بودند و بعد بزرگ شد در ميان شيعيان و به راه و رسم ايشان حركت كرد و به حد بلوغ و رشد رسيد و اعتقادات و اعمال و افعال و اقوال را از ايشان فراگرفت و خود عامل به آنها شد معني ندارد كه كسي توقف در تشيع او كند.

و اگر بگويي كه اين‏جور انتساب و اتصاف در حق هر دو جاري است، عرض مي‏كنم كه اگر اختلافي كه به حد تكفير

 

«* ميزان صفحه 221 *»

برسد نداشتند جاي تصديق هر دو بود و توقف در حق هيچ‏يك معني نداشت مگر در بعض امور كه آيا اهليت از براي حكم دارند يا نه و آيا عادلند يا نه؟ و اما در اصل كفر و ايمان مقام توقف نيست و چون يكديگر را تكفير مي‏كنند لامحاله به طور حصر عقل يا هر دو راست مي‏گويند و اين در وقتي است كه هر دو مخالفت ضروريات را عمداً كرده باشند پس هر دو كافرند چون اختلاف به خصوص در كفر و ايمان است يا هر دو دروغ مي‏گويند و اين صورت هم وقتي متصور است كه هر دو مخالفت ضروريات را عمداً كرده باشند باز هر دو كافرند يا آنكه يكي راستگو است و اين كسي است كه مخالفت ضروريات را عمداً نكرده باشد و يكي دروغگو است و آن كسي است كه مخالفت ضروريات را عمداً كرده باشد و در هيچ‏يك از اين صورتهاي چهارگانه توقف معني ندارد چرا كه ضروريات بر احدي از علما مخفي نيست خصوص علماي كبار.

بالجمله راه حق و باطل واضح است و حق از آفتاب روشنتر است و باطل از شب تاريكتر است ولكن از براي بي‏غرضان و طالبان حق چنانكه خداوند در فرق ميان حق و باطل به همين‏طور فرموده: هل يستوي الظلمات و النور و الظلّ و الحرور تا آخر آيه و

 

«* ميزان صفحه 222 *»

امام7 مي‏فرمايد:

علم المحجة واضح لمريده
 
  و اري القلوب عن المحجة في عمي
و لقدعجبت لهالك و نجاته
 
  موجودة و لقدعجبت لمن نجي

و الذين جاهدوا فينا لنهدينّهم سبلنا و من جاهد فانما يجاهد لنفسه و من عمي فعليها و السلام علي من اتبع الهدي.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 223 *»

فصل

از جملة ضروريات دين و مذهب و اتفاقيات علماي ابرار اين است كه ايذاي مؤمنين و مؤمنات و آزار ايشان به چيزي كه مستحق نيستند از جانب شرع جايز نيست چنانكه خداوند مي‏فرمايد: ان الذين يؤذون المؤمنين و المؤمنات بغير ما اكتسبوا فقداحتملوا بهتاناً و اثماً مبيناً و ايذاي ايشان ايذاي خدا و رسول است9 چنانكه در اصول كافي در بابي به خصوص معنون است در احاديث بسيار كه خداوند در قدسي مي‏فرمايد: من آذي لي ولياً فقدارصدني بالمحاربة و دعاني اليها و در احاديث بسيار واقع شده كه اذيت مؤمن اذيت ايشان است سلام‏اللّه‌عليهم و حزن او حزن ايشان است و سرور او سرور ايشان است پس اگر اذيت مؤمن اذيت خداي عزّوجلّ است و اذيت پيغمبر است9 بسي واضح است كه اذيت ايشان كفر است چنانكه خداوند مي‏فرمايد: ان الذين يؤذون اللّه و رسوله لعنهم اللّه في الدنيا و الآخرة و اعد‌ّ لهم عذاباً مهيناً و معلوم است كه خداوند لعن نمي‏كند مگر كافر را و اذيت‏كننده را در دنيا و آخرت لعنت كرده پس او كافر است در دنيا و آخرت چنانكه صاحب وسائل در باب ثبوت كفر و ارتداد از حضرت ابي‏جعفر7 

 

«* ميزان صفحه 224 *»

