مولوی منحرف است!!؟

در شماره ­ی نخست مجله ­ی داخلی مکتب وحی، نظر آقای صافی گلپایگانی و نظر آقای نوری همدانی درباره­ی مولوی و تجلیل از او در مجامع عمومی درج گردید. مناسب است که مختصر مطالب بیان گردد:

آقای صافی گلپایگانی اعلام کرد: « برگزاری کنگره هایی مثل مولوی تاسف بار است. » آقای نوری همدانی نیز آثار و اندیشه­های مولانا جلال­الدّین را انحرافی خوانده­است.

موضع مرجع تقلید: آقای صافی گلپایگانی

این اظهارات در حالی بیان می شود که سال ۲۰۰۷ از سوی سازمان فرهنگی ملل متحد، یونسکو، به عنوان سال جهانی جلال الدین بلخی تعیین شده و اقصا نقاط جهان شاهد برگزاری کنگره­ها و مراسم بزرگداشت این شاعر پارسی سرا است.

براساس گزارش­های انتشار یافته در سایت رسمی حوزه علمیه­ی قم، آقای صافی گلپایگانی دو روز قبل در دیدار شورای علمی کنگره علامه بلاغی، از « ترویج بدعت­ها و ملاهی و مناهی در قالب کنگره­ی مـولـوی شناسی» به شدت انتقاد کرده­است.

آقای صافی گفته­است: « همان اندازه که برگزاری کنگره­هایی مثل علامه بلاغی برای اسلام و جامعه اسلامی مفید است، برگزاری کنگره­هایی مثل مولوی تأسف­بار است. »

وی برگزاری کنگره مولوی شناسی در تهران را که طی روزهای ششم و هفتم آبان ماه با حضور مقامات کشوری و همچنین محققانی از ۲۵ کشور جهان برگزار شد، موجب « ترویج بدعت­ها و ملاهی و مناهی» معرفی کرده و گفته است « برای مطرح شدن بعضی سخنان در این کنگره باید از امام عصر خجالت کشید. »

وی که اظهارات وی در سایت رسمی خود ایشان نیز انتشار یافته، دولت محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران، را به خاطر تخصیص بودجه به برگزاری کنگره مولوی شناسی مورد سرزنش قرار داد و گفت: « پول­های زیادی برای ترویج این برنامه مضر خرج کرده­اند، و از مطالب بدعت­آمیز تا برنامه­ی رقص و سماع در این برنامه بوده است. »

وی در عین حال گفت: « به همان میزان که از خدمات ارزشمند دولت حمایت و تشکر می­کنیم، برگزاری کنگره مولوی را نیز محکوم می نمائیم. »

موضع مرجع تقلید: آقای نوری همدانی درباره­ی مولوی

آقای نوری همدانی، یکی دیگر از مراجع در قم نیز دوبار طی یک هفته مولوی را مورد حمله قرار داده­است.

آقای نوری همدانی ابتدا روز دوشنبه در دیدار با مسئولین هماهنگ کننده سازمان تبلیغات سراسر کشور گفت: «کتاب شعر مولوی از نظر ادب و تمثیل قابل استفاده است، ولی در این کتاب انحرافات بسیاری وجود دارد که با اصول و عقاید ما همخوانی ندارد و سبب منحرف شدن جامعه می­شود. »

وی مولانا جلال­الدین را شاعری منحرف معرفی کرده و گفت: « مولوی بینش درستی نسبت به اهل بیت نداشت و برخی از آثار او از اندیشه­های انحرافی سرچشمه گرفته است. »

ایشان یکی از دلایل منحرف خواندن مولوی را این دانسته که « مولوی کلمه مولا را در روایت من کنت مولاه فهذا علی مولاه به معنای دوست می گیرد در حالیکه در تفکر شیعی به معنای سرپرست و زعامت جامعه است. »

وی بـا اعتراض بـه بـرگزاری کنگـره­ی مـولـوی شناسی در تهران و تبریز گفت: « مراسمی که برای مولوی در چند روز اخیر بر پا شد، برای پیامبر و ائمه اطهار برپا نمی شود».

آريالای نوری همدانی، روز چهارشنبه ۹ آبان نیز در حین برگزاری درس خارج فقه، بار دیگر مولانا جلال الدین را مور تهاجم قرار داد و گفت: « بعضی چند صفحه از مثنوی را خوانده­اند و تصور کرده­اند که کتاب خوبی است، اما اگر با دقت آن را مطالعه کنند با لغزش­های فراوانی مواجه خواهندشد. »

وی گفت: « ملای رومی، شاعر بسیار قوی است و در تمثیل خیلی مهارت دارد، اما نمی­توان مثنوی را به کسی داد تا از راهنمایی­های آن استفاده کند. »

آقای نوری همدانی در توضیح دلایل منحرف خواندن مولوی، این بار با اشاره به تمجید مولوی از منصورحلاج گفت: « این در حالی است که در جلد پنجاه و یک بحارالانوار توقیعی از امام عصر در انتقاد از حلاج آمده است. »

