تفسیر حدیث

این حدیث به چه معناست؟؟؟….


مولای کریم حاج محمد کریم کرمانی اعلی الله مقامه در توضیح این حدیث که اگر کسی چهل حدیث حفظ کند خدا او را فقیه مبعوث می کند درباره ی کیفیت و نوع آن چهل حدیث توضیحاتی دارند.


بسم الله الرحمن الرحیم


 فعن الكليني … بسنده الي محمد بن مسلم عن ابي‏عبدالله عليه السلام  قال:  من حفظ من شيعتنا اربعين حديثا بعثه الله فقيها  عالما  و  لم‏يعذبه ه‏د ،  اقول و من المعلوم ان حفظها للعمل بها لا حفظ لفظها  و ان كان مما  لايجوز  العمل بها  و الدليل عليه  ما عن ابن‏ بابويه في العيون عن الرضا عليه السلام قال: قال رسول الله صلي الله عليه و آله: من حفظ من امتي اربعين حديثا  ینتفعون   به بعثه الله يوم القيمة فقيها  عالما ، و  كذا  ورد : اربعين حديثا من السنة ، و  ورد اربعين حديثا في امر دينه ، و  ورد اربعين حديثا  مما يحتاجون اليه من امر دينهم،  و  ورد اربعين حديثا من احاديثنا في الحلال و الحرام،   و ورد في حديث آخر ان  هذه الاربعين في اغلب الاحكام.


ترجمه


کلینی از محمد بن مسلم از حضرت صادق علیه السلام نقل کرده است که فرمودند: از شیعیان ما کسی که چهل حدیث حفظ  کند خداوند او را فقیه و عالم مبعوث کرده  و عذاب نمی فرماید. (ه:انتهی). می گویم: روشن است که مراد از حفظ، حفظ برای عمل است نه از    بر کردن لفظ آن ، اگرچه حدیث ، حدیثی است  که نمی توان به آن عمل کرد. و دلیل بر این سخن حدیث ابن بابویه است در کتاب عیون اخبار الرضا  که از حضرت رضا نقل کرده است که فرمودند: رسول خدا فرمود: از امت من کسی که چهل حدیث حفظ کند  به گونه ای که از او نفع برند خداوند او را  روز قیامت فقیه   عالم  مبعوث می فرماید . و  رسیده است: چهل حدیث از سنت . و رسیده است: چهل حدیث در امر دین. و روایت شده: چهل حدیث  از آن چه  در امر دین به آن احتیاج دارند. و روایت شده: چهل حدیث از احادیث ما    در حلال و حرام.و  در حدیث دیگری  وارد شده است  که: چهل حدیث در اغلب احکام.


آقای مرحوم  اعلی الله مقامه، رساله مبارکه “القواعد” (  مجموعة الرسائل  1)  ،  صص  ۱۳۸ و  ۱۳۹