روايت مي‏كند در حديث طويلي تا آنجا كه مي‏فرمايد لعنت نمي‏كند خداي عزّوجلّ مؤمني را و شاهد از قول خداي عزّوجلّ مي‏آورند كه فرموده: ان اللّه لعن الكافرين و اعد‌ّ لهم سعيراً خالدين فيها ابداً لايجدون ولياً و لا نصيراً . واز آنچه گذشت يافتي كه هركس كه اقرار به ضروريات اسلام و ضروريات مذهب اثني‏عشري و اتفاقيات علماي اثني‏عشري دارد و تصريح مي‏كند كه هركس خلاف اين ضروريات كند كافر است ظاهراً و باطناً چنين شخصي مؤمن است و اذيت‏كردن او بدون استحقاقي به سبب اكتسابي، اذيت خدا و رسول9 و اذيت ائمة طاهرين: است و موذي ايشان ملعون است به لسان خداي عزّوجلّ و ملعون به لسان اللّه كافر است.

و از آنچه گذشت دانستي كه نبايد بگويي من چه مي‏دانم مؤمن كيست بلي اگر مؤمن را مي‏شناختم همين‏طور بود امر او كه گفتي ولكن همة مدعيان ادعاي ايمان مي‏كنند و يكديگر را لعن و تكفير مي‏كنند و كدام اذيت از لعن و تكفير بدتر است پس بايد ضروريات را از دست ندهي و مدعيان را به ميزان آن ضروريات بسنجي هركس موافق آمد مؤمن است و هركس مخالف آمد اگر از روي عمد و علم مخالفت كرده كافر است و اين ضروريات علامتهاي واضح و آيات بينات خدا است كه در ميان خلق قرار داده

 

«* ميزان صفحه 225 *»

كه احتمال خلافي و خطائي و سهوي و نسياني و اغماضي و اجمالي و تشابهي در آنها نمي‏رود و آنها است آيات محكمات كه اصل كتاب خدا است و آنقدر واضح است كه براي احدي از اهل حل و عقد و صاحب‌شعوران مخفي نيست و اگر كسي اندك شعوري داشته باشد و اعتنائي به ديني و مذهبي داشته باشد بر او ضروريات دين و مذهب و آيين علماي اخيار مخفي نيست چه جاي كساني كه سوادي دارند و درسي خوانده‏اند. پس هركس بگويد امر دين و مذهب بر من مشتبه مانده همانا كه طالب نبوده و دروغگو است چرا كه خداوند امر را به اشتباه نگذارده و واضح فرموده و چه‏چيز واضحتر از ضروريات است كه هيچ اختلافي در آنها نيست. پس هركس موافق با آنها تكلم كرد و مخالفتي از آنها نكرده مي‏دانيم يقيناً كه مؤمن است و هركس دربارة چنين كسي اظهار توقف كند كه من نمي‏دانم مؤمن است يا كافر است خود او اگر جاهل و غافل نباشد كافر است چرا كه كتمان بينات واضحات كرده كه ضروريات لائحات باشد چنانكه خداي عزّوجلّ مي‏فرمايد: ان الذين يكتمون ما انزل اللّه من البينات و الهدي من بعد ما بيّنّاه للناس في الكتاب اولئك يلعنهم اللّه و يلعنهم اللاعنون الا الذين تابوا و اصلحوا و بيّنوا فاولئك اتوب عليهم و انا التوّاب الرحيم ان الذين كفروا و

 

«* ميزان صفحه 226 *»

ماتوا و هم كفار اولئك عليهم لعنة اللّه و الملائكة و الناس اجمعين خالدين فيها لايخفّف عنهم العذاب و لا هم ينظرون ترجمة آية شريفه اين است كه به درستي‏كه كساني كه كتمان مي‏كنند و مي‏پوشانند چيزي را كه خدا نازل كرده و فروفرستاده از آيات و علامات واضحه و هدايت از بعد آن چيزي كه نمايان كرديم او را از براي مردم در كتاب ايشانند كه لعنت مي‏كند ايشان را خدا و لعنت مي‏كنند ايشان را جميع لعنت‏كنندگان مگر كساني كه از كتمان خود توبه كردند و اصلاح كردند آنچه را كه افساد در آن كرده بودند و بيان كردند و تصريح كردند كه ما كتمان كرده بوديم و افساد منظور ما بود پس ايشانند كه توبه مي‏كنيم بر ايشان و قبول مي‏كنيم توبة ايشان را و منم بسيار قبول‏كنندة توبه و بسيار رحم‏كننده. به درستي‏كه كساني كه كافر شدند و مردند و حال اينكه كفار بودند ايشانند كه بر ايشان است لعنت خدا و ملائكه و جميع مردمان، مخلدند ايشان در جهنم، خفيف و سبك نمي‏شود عذاب ايشان و مهلت داده نمي‏شوند و نظر رحمت به ايشان نمي‏شود.