وی علاوه بر مولانا جلال­الدین، شاعرانی چون شیخ فریدالدین عطّار نیشابوری را مورد نقد قرار داد و گفت: « در کتاب تذکرة الاولیاء شیخ عطار، با عبارت­های پر آب و تاب، برای صوفی­ها چهره سازی شده­است و برخی چون، بایزید بسطامی، ذوالنون مصری و منصور حلاج را از ائمه علیهم السلام نیز بالاتر دانسته­اند. »

وی در ادامه­ی سخنانش با انتقاد از رواج صوفی­گری در کشور، دراویش را از جمله دشمنان امام شیعه معرفی کرد و گفت: « در روایات به نقل از ائمه آمده است که صوفی­ها، دشمنان ما هستند. »

وی همچنین مدعی شد: « سلاطین جور و جباران روزگار مانند هارون الرشیدها و پادشاهان صفویه برای کسب وجهه­ی دینی خود به تقویت صوفی­ها و ساختن خانقاه­ها روی آوردند. »

‌آقای نوری همدانی علّت اصلی مخالفت خود با برگزاری کنگره مولوی شناسی و انتشار آثار مولانا را نیز پنهان نکرد و با بیان اینکه « مولوی، صوفی و سنّی است »، گفت: « او ] مولوی [، ابوطالب ] عموی پیامبر اسلام [ را کافر و مشرک می­داند و در اشعار خود، ماجرای غدیرخم را لوث کرده­است. »

نظر آقای سید عزالدین زنجانی درباره­ی مولوی

در اینكه ایشان ] مولوی[ اعتقاد به اهل بیت علیهم السّلام ندارند و مطالبی بسیار بسیار بد و زننده دارند، حرفی نیست.

مشرب ایشان، سنی است و عایشه را كه در مقابل حجت عصر امیرالمؤمنین علیه السلام لشگركشی كرد و جنگ جمل را به راه انداخت و دشمن مولای متقیان بود، را خاتون پاك معرفی می­كند.

بدبختی مولـوی این است كه ابوطالب علیه السلام را مشرك می­داند. بدبخت بیچاره می­گوید كه ابوطالب علیه السلام در جهنم، كفش آهنی از آتش دارد. در حالی­که حضرت ابوطالب علیه السلام معصومند؛ كما اینكه در زیارت ششم امیرالمؤمنین علیه السلام می­خوانیم : « اَشهَدُ اَنَّكَ طُهرٌ طاهرٌ مُطَهَّرٌ مِن طُهرٍ طاهِرٍ مُطَهَّرٍ» . بلكه این عبارت به نظر من بالاتر از عصمت را می­رساند.

حضرت ابوطالب علیه السلام چه خدماتی كه به رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم نكردند تا مادامی كه زنده بودند كسی جرأت جسارت به رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم را نداشت.

اما در اینكه مولوی معلومات زیاد داشته حرفی نیست و منافات ندارد كه مولوی علیرغم عقائد نادرستش، حرف­های خوبی هم داشته باشد، حرف­هایی كه عالم پسند باشد.

اگر ما حرف­هـای خوب او را انكـار كنیم بـه او صدمه نمی­خورد، به مـا صدمه می­خورد چون این حرف­ها در تمام دنیا روشن است و جای انكار ندارد و اشكالی در گفتن حرف­های خوبش نیست، چنانچه در روایات هم آمده است.

] سپس به حالت شوخی چنین بیان کردند: [ مولوی حرف­های خوبی دارد، كما اینكه چرچیل هم حرف­های بسیار خوبی داشت و لابد بوش هم حرف­های خوبی دارد.

* * * * *

جلال­الدین محمد که به جلال‌الدین رومی، جلال‌الدین بلخی، رومی، مولانا و مولوی نیز مشهور است، از شاعران پارسی گوی است که در قرن هفتم هجری قمری می­زیست.

او را زاده بلخ از جمله بلاد وقت ایران به شمار می آورند و برخی نیز زادگاه های دیگری را برای مولوی ذکر می کنند.

اما آنچه مسلم است اینکه او یکی از پنج شاعر برجسته­ی پارسی گوی است که به دنبال ماجراهای پر فراز و نشیب زندگی­اش سرانجام در شهر قونیه درگذشته و مقبره او در این شهر ـ که در ترکیه امروزی، آن را شهر Konya می­نامند ـ هر ساله پذیرای میلیون­ها توریست از سراسر جهان است.

در سال­های اخیر، اشعار مولوی مورد اقبال جهانی قرار گرفته و محبوبیت او در آمریکا به حدی رسیده که در برخی از دانشگاه­های آمریکا برای شناخت آثار مولوی کلاس­هایی تشکیل شده و برخی از ستارگان موسیقی اشعار او را ۷۰۰ سال پس از مرگش می­خوانند.