و اگر در فصلهاي گذشته فكري كرده باشي و فراموش نكرده باشي مضمون آنها را مي‏داني كه اين ضروريات مقررة مسددة مؤيدة از جانب خداي عزّوجلّ و رسول او9 و حجج او صلوات‏اللّه‌عليهم 

 

«* ميزان صفحه 227 *»

از جميع معجزات انبيا و مرسلين و اولياي مكرمين بالاتر است چرا كه اصل آن معجزات را از براي اثبات اين ضروريات آورده‏اند و اين ضروريات نتيجه و خلاصة كل آنها است و آنها را به عمل آورده‏اند از براي اثبات همين ضروريات و اين ضروريات مقرّرند و مصدّقند و مسدّدند و مؤيّدند از جانب او كه هيچ شك و شبهه‏اي در آنها راهبر نيست نزد شيعيان اثني‏عشري پس چنين امر واضحي را كسي كه كتمان كند و بپوشاند بدتر است از كسيكه مي‏پوشاند معجزات فردـ‌فرد را در زمان حضور صاحب معجز7 و ملعون است و كافر است و دليل بر اينكه ملعون به لسان خداوند كافر است علاوه بر احاديثي كه در اين باب وارد شده صريح آية ان الذين كفروا و ماتوا و هم كفار اولئك عليهم لعنة اللّه است و خداوند تصريح فرموده و حصر فرموده لعنت خود را بر كفار پس هر كه را كه خداوند لعن كرد البته كافر است.

پس كتمان‏كننده و پوشانندة ضروريات واضحات ملعون و كافر است مگر آنكه پيش از مردن از كتمان خود برگردد و كساني را كه به سبب كتمان خود گمراه كرده بود و اموري را از شريعت كه به سبب كتمان خود فاسد كرده بود اصلاح كند و گمراهان را برگرداند و بدون تدليس به طور واضح و آشكار بگويد كه من

 

«* ميزان صفحه 228 *»

كتمان كرده بودم و فلان امر را فاسد كرده بودم و مردم را گمراه كرده بودم و حال توبه مي‏كنم و پشيمانم و اگر تمام آنچه كه خداوند عالم فرموده به عمل نياورد مثل اينكه پشيمان شد و توبه كرد ولكن اصلاح نكرد آنچه را و آن‌كه را كه فاسد و گمراه كرده بود يا اين كار را هم كرد ولكن به طور تدليس در امر خود كه من سابقاً هم انكاري نداشتم از حق ولكن امري بر من مشتبه شده و در واقع مشتبه نشده باشد و به اينطوري كه در آية شريفه مي‏بيني عمل نكند و بميرد پس او در نزد خداوند تائب واقعي نيست و كافر است و مرده است بر كفر و ملعون خداي عزّوجلّ و جميع ملائكه و جميع مردم است و مخلد است در آتش جهنم و تخفيفي از براي عذاب او نيست و هرگز او را مهلتي نمي‏دهند كه آسوده شود از عذابي كه بعد او را عذاب كنند و بر او نظر رحمت نكنند.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

«* ميزان صفحه 229 *»

فصل

از جملة ضروريات دين و مذهب و آيين علماي متقدمين و متأخرين اين است كه عبادت و بندگي بندگان، مخصوص ذات خداوند عالميان بايد باشد پس او است معبود بر حق و هر معبودي از مادون عرش او گرفته تا منتهاي زمين او آنچه باشد باطل است مگر وجهي را كه قرار داده كه تخلف از آن نكنند و او را به تنهايي و يگانگي عبادت كنند و هركس غير او را عبادت كند كافر است و او است عادلي كه هيچ ظلمي از براي او روا نيست و محتاج به ظلم‏كردن كسي نيست و او است صاحب فضل كه با مؤمنان به فضل و رحمت خود معامله مي‏كند در دار آخرت و جميع خلق در محشر محشور مي‏شوند با روح و بدن و هركس انكار بعث يكي از اينها را بكند يا حشر هر دو را انكار كند كافر است و با روح و بدن در آتش جهنم مخلد خواهد بود و همچنين از جملة ضروريات اين است كه پيغمبر9 با بدن مبارك خود تشريف بردند به معراج و هركس معراج او را يا جسماني‏بودن معراج او را انكار كند در ظاهر يا اعتقاد كند در دل كه جسماني نبوده يا مطلقا نبوده كافر است و مخلد در آتش جهنم خواهد بود با جسم و بدن و روح خود.

 

«* ميزان صفحه 230 *»

و از جملة ضروريات اين است كه اگر كسي به اينها و ساير ماجاء به النبي9 اقرار كرد و مخالف آنها را كافر دانست و كسي گفت كه اين شخص آنچه در دل دارد انكار اينها است يا انكار بعضي از اينها است ولكن به ظاهر اينطور مي‏گويد به ضرورت دين و مذهب و آيين علماي اثني‏عشري خود آن شخص دويمي كافر است كه خلاف ضروريات را كرده كه از دل خبر داده و حال آنكه حكم اسلام و ايمان و كفر و تكفير و غير اينها همگي بر ظاهر است مگر جاهل يا غافل باشد يا عذر موجهي داشته باشد و علاوه بر اين، اين سخن را طرف مقابل هم مي‏تواند به تو برگرداند و بگويد تو در دل يهودي هستي و كلمات اسلاميه را بر زبان جاري مي‏كني و اعتباري به ظاهر اين كلمات تو نيست اگر اينجور حرفها دليل است چرا از هر دو سمت دليل نيست و اگر دليل نيست كه چرا دليل خود قرار داده‏اند.

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭
«* ميزان صفحه 231 *»

فصل

و از جملة خلاف ضرورتها اينكه شخص معيني خلافي از او ظاهر شود پس آن خلاف را نسبت به كسي ديگر دهند يا به كل طايفه نسبت دهند و اين قاعده در هيچ ديني و مذهبي نيست بلكه در دولتهايي كه نظمي داشته باشد سلطان با نظم چنين حكمي نمي‏كند و كسي را به خلاف ديگري نمي‏گيرد ولكن در آخرالزمان اين قاعده را در حق مؤمنان جاري كردند و مي‏كنند كه خلاف شخص معيني را نسبت به كل طايفه مي‏دهند بلكه نسبت به آن عالمي مي‏دهند كه اين طايفه تقليد از او مي‏كنند و حال اينكه به ضرورت دين و مذهب و اتفاق جميع علماي ابرار و عقلاي اخيار اينجور سلوك خلاف قواعد اسلام و ايمان و خلاف متعارفات ميان انام است و يهود و نصاري و مجوس از اين قاعده وحشت مي‏كنند چه جاي مسلمين و چه جاي مؤمنين پس اگر جاهلي يا غافلي از ما خلافي گفت يا خلافي كرد مي‏گويند ما خودمان ديديم و شنيديم از خودشان كه فلان خلاف را گفتند و فلان خلاف را كردند و عمل و قول يك جاهل غافلي را حجت و تمسك خود قرار مي‏دهند در قدح علماي ما و اينقدر شعور به كار نمي‏برند كه اگر اين قاعده بايد

 

«* ميزان صفحه 232 *»

متبع باشد چرا در حق خودشان جاري نمي‏كنند و اگر متبع نيست چرا در حق ما جاري مي‏كنند و حال آنكه خداوند در كتاب خود فرموده: و لاتزر وازرة وزر اخري آيا در ميان جماعتي كه تقليد يك‏نفر عالمي را مي‏كنند اگر كسي گناهي كرد آن گناه را همة مقلدين كرده‏اند يا آن گناه را عالم ايشان كرده؟ و آيا در ميان جماعت شيعه اگر كسي گناهي كرد همة شيعه آن گناه را كرده‏اند و ائمه: آن گناه را كرده‏اند؟ و اگر در ميان جماعت مسلمين كسي گناهي كرد آيا همة مسلمين آن گناه را كرده‏اند و پيغمبر9 آن گناه را كرده؟ و اگر در ميان خلق خداوند عالميان كسي گناه كرد آيا همة خلق آن گناه را كرده‏اند و خداي عزّوجلّ آن گناه را كرده؟ ولكن اين قاعده در همه متروك و غيرمعقول است تا آنكه نوبت به ما فقراي ضعفا برسد پس چون نوبت به ما رسيد اينجور قواعد دربارة ما جاري است كه اگر با يكي از ماها بد باشند همه را به آن واسطه بد مي‏دانند و شايد كه سبب عداوت هم همين بوده كه فلان شخص از در دكان او گذشته و از او گوشت نخريده يا نان نخريده و امثال اينها، مثل آنكه كسي در كار خود حوزه داشته فلان شخص در حوزة او داخل نشده پس بايد همة مقلدين بد باشند و عالم ايشان هم بايد بد باشد. يا احدي از ما نسبت به كسي دشنامي داده