افغانستان و ترکیه هر دو ادعای مالکیت معنوی مولوی را دارند و به پشینهاد ترکیه سال ۲۰۰۷ از سوی سازمان فرهنگی ملل متحد، یونسکو، به عنوان سال جهانی مولانا نام­گذاری شد. هم چنین طی این سال مراسم مختلفی در کشورهای مختلف به مناسبت بزرگداشت مولوی و با حضور مولوی شناسان بزرگ دنیا برگزار گردید. از جمله در اواسط تیرماه گذشته، مراسم بزرگداشت مولانا با حضور صدها نفر از اندیشمندان، سفرا و اعضای سازمان ملل متحد در محل این سازمان با حضور بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد برگزار شد.

بان کی مون در این مراسم اندیشه­های انسان­دوستانه و انسان­گرایانه­ی مولوی را دلیل گذر او از قـرن­ها و جـاودانگیش بر شمـرد و گفت: « اشعار مولانا در زمان نمی­گنجد و فراتراز زمان است، مولانا جلال الدین محمد رومی با وجود گذشت هشتصد سال همچنان زنده است. »

هشدار آقای نوری همدانی:باید جواب صوفی ها را داد

آفتاب: آقای نوري همداني از مراجع تقليد در آستانه ی فرا رسیدن نیمه ی شعبان نسبت به انحرافاتی جدی و بدعت هایی در دین هشدار داد. وی که در هفتمين گفتمان مهدويت در قم حضور یافته بود و به سخنرانی پرداخت،در ابتدا به پيشينه‌ي پيدايش فرقه صوفيه اشاره کرد و نسبت آزادي فعاليت صوفي‌گري در استان قم به شدت واکنش نشان داد. آیت الله نوري همداني گفت: يكي از مشكلات علماي ما از گذشته مساله‌ي صوفي‌گري بود.از زمان امام صادق (ع) عده‌اي به نام صوفيه پيدا شدند و امام صادق (ع) اعلام كردند اين‌ها دشمنان ما هستند،اگر كسي به آنها گرايش بيابد از دشمنان ما به شمار مي‌رود اما متاسفانه بعدها جرياناتي به وجود آمد كه اين فرقه منحرف تقويت شدند.

وی بسطامي و ابوالخير را از جمله کسانی دانست که صوفی های به عنوان مشایخ خود از آنان شخصيت برجسته‌اي سا خته اند و ادامه داد: مثلا در كتاب تذكره‌الاوليا نوشته شده است كه بارها خدا را در خواب ديده‌ام.

نوری همدانی افزود: به تازگي صوفي‌هاي قم براي بنده چندين برگه ارسال كرده‌اند که اگر پاسخ آنها را ندهيم گمان مي‌كنند ما بر كار آنها صحه گذاشته‌ايم و آنها را تاييد كرده‌ايم.بنا بر این ما حوزويان ناچار هستيم پاسخ دهيم.

در ادامه، آقای نوری همدانی مولوی،شاعر ایرانی را صوفی دانست و گفت:مولوي از صوفيان بسيار قهار بود. در اين برگه‌ها ارسالي، از جمله مطالبي كه ذكر كرده‌اند برخي از مثنويات مولوي است.

این مرجع تقلید سپس يادآور شد:اين‌ها ولايت را ولايت نوعي مي‌دانند و شخصيت‌هاي خود را مانند ائمه اطهار (ع) قبول دارند و مي‌گويند اينها حي مطلق هستند و درخصوص وحدت وجود مي‌گويند كه پيغمبر اسلام (ص) و امير مومنان حضرت علي (ع) در هر زماني به صورت يك شخصي در مي‌آيند و امروز هم به صورت مقسوم علي شاه‌گنابادي و مانند آن ظاهر شده‌اند.

در بخش دیگری از موضع گیری های امروز آقای نوری همدانی،هم چنین این مرجع تقلید از تصورات نادرست درباره‌ي خشونت و خون‌ريزي امام مهدي پس از ظهور را ابراز نگرانی کرد و زدودن غبار تحريف از معارف مهدوي را خواستار شد.وی گفت:لازم است در حوزه، نهضتي علمي و آموزشي راه اندازي و به صورت كلامي، روايي و تاريخي مطالب مربوط به حضرت حجت ـ عج ـ بررسي شود زيرا ويژگي‌هاي برجسته‌اي در حضرت ولي عصرعج وجود دارد كه بايد براي بشر بيان شود.

آقای نوری همدانی با توجه به وجود ديدگاهي كه چهره حضرت مهدي موعودرا خشن و فردي خون‌ريز معرفي مي‌كند،هشدار داد:اين چهره خشن برخلاف سيره ائمه اطهار(ع ) و پيامبر مهربان اسلام (ص ) است؛ آنان مظهر رحمت، لطف و رأفت خداي مهربان در روي زمين بودند. متأسفانه در كشور ما دست‌هايي وجود دارد كه فعاليت مي‌كنند و به دنبال كمرنگ كردن باور و ايمان مردم نسبت به حضرت مهدي موعود ـ عج ـ از راه ترويج انگاره‌هاي نادرست در جامعه هستند.وی خواستار آن شد که «حوزه‌هاي علميه با بررسي شخصيت بي‌مانند حضرت مهدي موعود ـ عج ـ پاسخ مطالب مغرضان را بدهند.»

منبع» شماره ­ی نخست مجله ­ی داخلی مکتب وحی