 

«* ميزان صفحه 233 *»

مثلاً و بي‏ادبي به شخص بزرگي كرده پس بايد همه را نسبت داد كه اعتقادشان اين است كه به فلان شخص بزرگ بايد بي‏ادبي كرد پس چون فلان شخص بزرگ مسلّم بوده كه خوب آدمي است پس همة اين جماعت بد شدند به جهت آنكه يك‏نفر از ايشان به آن شخص خوب بي‏ادبي كرده.

و كاش اينجور قواعد را جهال و عوام جاري مي‏كردند خداوند صبري دهد كه كساني كه محل اعتناي جهال هستند اينجورها جاري مي‏شوند حتي آنكه كتابي از علماي ما را از كساني كه اعتنائي به او هست ديده بود و به زعم خود رد‌ّ نوشته بود كه اولاً آن رد‌ّها رد‌ّ بر خيالات خودش بود و دخلي به آنچه در كتاب عالم ما نوشته شده بود نداشت پس چون به خيال خودش رد‌ّهاي خود را به آن كتاب وارد آورده بود بعد حكمي جاري كرده بود كه از اين جماعت بايد اجتناب كرد و به اين جماعت تهمت‏زدن حلال است پس اگر نماز مي‏كنند و شما ببينيد بگوييد كه ما ديديم زنا مي‏كنند و اگر ديديد كه روزه مي‏گيرند بگوييد كه ما ديديم شراب مي‏خورند و اگر ديديد نماز شب مي‏كنند بگوييد كه ما ديديم كه دزدي مي‏كردند.

پس شما را به خدا نظري در اين فتوي بكنيد كه اولاً صاحب

 

«* ميزان صفحه 234 *»

كتاب داد مي‏كند و قسم ياد مي‏كند كه آنچه كه تو خيال كرده‏اي از كتاب من، خيال تو است و من چنين چيزها را قصد نكرده‏ام و اگر معني كلام من آن باشد كه تو خيال كرده‏اي مردود است و من هم از آن معنيها بيزارم و ثانياً اينكه تو كتاب يك‏نفر را ديدي و رد‌ّ كردي و به خيال خام خود صاحب كتاب را بر باطل دانستي با ساير علماي اين طايفه چكار داري؟ و چرا حكم بغير ماانزل‌اللّه را دربار‌ة همه جاري مي‏كني؟ و حال آنكه كتابهاي همه را نديده‏اي و بسياري از علماي ايشان با يكديگر در مسائلي چند اختلاف دارند بلكه ساير علماي اين طايفه مثل صاحب كتاب نگويند آن بيچاره‏ها را از اسلام و ايمان خارج دانستي بدون قواعد اسلام و ايمان و ثالثاً كه تو مي‏داني كه مقلدين او چون او را خوب دانسته‏اند تقليد از او مي‏كنند و آنها از آن خيالي كه تو دربارة عالم ايشان گمان كرده‏اي كه همة آن كفر است خبر ندارند و همه شيعة اثني‏عشري هستند و چون عالم خود را ناظر حلال و حرام و عارف به احكام اهل‏بيت: مي‏دانند از اين جهت تقليد از او مي‏كنند چرا بايد خارج از اسلام و ايمان باشند بدون برهان اسلام و ايمان؟ و اصل مسألة تقليدكردن تقليدي نيست بيچارة مقلدين چه كرده‏اند اجتهاد و كوشش كردند چنين يافتند كه فلان عالم جايزالتقليد است نهايت به گمان تو اشتباهي

 

«* ميزان صفحه 235 *»

كرده باشند و اشتباه در ميان كساني كه معصوم نيستند مقسوم است و همة علما هم اشتباه كرده‏اند و مي‏كنند و به سبب اشتباه كافر نمي‏شوند به اعتقاد جميع مخطّئه تو اگر از جماعت مخطّئه خود را محسوب مي‏كني نهايت خطاي كسي را كه فهميدي بيان كن چرا او را تكفير مي‏كني و فحاشي را شيوة خود قرار داده‏اي. همة علما خطاي علمي را برخورده‏اند و تكفير نكرده‏اند و ايشان را نافذالحكم و جايزالتقليد مي‏دانند تو چرا از جماعت و اجماع علما خارج شده‏اي؟ و دست از ضروريات دين و مذهب برداشته‏اي؟ و اگر خود را از جماعت مصو‌ّبه محسوب مي‏كني چرا تصويب خود را مي‏كني و تصويب غير را نمي‏كني.

بالجمله در آخرالزمان كار به اينجاها انجاميده و بسياري از مردم كه از روي طبايع خود رفته‏اند و حيدري و نعمتي شده‏اند و بسياري هم مشغول به كار و بار دنياي خود هستند و كرندي هستند چنانكه از كسي پرسيدند كه تو شيعه‏اي يا سني گفت من كرندي هستم نه شيعه‏ام و نه سني و بسياري هم اظهار تحير مي‏كنند كه ما نمي‏دانيم حق با كيست و كاش مي‏دانستيم و پيروي مي‏كرديم و بسياري هم چنين خيال كرده‏اند كه اين اختلافها از جانب جهال مريدان هر سمتي است و خود علما اختلافي ندارند و بسياري هم

 

«* ميزان صفحه 236 *»

كه خودشان اهل غرض و مرضند و الحادها مي‏كنند. حال تو هم هريك را كه مي‏خواهي اختيار كن اما حق و اهل حق كه به اتفاق كل در عالم هست حال فكر كن كه آيا خداي عزّوجلّ پرده بر روي آن پوشيده يا آنكه آن را از آفتاب روشنتر و از روز ظاهرتر قرار داده؟ و خيري در مردم نيست كه چشم خود را بر هم مي‏گذارند و مي‏گويند ما متحيريم يا از راهي كه قرارداد خدا است نمي‏روند و نمي‏رسند و اگر در آنچه گذشت فكر بكني خواهي يافت كه از براي طالبان حق، حق از آفتاب روشنتر است و خداوند محل تحيري در دين خود باقي نگذارده و حجت خود را بر خلق تمام كرده و از گفتن اينكه ما متحيريم و حجت خداوند تام نيست حجت خداوند ناقص نخواهد شد.

پس به همين‏قدر اكتفا مي‏شود كه مورث ملال حال دوستان نشود و السلام علي من اتبع الهدي.

و صلي اللّه علي محمّد و آله خير الوري

و علـي اشياعهم سبل الهـدي و اولـي النهـي

و لعنة اللّه علي اعدائهم و اتباعهم في الاخرة و الاولي

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

 

 

 

فهرست مطالب

مقدمه: مقصود از تصنيف كتاب ……………………………………………………………………………………………………………………………1

فصل: براي رفع هر اختلافي ميزاني كه مورد قبول طرفين باشد لازم است …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..33

فصل: ميزان در هر اختلافي بايد با آن تناسب داشته باشد ……………………………………35

فصل: ميزان خوبي و بدي و كفر و ايمان و عدالت و فسق ………………………………43

فصل: عقل در چه اموري ميزان است؟ …………………………………………………………………………………………………49

فصل: در بين شيعه اثني‏عشري رسول‏اللّه و ائمه هدي: ميزان مي‏باشند ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..52

فصل: آيا در زمان غيبت براي رفع خلافها ميزاني در دست هست يا نه و اگر هست چيست؟ …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..57

فصل: ميزان در اين زمان بايد همگاني بوده و ويژه جمعي خاص نباشد ………..59

فصل: ميزان هنگامي نتيجه‏بخش است كه طرفين از اغراض و امراض خويش چشم بپوشند …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….65

فصل: ميزان اين زمان هم مثل ساير زمانها رافع خلاف مي‏باشد ……………….68

فصل: نظر به اينكه هر مدعي خود را حق و مخالف خويش را باطل قلمداد مي‏كند، لازم است كه حق واضح و براي طالبان آن مخفي نباشد ..73

فصل: مطالب اين كتاب كاملاً كلي بوده و به منظور اثبات حقيت طائفه و يا شخص معيني نوشته نشده است ………………………………………………………………………………………………………..78

فصل: امروز ميزان ضروريات دين و مذهب است كه همگاني بوده و عالم و عامي طائفه حقه آن را قبول دارند …………………………………………………………………………………………..80

فصل: احقاق حق و ابطال باطل با خداوند است و به وسيله تسديد و تقرير خداوند معجزه از سحر ممتاز مي‏گردد …………………………………………………………………………..115

فصل: توضيحي در مطلب فصل پيش و اينكه خداوند به وسيله برهان يقيني حقانيت حق و بطلان باطل را چنان واضح مي‏نمايد كه راههاي شبهه و شك را در هر يك مسدود مي‏سازد ……………………………………………………………………………..136

فصل: تقرير و تسديد خدا برهاني است تامّ كه خدشه‏بردار نيست …………..142

فصل: درجات ضرورت و اقسام آن (ضرورت اسلام و مذهب و علما) ..147

فصل: نتيجه اين درجات اين است كه بايد علما معتقد به ضرورت شيعه بوده، و علما و شيعه بايد معتقد به ضرورت اسلام باشند. اختلاف در فروع كفر و فسق نبوده و ميزاني هم براي رفع آن در دست نيست ……………………………….152

فصل: ضرورت گاهي لفظ و معنايش هر دو ضروري است و گاهي لفظ آن ضروري مي‏باشد ……………………………………………………………………………………………………………………………………………155

فصل: ضروريات محكمات است و بايد همه متشابهات را به آنها ردّ نمود چنانكه قانون در متشابهات و محكمات قرآن چنين است ……………..170

فصل: مراتب ضروريات در وضوح و خفاء و نسبت به امكنه و ازمنه و اشخاص مختلف مي‏شود و به طور كلي ضروري به تدريج به حد ضرورت مي‏رسد …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….184

فصل: معذوريت جاهل و غافل و ناسي و ميزان كلي در اين نوع معذوريتها ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………190

فصل: امروز ميزاني كه از طرف خدا و رسول و ائمه: مقرّر گرديده ضروريات اسلام و مذهب و علماء اثني‏عشري مي‏باشد و هر دليلي به ضميمه تقرير معتبر مي‏گردد …………………………………………………………………………………………………………………………………196

فصل: يكتايي خدا در ذات و صفات و افعال و عبادت ضروري مذهب و اسلام بلكه ضروري اديان است ………………………………………………………………………………………………………………197

فصل: نبوت و خاتميت و عصمت و طهارت و عبوديت محمّد بن عبداللّه9 و ابدي‏بودن شريعت او ضروري اسلام و مذهب و اتفاقي علما است …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….201

فصل: دوازده‏بودن خلفاء حضرت محمّد9 كه معصوم و مطهرند و همه از نور و طينت او مي‏باشند از ضروريات مذهب اثني‏عشري است …………….202

فصل: از ضروريات مذهب شيعه است كه در غيبت صغري وكلاي معيني بودند و در غيبت كبري علماي ابرار و فقهاي اخيار نواب عام ائمه هدي: مي‏باشند ………………………………………………………………………………………………………………………………………………206

فصل: ضروري مذهب و اتفاقي علما است كه عامي مي‏تواند تقليد كند هر عالمي از علماي اثني‏عشري را كه ثقه و امين و عادل و ناظر در حلال و حرام ائمه هدي: و عارف به احكام ايشان باشد ………………………213

فصل: ضروري دين و مذهب و اتفاقي علما است حرمت اذيت مؤمنين و مؤمنات بدون استحقاق و ملعون‏بودن اذيت‏كنندة ايشان به زبان خدا و ملعون و كافربودن كسي كه ضروريات واضحه را كتمان نمايد ……………….223

فصل: از ضروريات دين و مذهب جسماني بودن معاد و معراج است و هر كس آن را انكار نمايد يا غير اين اعتقاد داشته باشد كافر بوده و در جهنم مخلّد خواهد بود و نيز اگر كسي موافق با ضروريات را كافر بداند خود كافر مي‏باشد ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….229

فصل: ضروري دين و مذهب و اتفاقي عقلا و علما و اهل اديان است كه اگر شخصي خلافي كرد خلاف او را نبايد به ديگري يا به جمعيتي كه آن شخص بسته به آنها مي‏باشد نسبت داد ……………………………………………………………………….231

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

٭٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭ ٭٭

٭٭ ٭ ٭ ٭٭

٭٭٭